Život tamo istinu piše



Prof. dr Boško Stamenković: „Zlatokop, tragovi vremena“ (monografija); izdanje: ZAPISI – Društvo za očuvanje kulturno-istorijskih vrednosti Srba  – Bujanovac, 2015.



 



– Imam 58 godina – kaže prof. dr Boško Stamenković, autor monografije o rodnom selu Zlatokopu – ni mlad da pravim planove za podizanje velikih građevina, ni star da se predam ravnodušnosti. Želim da savladam vreme, da kalim volju na uzvišenostima, na nepredvidljivim i nedohvatljivim, na krupnim mislima. Čovek se ipak dokazuje delima. U mojim mislima stajala je potreba da nešto posebno učinim za svoje rodno mesto. Pri ovome, stalno mi je bila na umu izreka: „Onaj koji ne zna odakle dolazi, taj ne zna kuda ide“. Zlatokop, mesto gde sam rođen, zaslužuje da bude opisan u jednoj pesmi i u lepoti življenja na selu. Pesma je najbolja simfonija sveta, koja „zaustavlja“ vreme.

DRUGA DIMENZIJA

Odista, monografija kao književna vrsta podrazumeva „suvoparnost“, obilje cifara, mapa, istorije, topografije, ortografije… i nije laka ni prilježna za čitanje kao beletristika. Međutim, kod Stamenkovića je drugačiji slučaj – njegovo delo sadrži sve pomenuto što monografija iziskuje, ali on daje i jednu drugu dimenziju, toplu, ljudsku, nostalgičnu. O tome najbolje govori recenzent, profesor srpskog jezika i književnosti Slobodan Mitrović.

Kompletan tekst možete pročitati pretplatom na elektronsko izdanje „Vranjskih“ preko www.novinarnica.net

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar