Draža za početnike



Sud je utvrdio samo da nije imao fer suđenje

Pametan čovek ode u partizane a vrati se iz četnika, a ovde je za vreme rata bilo mnogo pametnih, pa zato ima i malo onih koji bi da sada, posle svega, zauzmu jasne strane



 



Sud je utvrdio samo da nije imao fer suđenjeNajnoviji kamen spoticanja na putu tradicionalnih srpskih podela je rehabilitacija, ili „rehabilitacija“ pukovnika Dragoljuba Draže Mihajlovića, komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini, ili vođe četničkog pokreta u Srbiji u Drugom svetskom ratu, kako vam drago. Kako to i dolikuje kilavom srpskom sudstvu, Mihajlović je napola rehabilitovan – sud je dosudio, i to posle devet godina premišljanja, da je suđenje Mihajloviću 1946. godine bilo nefer, nelegalno i šta sve ne, pa ga je proglasilo neosuđivanim i streljanim na pravdi Boga. Kao, sud nije ulazio u pitanje ŠTA su Draža i njegovi radili za vreme rata, da li su stvarno klali ili nisu, nego se samo bavio sudskim procesom koji su protiv njega organizovali „oslobodioci“, komunisti koji su na krilima ruskih tenkova držali ovu zemju pod okupacijom sve dok  Zoran Djinđić, tamo negde 14. januara 1997. godine, nije skinuo petokraku sa Skuštine Beograda. Da je suđenje bilo nefer, to nije sporno. Kad su pa to komunisti bili fer? Ali, rehabilitacija Mihajlovića izazvala je nove oštre polarizacije, pa i sukobe. Odluku suda čekalo je pred zgradom nekoliko stotina ljudi, što četnika u tradicionalnoj nošnji, što partizana sa Staljinovim likom na majicama. Haos sa ulica preneo se u sve društvene sfere, a najglasniji u osudi odluke suda, koje inače u Srbiji ne smeju da se komentarišu, bili su ministri Dačić i Stefanović. I tako… Podele na naše i njihove, Nemce i partizane, krive i prave, dželate i žrtve, ni posle 70 godina ne jenjavaju i gotovo je sigurno da se taj proces neće skoro ni završiti. No, pametan čovek ode u partizane a vrati se iz četnika, a ovde je za vreme rata bilo mnogo pametnih, pa zato ima i malo onih koji bi da sada, posle svega, zauzmu jasne strane.

REČ JE O PRAVU

Kao advokat i narodni poslanik, Dragan Nikolić smatra da je sudski proces rehabilitacije, a na zahtev porodice Mihajlović, trajao nepotrebno dugo, i da je presuda mogla biti doneta čim je, pre devet godina, zahtev podnet.

Kompletan tekst možete pročitati pretplatom na elektronsko izdanje „Vranjskih“ preko www.novinarnica.net

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar