Pravni promet je sada zakonit



Odgovaram na zahteve građana

Po definiciji, javni beležnik obavlja posao za račun i jedne i druge stranke koje nisu u sporu i koje su mu se dobrovoljno obratile. To je važno znati



 



Odgovaram na zahteve građanaNotarijat je konačno zaživeo u Vranju, osam meseci nakon 1. septembra kada su prvi javni beležnici stupili na dužnost širom Srbije. Podsećanja radi, proces uvođenja javnih beležnika (notara) u srpsko pravosuđe pokrenut je s ciljem rasterećenja rada sudova koji od uvođenja ove nove pravosudne profesije mogu malo više da se fokusiraju na suđenja. Notarijat takođe ima za cilj da uspostavi pravnu sigurnost za građane, posebno u prometu nekretnina, da skrati trajanje postupaka koji su sada u nadležnosti suda, onemogući pranje novca, a državi olakša naplatu poreza.

POVERENjE GRADjANA

Prvi vranjski javni beležnik (notar) je Olivera Stamenović, mlada, ambiciozna, ali već iskusna pravnica koja se, do izbora eventualno još nekog kolege (Vranje bi trebalo da ima dva, tri notara imajući u vidu broj stanovnika), potpuno sama uhvatila u koštac sa obavezama koje nameće ova profesija. Vranje je do njenog imenovanja imalo problem da dobije javne beležnike. Naime, u nekoliko ciklusa polaganja javnobeležničkog ispita nije bilo onih koji su položili. Stamenovićeva je prva kojoj je to pošlo za rukom. Posle kokursa i imenovanja od strane ministra pravde, petnaestog aprila otvorila j svoju kancelariju u Ulici Kralja Milana (bivša Petog kongresa).

Kompletan tekst možete pročitati pretplatom na elektronsko izdanje „Vranjskih“ preko www.novinarnica.net

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar