Prosveta i vera



,

Galerija Narodnog muzeja Vranje: Istorijski arhiv „31. januar“ Vranje – „Školstvo u Vranju u prvoj polovini 20. veka“; Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš – „Manastiri i crkve južne i istočne Srbije“



 



Galerija Narodnog muzeja u Vranju ovih dana je domaćin dvema referentnim institucijama kulture sa juga Srbije, čime nastavlja svoju plodonosnu izložbenu delatnost iz prethodnih godina.

ARHIV: Na izložbi „Školstvo u Vranju u prvoj polovini 20. veka“, predstavljeni su arhivski dokumenti o školama u Vranju i okolini. To su statistički podaci u vidu izveštaja za period od 1912. do 1938. godine koji pružaju osnovne podatke o obrazovnim ustanovama, fotografije školskih zgrada, udžbenici iz tog perioda i fotografije učitelja i učenika. Sastavni deo ove izložbe čine i školski dnevnici i upisnici. Prezentovana arhivska građa omogućava da se sagleda školstvo u vranjskom kraju u prvoj polovini 20. veka.

– Škola je – kaže Suzana Petrović, direktorka Arhiva – jedna od najstarijih i najpostojanijih institucija društva. Preko školovanja se oblikuje svest i gledište pojedinca. Putem sistema obrazovanja snažno se menja struktura društva, porodice i profesija. Škola je most između porodice i društva kao celine, i priprema dete za njegovu ulogu.

– Jedan od najosetljivijih ljudskih poslova jeste učitelj. Biti učitelj znači pokloniti mladom biću svu pažnju, predanost i ljubav i biti iskren prema životu, sebi i drugima. tako je bilo i u našem kraju. Ljudi puni obrazovanja, hteli su to da prenesu na vranjsku radoznalu decu. Zato se učitelji poštuju, vole i pamte.

ZAVOD: Teritorija Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš – kaže Elena Vasić Petrović, direktorka ove institucije – obuhvata sedam okruga i 40 gradova. Njome su u potpunosti obuhvaćene tri eparhije SPC, niška, vranjska i timočka i delimično kruševačka.

– Na ovom prostoru se nalazi više stotina crkava i manastirskih kompleksa, ali i mnoštvo ranohrišćanskih objekata i bazilika. Ova izložba predstavlja pokušaj prezentacije dela bogatstva i velike raznolikosti koju ovi objekti poseduju.

– Predstavljene su najrazličitije crkvene građevine sa svojim arhitektonskim detaljima, od perioda ranog hrišćanstva pa do danas, zatim izuzetna ostvarenja živopisa, ikone i ikonostasi, ali i bogatstvo profanih građevina koje prate crkve i manastire.

– Njihov opstanak na ovim prostorima kroz stotine godina, naša je veza sa prošlošću i sigurnost za budućnost.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar