Radnici, zapalite fabriku



Mrtva straža: primer kako je država loš poslodavac

Kako nezvanično saznajemo, sud, u čijim je rukama sudbina Fabrika hleba i mleka u Vranju, traga za dokazima da je ona kupljena parama od droge, ili kako se to kaže „opranim novcem“. U redu, neka svako radi ono što mu je posao. Ali, postavlja se ključno pitanje čiji je interes da za to vreme ne radi jedna uspešna fabrika sa120 radnika



 



Mrtva straža: primer kako je država loš poslodavacKada jednoga dana budemo u Evropskoj uniji, u nekom udžbeniku ekonomije mora biti zapisano ovo ili nešto slično ovome: „Bila jednom jedna mnogo uspešna fabrika. Proizvodila je najbolji hleb, najbolje mleko i najbolji sir i kačkavalj u okolini. Fabrika je imala 120 radnika, koji su bili pravi majstori svoga posla. Zato su godinama primali dobre i redovne plate. Ne lezi vraže, jednoga dana, ni kriva ni dužna, iz privatnih, Fabrika dospela u ruke države. Posle samo godinu dana, novi gospodar je pokazao da mu nije stalo ni do proizvodnje ni do radnika, pa je na kapiji osvanuo katanac, a radnici su dobili otkaze“.

Bez i malo ironije, vranjska Fabrika hleba i mleka (FHM) jedan je od očitih primera na kojima je ova vlast pokazala sve svoje umeće, svoje (ne)znanje i (ne)posvećenost sopstvenim građanima. To je ujedno knjiški primer u kome država Srbija svojim građanima pokazuje da nije loš, već katastrofalno loš poslodavac, ili primer da beogradskoj administraciji apsolutno nije stalo za „tamo neko Vranje“ i 120 radnih mesta.

Kompletan tekst možete pročitati pretplatom na elektronsko izdanje „Vranjskih“ preko www.novinarnica.net

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar