Tuđe je naše



Šteta procenjena na četiri miliona: odmaralište na Vlasini, Podneli smo tužbu Opštinskom sudu sa svim validnim dokazima: Ivica Mladenović

Za prouzrokovanu štetu na objektima Ferijalnog odmarališta na Vlasini, izgubljenu dobit Surduličana kojima je odmaralište definitivno dodeljeno i kamatu na spor koji traje godinama, JP Sportska hala, odnosno Grad Vranje, mogli bi da plate oko 10 miliona dinara



 



Šteta procenjena na četiri miliona: odmaralište na VlasiniPresudom sudskog veća Vrhovnog Kasacionog suda iz Beograda, od 16. juna 2010. godine, Ferijalno odmaralište „Vlasinka“ na Vlasini, definitivno je oduzeto iz ruku Grada Vranja i JP Sportska hala. Istom presudom stari/novi vlasnik ovog objekta postao je Ferijalnog savez iz Surdulice. Ovom presudom je u stvari poništeno prvostepeno rešenje Okružnog suda iz Vranja iz avgusta 2008. godine, a potvrđena presuda Osnovnog suda iz Surdulice od oktobra 2007. godine. 

Podneli smo tužbu Opštinskom sudu sa svim validnim dokazima: Ivica MladenovićNaizgled, ovom podelom pravde sve dileme su rešene. Ipak, sve nije tako, jer Surduličani sudskim putem traže nadoknadu štete, koja po prvoj presudi iznosi nešto manje od četiri miliona dinara. Ukoliko se dve strane u sporu hitno ne dogovore, sadašnji iznos mogao bi uskoro sa kamatom da naraste na celih 10 miliona. Dabome, sve bio to platili poreski obveznici i građani Vranja.

ZATEČENO STANjE

Ovu, ni malo prijatnu situaciju, i još jedan izgubljen sudski spor, u intervjuu za „Vranjeke“, pre dve nedelje je nagovestio gradski pravobranilac Dragan Mihajlović, rekavši da je u proceduri tužba Ferijalnog saveza iz Surdulice protiv Grada Vranja i JP Sportska hala, radi nadoknade štete za odmaralište na Vlasini, čija je vrednost oko četiri miliona dinara. Ishod ovog predmeta Mihajlović je ocenio neizvesnim.

HRONOLOGIJA
Na Vlasini Rid, iznad Odmarališta Vlasinskih HE,  u delu koji se danas zove Jasike, za potrebe radnika, graditelja brane, 1953. godine, na katastarskoj parceli 3871, podignute su dve barake.
Po završetku brane 1956. godine, država je barake ustupila Ferijalnom savezu Vranja, tada članu Ferijalnog saveza Jugoslavije.
Tada su objekti su preimenovani u Ferijalno odmaralište „Vlasinka“.
Ferijalni savez Vranja, 1959. godine, vrši adaptaciju i dogradnju objekata odmarališta.
Sredstvima Ferijalnog saveza Vranja i SIZ dečije zaštite, 1984. godine, vrši se nova rekonstrukcija i adaptacija odmarališta.
U međuvremenu Ferijalni savez Srbije, odmaralište  sa kompletnom imovinom, prenosi u svoje vlasništvo.
Ferijalni savez Srbije 2001. godine Ferijalno odmaralište „Vlasinka“  prenosi u vlasništvo Ferijalnog saveza Surdulice.
Republičko javno pravobranilaštvo, odeljenje u Leskovcu, pokreće postupak da se poništi ugovor između dva Ferijalna saveza – Srbije i Surdulice.
U isto vreme, Ferijalni savez Vranja, uz podršku istih političkih struktura grada i regiona, 2001. godine, „upada“ u Ferijalno odmaralište „Vlasinka“.
Neposredno potom imovinu na teritoriji druge opštine, uprava Sportske hale iz Vranja, proglašava svojim vlasništvom i njime gazduje svo do 2005. godine.
Ferijalni savez Vranja upisan je u Registar udruženja građana 30. maja 2003. godine, kada je ustanovljeno da to udruženje nema pravnog prethodnika.
Opštinski sud u Surdulici rešenjem iz novembra 2007. godine, Ferijalno odmaralište predaje na gazdovanje Ferijalnom savezu Surdulice.
Okružni sud u Vranju, 25. avgusta 2008. godine, poništava presudu Opštinskog suda iz Surdulice, a objekte na Vlasini vraća u ruke Vranjanaca.
Konačno, presudu u ovoj pravno-političkoj zavrzlami, 16. juna 2010. godine, donosi Vrhovni Kasacioni sud, koji poništava odluku Okružnog suda u Vanju, a objekte Ferijalnog odmarališta „Vlasinka“ predaje Ferijalnom savezu opštine Surdulica.
Odmaralište  danas  na površini od 50 ari, raspolaže sa dva paviljona kapaciteta 90 ležaja, restoranom i kuhinjom. Paviljoni imaju površinu 230, a restoran sa kuhinjom 180 metara kvadratnih. Na žalost, svi objekti su u dosta lošem stanju.

Surduličanin Ivica Mladenović, predsednik Upravnog odbora i ovlašćeno lice Ferijalnog saveza, kaže da je sve izvesno i da se očekuje da pravda bude i formalno zadovoljena. Po njegovim rečima, JP Sportska hala, odnosno Grad Vranje, platiće štetu koja je zatečena na objektima, potom izgubljenu dobit za vreme dok su oni bili u tuđim rukama i naravno kamatu na sve to, pa će račun biti „tu negde oko 10 miliona dinara“.

– Čudi me ovako pravno neutemeljeno i uporno insistiranje pojedinaca iz Vranja, da prigrabe i prisvoje nešto što nije njihovo. Kako i čime objasniti da objektima, koji su na teritoriji opštine Surdulica, gazduje Sportska hala iz Vanja. Dakle, nikada Vranje nije bilo niti je moglo da bude vlasnik ovog  odmarališta.

Mladenović na krije da je Ferijalnom savezu i lokalnoj samoupravi jako stalo da se ovaj spor završi koliko sutra, kako bi se na toj atraktivnoj lokaciji odvijale brojne aktivnosti ferijalaca. On kaže da parcela od 50 ari, dva paviljona, restoran i kuhinja  sa ukupno 410 kvadrata, pružaju šansu da se „Vlasinka“ pretvori u jedno od najlepših ferijalnih odmarališta u zemlji.

-Zato smo rešili da lokalnim sredstvima i donacijama, ovaj kapacitet stavimo u funkciju. Onda smo, zapisnički kako pravila nalažu, ušli u svoj objekt i izvršili popis zatečenog stanja – seća se Mladenović i pokazuje papire jednog dugogodišnjeg mučnog procesa.

Kaže da su onda, 2004. godine, političke strukture u Vranju procenile da su Surduličani, navodno, prisilno ušli u taj objekt. Zato su, dodaje, odmah  gore dojurili sa policijom i nekakvim izvršiteljima, maltretirali i pretili, šta sve nisu radili.

-Kada smo shvatili da je vrag odneo šalu, mi smo krenuli da na sudu tražimo pravdu. Podneli smo tužbu Opštinskom sudu sa svim validnim dokazima. Sudu i sudiji Predragu Nikoliću posao nije bio težak: presudili su naravno u našu korist – kaže Mldenović

 Vranjanci se žale na tu presudu, pa Okružni sud u Vanju, sumnja Mladenović pod pritiskom političkih struktura, poništava rešenje Opštinskog suda iz Surdulice i donosi odluku u korist Sportske hale.

– Ideolog tih akcija bio je Ljubiša Anđušević, valjda tadašnji direktor Sportske hale u Vranju, koji je imao neverovatnu podršku partijskih, političkih, pa čak i pravnih struktura u Vranju i Leskovcu, gde je bilo sedište regiona.

 Palicu je potom od Anđuševića potom preuzeo novi direktor Sportske hale Negovan Stanković.

-Vranjanci su tada sa odmaralištem bukvalno radili šta su hteli, sve sa jednim jedinim ciljem, da bez pravnog osnova prisvoje nešto što nije njihovo. Zato će ta nepromišljena pravna avantura i pravna ekskurzija pojedinaca, sada skupo da košta poreske obveznike Vanja – nastavlja Mladenović

Objekti odmarališta na Vlasini definitivno su uknjiženi kao vlasništvo Ferijalnog saveza iz Surdulice. Ali, odnose dve lokalne samouprave remeti još nerešen sudski spor o nadoknadi štete za vreme dok su Vranjanci odmaralište bili izdali „nekom fizičkom licu“.

Naš sagovornik Ivica Mladenović, koji je usput veliki poznavalac Vlasine i njenih znamenitosti, kaže da je Vranju ponuđeno da se dve strane vansudski nagode.

-Da, i to smo predložili, da zajedno sednemo, popričamo, i napravimo neku drugu računicu. Šta više, spremni smo da tu cenu štete na objektima i izgubljenu finansijsku dobit korigujemo koliko god je moguće, samo da se proces što pre okonča, jer ovo što se radi ne vodi nikuda – kaže Mladenović i objašnjava da su kontakte po ovom pitanju uspostavili i najviši funkcioneri dveju lokalnih samouprava.

SVE JE JASNO

Direktor Sportske hale u Vranju, Darko Stamenković kaže da je na njihovu adresu stiglo izvršno rešenje Vrhovnog Kasacionog suda, na osnovu koga su oni Ferijalno odmaralište na Vlasini predali Ferijalnom savezu iz Surdulice.

-Upoznat sam sa tim problemom. U njegovo rešavanje, koliko je meni poznato, uključen je i gradonačelnik Vranja Zoran Antić. Trenutno se vodi sudski spor jer Surduličani traže nadoknadu štete po dva osnova. Kada će presuda biti doneta, to znaju samo u sudu. A što se tiče ishoda, sigurno je da ćemo mi i Grad imati neku obavezu.

Surdulički advokat Vojislav Vojkan Momčilović, pravni zastupnik Ferijalnog saveza smatra da se proces neopravdano razvlač iako je ishod spora vrlo izvestan.

-Izvesno je da ćemo dobiti spor protiv JP Sportska hala i Grada Vranja. Kraj može samo da se prolongira, jer je situacija jasna – kaže advokat Momčilović.

Brzo rešenju spora očekuju obe lokalne samouprave, građani i poznavaoci prilika na Vlasini. Strasni ribolovac Nikola Grgur iz Vranja, zaljubljenik i zatočenik Vlasine, koji je penzionisanjem skoro promenio mesto boravka, takođe se nada da će ova ferijalna enigma uskoro biti rešena.

-Velika je šteta što je Ferijalno odmaralište doživelo ovakvu sudbinu. Mislim da još nije kasno, da se, u sklopu svih projekata razvoja turističkih kapaciteta naVlasine, i Ferijalnom odmaralištu da značaj koji ono zaslužuje. Sa samo malo pameti i dobre volje odmaralište može sutra biti ptava „turistička meka“ – kaže Nikola Grgur.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar