Šta bi dao da si na mom mjestu



Prašina oko koncerta

Svirku, kaže gradonačelnik, plaćaju sponzori, firme čiji vlasnici žele da ostanu anonimni. Malo je neobično da se vlasnici kompanije dobrovoljno odriču reklame – upozorava Nemanja Nenadić



 



Prašina oko koncertaPosle Ace Pejovića i Željka Joksimovića, Vranjance će za Dan Grada zabavljati Goran Bregović sa svojim „orkestrom za svadbe i sahrane“, sa kojim je oviaš čitav svet. Svirka je zakazana u sportskoj hali za 31. januar, dan kada je 1878. General Belimarković umarširao u Vranje i oslobodio ga „osmanlijskog ropstva“.  I sve je to lepo, samo što se i dalje ne zna ko će da plati 26.000 evra honorar umetnicima i 3.000 evra za binu i ozvučenje. Zapravo, zna se da to neće biti plaćeno budžetskim parama već će oko četiri miliona dinara, koliko košta zabava, platiti sponzori. A ko su sponzori zna gradonačelnik Zoran Antić, ali o tome ne želi da govori bez odobrenja donatora. A oni, filantropi i mecene, ne žele da budu otkriveni.

LIČNI AUTORITET

Nebojša Zupančić, gradski većnik zadužen za turizam i ugostiteljstvo kaže da samo učestvuje u tehničkoj organizaciji koncerta, dok je sve ostalo u ovom poslu u rukama gradonačelnika. On, gradonačelnik, u izjavi za Vranjske kaže kako nema dozvolu donatora da im objavi imena, ali dodaje da se radi o firmama koje su imale volju i želju da pomognu svoj grad:

– To je lična, privatna stvar sponzora i ja ne želim da ulazim u njihove razloge zbog kojih ne žele javnu reklamu. Mogu da kažem da među donatorima nema fizičkih lica, u pitanju je, dakle, petnaestak dobrostojećih kompanija – kaže Antić.

Gradonačelnik ne krije da su sponzori pokazali svoj altruizam ponajviše zahvaljujući njegovom ličnom autoritetu, jer nije tajna da u budžetu nije bilo para za koncert, kao ranijih godina:

– Obratio sam se potencijalnim sponzorima na kartu autoriteta i dobre poslovne saradnje do sada i naišao sam na razumevanje ljudi koji su želeli da pomognu gradu. Radi se o velikom novcu za gradski budžet, pa i za pojedinca, ali kada se iznos od četiri miliona podeli na petnaest onda dolazimo do sume koja može da se odvoji i nije teret za darodavca – kaže Antić.

E, sad, lepo je kad ti Brega svira za Dž, a tu su i drugi benefiti- jer, ne treba zaboraviti da je svako ko će u petak đuskati uz stare i nove hitove lidera Bijelog dugmeta, a stariji je od 18 godina, potencijalni glasač.

Antić objašnjava da on i lokalna samouprava rade transparentno i da se ništa ne krije – otkriće ime sponzora ukoliko ovi pristanu na to:

– Uostalom, nije ovo naš izum, tako se radi i u drugim gradovima već odavno – kaže gradonačelnik.

Međutim, čini se da stvari nisu baš tako jednostavne. Oko Bregovićevog nastupa u Nišu za Julijansku novu godinu 13.januara digla se poprilična prašina, a Zoran Perišić, tamošnji naprednjački gradonačelnik, pritisnut pisanjem portala Južne vesti i reakcijama javnosti, našao se u vrlo neprijatnoj situaciji pa je morao da se pravda kao đačić koji nije napisao domaći. Na kraju je dao nesuvislo objašnjenje da je koncert zapravo Bregovićev koncert gradu u kome je služio vojsku. Valjda se zahvaljuje što je ovde „fasov’o trišu“, bar kako tvrdi u pesmi.

Kao i u Vranju, niške vlasti objavile su da će koncert platiti anonimni sponzori, da bi Perišić 13.januara obnarodovao da je Bregović donator. Predrag Blagojević, urednik Južnih vesti za Vranjske kaže da vlast u Nišu nije očekivala žestoku reakciju građana:

– Mislim da gradska vlast u Nišu nije očekivala tako žestoku reakciju građana na nešto što im se servira kao „poklon“, a da se zatim upetljala pokušavajući da se izvuče i ne otkrije ko daje novac. Sada se otvara pitanje plaćanja poreza. Jer ako je Bregović zaista svirao besplatno, morao da postoji ugovor o donaciji, a na to se plaća „porez na poklon“. A ako je dobio neki novac „na ruke“, što je morao da zna i gradonačelnik, onda je to klasična utaja poreza – kaže Blagojević.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da se ne zna „ko plaća nastup jednog od najskupljih zabavljača na Balkanu“.

– To nije samo koncert, već događaj sa jasnom političkom porukom, naročito u Nišu u kome se 13. januar od 1996. obeležava i kao simbol borbe protiv izborne krađe SPS, autoritarnog režima i gušenja slobode medija.

NIŠ I NOVI SAD

Ono što je, međutim, najproblematičnije u priči o sponzorstvu je moguća, da tako kažemo, osetljivost na korupciju. Jer, čak i laički posmatrano, zbog čega darodavac, ma koliko mu namere bile plemenite, ne bi sutradan otišao u gradsku upravu ili kod gradonačelnika tražeći protivuslugu. Nemanja Nenadić, iz organizacije „Transparentnost Srbija“, koja se bavi ovom problematikom, upozorava baš na tu mogućnost:

– Sponzor ne mora, ali može da traži protivuslugu, to zavisi od njega, a pitanje je hoće li vlast da mu je učini. A svaka tajnost pothranjuje sumnju – kaže Nenadić.

On objašnjava da je nelogično i čudno to što sponzori odbijaju reklamu, dodajući da je grad u obavezi da objavi njihova imena:

– To je suprotno logici jer bi svaka firma poželela da se na ovaj način reklamira. Što se tiče zakona, ukoliko postoji bilo kakav aranžman u kome učestvuje Gradska uprava ili neki drugi organ vlasti, bez obzira na to što se ne troše budžetske pare kao što je slučaj sa Bregovićevim koncertom u Vranju, vlast je dužna da obelodani ko su sponzori – kaže Nenadić.

Predrag Blagojević, pak, ne veruje u dobrotvore koji tek tako daju svoj novac:

– Zaista ne verujem u dobrotvore koji daju desetine hiljada evra za zabavne događaje i pritom žele da ostanu anonimni. Realna je šansa da pojedine privatne firme time zapravo „kupuju“ neki od lukrativnih poslova koji se plaćaju iz gradske kase (dakle, novcem građana). Jedan od osnovnih načina za borbu protiv korupcije je javnost u radu. Što je javnost u radu veća, korupcije je manje. To su naše pare, pare građana, pare koje i moja deca daju kada kupe čokoladu ili sladoled. Da li se ikada desi da neko od nas plati nešto a da ne zna šta je platio? Desi se, ali tada kažemo da smo prevareni. Isto je i ovde – slikovit je Blagojević.

Bregovićev koncert dobio je, sasvim očekivano reklo bi se, i političku dimenziju. Povereništvo SNS saopštenjem za javnost zatražilo je od vlasti da objavi imena sponzora, optuživši gradonačelnika i njegov SPS da su donatorski novac mogli da upotrebe u druge svrhe umesto za koncert. Međutim naprednjaci kao da su pritom zaboravili da su njihove partijski drugari na isti način 13.januara organizovali koncerte u Nišu i Novom Sadu, gde je pevala Svetlana Ceca Ražnatović.

Slaviša Bulatović, jedan od poverenika SNS kaže da je stranka rekla sve što ima u saopštenju:

– Ne mogu da komentarišem to što su koncerte u Nišu i Novom sadu takođe platili sponzori jer ne znam da li su do sada objavljena njihova imena. Ono što ističem je činjenica da vlada prema svima ima iste aršine što se tiče korupcije, nema privilegovanih i partijska knjižica više nikoga ne štiti – kaže Bulatović.

Zoran Antić odgovara da vlast u Vranju nije uradila ništa što nisu uradili naprednjaci u Nišu i Novom Sadu:

– Pa, bina u Nišu koštala je milion i po a u Vranju 3.000 evra. Dobili smo ponudu Bregovićevog menadžera, obezbedili sponzore čija imena nisu tajna i obelodanićemo ih kad nam i ako nam oni to dozvole, i dogovorili se.

Ostaje nam, dakle, da sačekamo Bregu i proveselimo se uz reciklirane hitove „Dugmića“ u etno fazonu i druge hitove među kojima će možda biti i onaj legendarni – „Šta bi dao da si na mom mjestu“. Možda će gradonačelnik da je poruči?

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar