Za dva dana više od 1000 pregleda



Montaža u Nemačkoj, Sa snimanja u Vranju

Montaža u NemačkojDrezden,15. februar 2015.: Na sajtu Vimeo.com prvim oficijalnim trejlerom predstavljen jenemački dokumentarni film Lost In Transition (Izgubljeni u tranziciji) koji je sniman u Vranju, Beogradu, Bujanovcu i Bosilegradu u decembru prošle godine.  Nakon dva dana od objavljivanja, ima više od hiljadu pregleda i privukao je pažnju korisnika društvenih mreža.



Autori filma, koji je privatni projekat i nije finansijski podržan ni od jedne organizacije, su nemački novinar Hauke Heuer, profesionalni fotografi Martin Forster i Rene Plaul i novinarka Sanja Petrov.

Producent filma smatra da Nemački i zapadno-evropski mediji često ne obraćaju pažnju i zaboravljaju na dešavanja u Srbiji i da je generalni razvitak Balkanskih zemalja važan za čitav region i stabilnost EU. Povodom objavljivanja trejlera producent Hauke Heuer izjavio je:



Sa snimanja u Vranju“Kada neko iz zapadne Evrope snima dokumentarni film o Srbiji, fokus je uvek na rat, devedesete i posledice. To je u redu, ali sam želeo da napravim portret u kontekstu sadašnjice iz perspektive novinarke koja je tada bila dete.”

Ekipa filma je dve nedelje obilazila Srbiju i pravila portrete svedoka odložene tranzicije kako bi opisala trenutnu situaciju u Srbiji koja se suočava sa sistemskom korupcijom, visokom stopom nezaposlenosti, lošom privatizacijom, nedostatkom tolerancije, pokušavajući da nadje odgovor na pitanje: Da li su ljudi u Srbiji nakon svih ovih godina igubljeni u tranziciji, da li su izgubili veru u promene ili još uvek imaju snage da zajedno reše ove probleme?

Film je multi-jezički, intervjui su radjeni na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku, dok je naracija zbog prirode filma i nastojanja da bude prikazan i u zapadnoj Evropi, na engleskom. Karakteriše ga visok kvalitet slike i dinamični kadrovi.

Tokom snimanja smo pokrenuli internet stranicu www.lostintransitionfilm.com na kojoj se nalaze kratke priče o protagonistima, kao i fotografije nastale prilikom boravka ekipe u Srbiji.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar