GRADjANI I SISTEM



Pisali smo već da su Vranjske, ne samo zbog svoje osnovne funkcije – informisanja – svojevrsni servis građana. Od nas se često očekuje nemoguće: da preuzmemo ulogu i posao institucija, da budemo sudije, tužioci, inspektori, policajci, da štitimo, kudimo, branimo i delimo pravdu. Mnogi je nezadovoljnik sa fasiklama i papirima kao dokaznim materijalom prodefilovao kroz redakciju kada više nije imao kud, pošto su ga najurili iz nadleštava ili sa šaltera. Ovom pisaniju nije povod samohvalisanje, već skretanje pažnje da oni koji su za to plaćeni ne rade svoj posao. Ili ga bar ne rade dobro.

Pre neki dan, na našu elektronsku poštu stigao je mejl čitaoca, uredno potpisanog, iz naselja Ledena stena koji se, sa još nekim komšijama, dugo već bezuspešno bori sa ozbiljnim problemom. Pismo prenosimo uz neznatna skraćenje i ispravke: 



“Već dve godine od useljenja u zgradu,  iznajmio sam garažu od Novog doma, koju sam morao adaptirati o svom trošku i za koju plaćam mesečni zakup kao i ostali stanari koji koriste iste. U poslednja četiri meseca desio se niz pljački i obijanja automobila u garažama samo u našem ulazu za koje znam, između ostalog i mog vozila. Rezultat su materijalne štete na vozilima u iznosima od 15.000 do 45.000 dinara kao i stres koji doživljavaju oštećeni. Više puta smo pokušali da se sa preduzećem Novi dom dogovorimo o osvetljavanju grarža, sređivanju  glavnih ulaznih vrata na njima, ali se sve završavalo samo na obećanjima. Što se pripadnika unutrašnjih poslova tiče, oni nakon izvršenog dela dođu po pozivu, registruju provalu, urade uviđaj ali bez ikakvog epiloga u smislu pronalaženja počinioca. Da bi apsurd bio veći, u mojoj ulici, na udaljenosti od oko 150 metara nalazi se pripadnik policije u 24 časovnom dežurstvu. Kao uzoran građanin, koji još uvek veruje u institucije ove države, želeo bih da skrenem pažnju na ovaj problem u nadi da ćete vi, koristeći svoju medijsku popularnost, u tome pomoći”.

Šta, dakle, imamo? Jedno javno preduzeće koje, ako je verovati autoru pisma – a nema razloga da ne bude tako – naplaćuje rentu za garaže koje ne održava i jednu državnu službu koja ne radi svoj posao. U normalnom svetu privatna svojina je svetinja a javne službe služe upravo zato da je zaštite. Zašto ovde to nije tako? Zbog nemara, neznanja, javašluka, Baš Me Briga filozofije… ? Koliko god razmišljali o tome, samo uzalud lupate glavu. Do odgovora nećete doći, mada je “od svega po malo” nekako najlogičniji. Dragi čitaoče, i svi vi sa sličnim problemima, Vranjske ne mogu da Novom domu narede da vam osvetle i srede vrata na garažama, ni policiji da hapsi lopove. Možemo samo ono što je u našem domenu – da javnost obavestimo o društvenoj anomaliji. A i to ponekad može da pomogne. Samo se nadamo da svi mi nećemo morati da sačekamo da se reše globalni problemi pa da tek onda pometemo svoje dvorište.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar