SVADBA I SA’RANA



I danas se delimo fanove Stonsa i Bitlse, Bijelog dugmeta i, recimo, Azre ili Riblje čorbe. Osim ako, kao kod nas, svi vole Bregu, pa makar i sa orkestrom za svadbe i sa’rane. Sad je već izvesno da će Goran Bregović zabavljati Vranjance 31. januara za Dan grada, što će koštati 29.000 evra. Nije izvesno samo ko će to da plati! Vlasti se kunu da iz budžeta neće otići ni dinar i da će koncert platiti „anonimni donatori“. Nisu objasnili samo da li je taj altruista i filantrop (ili više njih) toliki obožavalac lika i dela Gorana Bregovića, a uz to si može priuštiti da mu ovaj svira uživo, na uvce, ili je u pitanju nekakav dil ili sa muzičarem ili sa nekim drugim. Hm, ko bi ga znao?

Ali, o tome kasnije.



Na Julijansku novu godinu Vranjance je uveseljavala izvesna Ljupka Stević, a nju i ostale umetnike takođe je platio nekakav „anonimus“. Grad je odvojio tek siću za režijske troškove.

Ovaj događaj, kao i najava Bregovićevog dolaska bili su dovoljan motiv da u odbranu narodnih interesa ustanu, a ko bi drugi nego naprednjaci. Mediji su preneli njihov zahtev vlasti „ da objavi imena donatora koji su ostali anonimni, a platili nastupe Ljupke Stević za Srpsku novu i Gorana Bregovića za Dan grada“. Naprednjaci su poručili socijalistima da „ako su baš toliki dobrotvori mekog srca i punih džepova taj novac iskoriste na mnogo bolje načine“. Onda ide licitiranje, od stipendiranja najboljih đaka i studenata do pomoći siromašnima i tome slično.  Socijalisti ne bi bili to što jesu da nisu odgovorili: „Lepo je što pokazujete i brigu o socijalno ugroženom stanovništvu, ali samo na rečima. Ako ste pravi altruisti, zašto niste pitali Vladu Srbije po kojim kriterijumima su određeni gradovi dobili krajem prošle godine sredstva za tekuću budžetsku likvidnost i zašto Vranje nije među njima?“



Međutim, nije to suština. Naprednjaci u saopštenju smatraju da će „ti anonimni donatori svakako tražiti nešto za uzvrat“, u čemu su duboko u pravu, na šta su socijalisti odgovorili – i nisu pogrešili- da su anonimci platili i novogodišnje koncerte u Novom Sadu (Ceca) i Nišu (Bregović), gradovima u kojima je SNS na vlasti. U Nišu je čak, kada se javnost podigla pošto je portal Južne vesti zatražio da se otkriju imena dobrotvora, gradonačelnik pred sam koncert rekao da je on (koncert) Bregin novogodišnji poklon Nišlijama.

Na delu je, rekli bismo, cinizam i jednih i drugih. Vranjskim socijalistima ne može biti opravdanje to što naprednjačke vlasti u NI i NS nisu otkrile ime sponzora, pa da se i oni ponašaju isto. Naprednjaci ovdašnji, osim ako nisu bili obavešteni, propustili su šansu da ispadnu mangupi, a mogli su da porastu u očima javnosti da su prvo optužili svoje stranačke drugare u većim gradovima za isto ono zbog čega su se ostrvili na SPS. Ovako se problem razvodnjava i svodi na piljarsko prepucavanje dve stranke u lokalu. A za građane je možda bolje da se koncerti plaćaju iz budžeta. Jer, na kraju se može dogoditi da plate, i to mnogo skuplje, ali da ne znaju da su platili za Bregine reciklirane hitove.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar