STARINSKI KUVAR JUŽNE SRBIJE



Kajgana sa paprikama i paradajzom

U toku leta su najčešća pržena jaja sa paprikama i paradajzom i mnogi ljudi ih jedu ili za doručak ili kao lagani ručak. U Makedoniji je ovo jelo poznato kao letnja mandža. U ostalim delovima Srbije varijanta ovog jela sa manje jaja naziva se bećarac ili bećar-paprikaš.



Sastojci:
4 jaja
250 g paprike
300 gr paradajz
2 kašike suncokretovog ulja za prženje
so po želji
za 4 osobe

Priprema:
Iseći paprike na sitne kockice i propržiti 10 minuta. Dodati sitno iseckan paradajz i ukuvati dok sve ne omekša. U tu smesu dodati umućena jaja i ispržiti ih. Posoliti po ukusu. Služiti sa sirom.



Pašteta od džigerice

Sastojci:
500 g teleće džigerice
1 veća glavica crnog luka
2 jaja
2 čena belog luka
so
biber
sirće
ulje
za 6 osoba

Priprema:
1 Propržiti na ulju sitno seckani crni luk pa dodati dobro opranu i isečenu džigericu i pola čaše vode. Dinstati džigericu na slaboj vatri oko pola sata.
2 Tvrdo skuvati jaja. Džigericu iscediti pa je samleti u mašini za mlevenje mesa. Sačuvati tečnost od dinstanja. Zatim samleti i tvrdo kuvana jaja. Ako nemate mašinu za mlevenje mesa, možete koristiti i blender.
3 Pomešati džigericu, jaja i ostatak tečnosti od dinstanja i promešati viljuškom. Dodati biber, so i malo sirćeta pa sve dobro izmešati. Dodati ulje ako je masa suva. Podeliti paštetu u male posude i staviti u frižider. Servirajte je hladnu sa hlebom.

 

Šam-pita

Sastojci:
6 jaja
450 gr šećera
brašno
2 kašike kakaoa
1 kašika šećera u prahu

Priprema:
1 Umutiti 6 žumanaca sa 6 kašika šećera i dodati 6 kašika brašna. Ispeći na umerenoj vatri i ostaviti da se kora ohladi.
2 Umutiti 6 belanaca sa 6 kašika šećera u čvrst šne. Pre toga skuvati gust sirup od 300 gr šećera i čaše vode. U umućeni šne postepeno dodavati vreli sirup uz neprestano mešanje varjačom.
3 Koru filovati pripremljenim šamom i posuti mešavinom kakaoa i šećera u prahu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar