Ko razume, shvatiće



Sve u svemu, Vranje je u plusu, prema izveštaju, čak  77 miliona dinara. Lepe pare, nema šta, ali, ako se pogleda njihov sastav, one deluju  prilično virtuelno



 



Iako je Skupština grada Vranja gotovo bez otpora usvojila završni račun budžeta za 2014. godinu, posle višesatne skupštinske rasprave mnoge nedoumice po ovom pitanju i dalje su prisutne. Činjenica da je budžet delo Dragana Spirića, većnika za finansije i stručnjaka za budžet, znatno otežava i njegovo čitanje i razumevanje. Naime, Spirić suvereno vlada materijom, godinama, pa razumevanje onoga što je dato odbornicima na odlučivanje zahteva izuzetno pažljivu analizu, mada ni ona često ne pomaže. Recimo, u materijalu za skupštinu nigde nema ni slova o planiranih 60 miliona za pozorište, pa o 39 miliona za rekonstrukciju puta do Pavlovca, ili dva miliona za balon salu u Banji i slično. Ili, još bolje, tih podataka ima, ali su oni maskirani u nekim drugim stavkama od onih kako su prikazane u odluci o budžetu. Sve u svemu, rasprava o završnom računu u ponedeljak trajala je oko tri sata, a o ostalih 20 tačaka odbornici su pričali naredna dva sata, što samo pokazuje ko se za šta interesuje. Budući da je rasprava oganičena na dva puta dva minuta po odborniku, onda je i ovakav nivo svađe koji je viđen na skupštini bura, doduše u čaši vode. Najaktivniji napadači načina na koji vlast troši pare bili su Uroš Trajković (Pokrenimo Vranje), Igor Andonov iz SDS-a i naprednjak Miroslav Nešić, uostalom kao i obično. Na kraju, u kraćem polusatnom govoru gradonačelnik Antić rekao je šta je imao da kaže, i to je tako prošlo. A kako je zapravo bilo, pitanje je sad?

IZVEŠTAJ REVIZORA

Kao prvo, glavna zamerka opozicije bila je da odbornici nisu dobili izveštaj revizorske kuće koja je pretresala poslovanje Grada. Dakle, ovi iz Vranja pišu šta hoće, al onda se pojavi revizor i kaže kako bi moralo da piše. Ovo češljanje budžeta radi Državna revizrska institucija, DRI, ali kako je to mala služba, i ne može da pregleda baš svaku kuću u Srbiji, lokalne vlasti koje za to dobiju odobrenje moraju same da angažuju revizore.

Kompletan tekst možete pročitati pretplatom na elektronsko izdanje „Vranjskih“ preko www.novinarnica.net

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar