Lazina poslednja vožnja



Smrt na kilometar od kuće

Naputovao se kao stradalnik u izbeglištvu od 1992, što drumovima, što u mislima do rodne Gline i nazad do Vranja gde je proveo dobar deo svog života i stekao mnogo prijatelja. Preživeo je kilometre u izbegličkoj koloni, mitrljiranja hrvatske avijacije i artiljerije, život u izbeglištvu u neljudskim uslovima, a stradao je u jednoj rutinskoj vožnji autom po povratku iz provoda u rodnom gradu



 



Smrt na kilometar od kućeVranjanci ne bi bili Vranjanci kada oko skoro svačije smrti koja se desila van kućnog kreveta ili bolničke postelje ne bi iskreirali misteriju ili barem nekakvu svoju priču. Tako bi i sa Stojanom Zlonogom (36), u Vranju poznatijem kao Laza, koji je dobar deo svog života proveo u egzilu od devedesetih kada je iz rodne Hrvatske pod bombama, u nepreglednoj izbegličkoj koloni krenuo put Srbije i završio u našem gradu. Zlonoga je nastradao 16. maja daleko od Vranja, u neposrednoj blizini rodne Gline (grad u centralnoj Hrvatskoj, jugozapadno od Petrinje i Siska), čak 750 kilometara daleko odavde, ali su Vranjanci namah „najbolje“ znali kako je skončao – te nije reč o običnoj saobraćajnoj nesreći kako je javljeno, sigurno je Laza upao u nevolje, upetljao s nekim opasnim ljudima i na kraju, prema najsmelijim i najmaštovitijim čaršijskim verzijama, skončao u nekakvom mafijaškom obračunu. Možda delom i zato što su ga mnogi Vranjanci upamtili kao srčanog momka, recimo „prebrzog“ u nekim reakcijama i samim tim sklonog upadanju u gotovo dečačke nevolje iz kojih je najteže posledice izvlačio on sam. Pa su ga  povezivali s ljudima s one strane zakona.

KLASIČNA SAOBRAĆAJKA

Činjenice koje su Vranjancima poslužile za maštovite konstrukcije s početka teksta bile su, po običaju, vrlo šture: hrvatska državna policija saopštila je da je Zlonoga pronađen mrtav u reci Maji, kod mesta Majske poljane u neposrednoj blizini rodne Gline. Nigde se u zvaničnim policijskim dokumentima ne govori čak ni o najmanjoj sumnji da se radi o nečem misterioznom ili makar upitnom, samo o običnoj saobraćajki. Sve druge poluinformacije o Zlonoginoj smrti demantuje njegov najbliži prijatelj iz Vranja Radoslav Mojsilović, bivši poslanik Nove Srbije u republičkom parlamentu.

Kompletan tekst možete pročitati pretplatom na elektronsko izdanje „Vranjskih“ preko www.novinarnica.net

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar