Na ničijoj zemlji



Dok sinonim za dobru kafanu propada, država kao da ima pametnija posla nego da učini nešto za zgradu staru 250 godina u kojoj su Turci nekada čuvali svoje žene



 



Do skora najlepša kafana na jugu Srbije – Poslovni klub „Haremluk“, u staroj zgradi kompleksa Pašin konak u Vranju, propada. Tužne slike izlaska dugogodišnjeg zakupca i tvorca restorana, Simpa, ostavile su zaista ružan utisak – lepotica je ostala bez ičega što je lepoticom činilo. Iz kafane je iznet sav nameštaj, sav mogući pokretni inventar, sa sve ogromnim šankom iz predvorja, pa su Simpovi majstori, ko zna zbog čega, izneli i wc šolje, slavine umivaonike, sve… Ostali su januara samo goli zidovi njihovog inata, da svedoče o ružnoj naravi turske kasabe u vremenu sadašnjem, ili bilo kom drugom. Očekivalo se, kada je Grad raskinuo ugovor o zakupu sa Simpom, da je to zato što vlast ima svog favorita za zakup Haremluka, pa je u tom kontekstu u igri bilo nekoliko imena. Ali, pre te odlučujuće bitke, isprečila se druga problematika: niko ne zna kome u stvari pripada „Haremluk“! I zato se sada čeka, a čekaće se, pretpostavka je, ko zna do kad. A zgrada stara preko 250 godina propada, i propada, i propada, kao spomenik nebrige države prema svemu što ima.

DVE ZGRADE

Kompleks Pašin konak sastoji se iz dve zgrade – prednje, okrenute gradu, koja se zvala Selamluk, i služila je za službene audijencije turskim vlastima (u kojoj se danas nalazi Muzej), i zadnje, Haremluku, prema turskom običaju da ne glume budale i ograničavaju se na samo jednu ženu. I te dve zgrade, a posebno Selamluk, jer je starija, spadaju u tri najstarije još postojeće zgrade u Srbiji. Negde 1992. godine tada moćni i ovde glavnokomandujući Simpo uzima Haremluk u zakup na deset godina, renovira ga i u njemu otvara reprezentativni restoran koji postaje sinonim za luksuznu kafanu u čitavoj Srbiji. Ali, godine brzo prolaze, Simpo propada, ali to ništa ne menja na stvari. Goran Stojanović Grota, legendarni šef Haremluka i Pržara uspeva da drži nivo i Haremluk ne gubi ništa od sopstvenog sjaja čak ni kada mu budu bllokirani svi računi, zbog tuđih dugova… Ali, dolazi do raspada ljubavi vranjske socijalističke vlasti i Simpa, i neposredno po padu Dragana Tomića, gradonačelnik Zoran Antić i njegovi sete se da je ugovor o zakupu Haremluka davno istekao. Pregovori o nastavku saradnje se okončavaju bez rezultata, i Simpo pustoši Haremluk samo tako. I sada se čeka.

Kompletan tekst možete pročitati pretplatom na elektronsko izdanje „Vranjskih“ preko www.novinarnica.net

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar