Socijalisti ućutkali Verbića



Imala sam podršku socijalista: Suzana Mišić, nova direktorka Gimnazije, Vertikala: Mihajlović, , Ne postavljamo mi naše članove: Stojančić

Osim što su zadržali gimnaziju, socijalisti imaju u šaci direktore u devet od četrnaest osnovnih i srednjih škola u gradu, što znači da poseduju većinu u školskim odborima koji biraju direktore i šalju predloge ministru prosvete. Njihova moć u lobiranju ogleda se i u tome što je ministar prosvete (SNS) stopirao izbor lokalnih kandidata iz svoje stranke za čelne funkcije u vranjskom školstvu



 



Imala sam podršku socijalista: Suzana Mišić, nova direktorka GimnazijeDa socijalisti suvereno drže vlast u vranjskim školama, potvrdio je izbor njihove kandidatkinje Suzane Mišić, profesorke srpskog jezika, za direktorku Gimnazije „Bora Stanković“. Istovremeno, porazom Mišićkinog protivkandidata Naska Petrušića, favorita SNS, stavljeno je do znanja naprednjacima da im SPS neće tako lako predati ključne poluge u ovdašnjem školstvu. Da je to strateški važna pozicija potvrđuje činjenica da je gimnazija poslednjih godina bila data na upravu Draganu Iliću, čoveku od najvećeg poverenja gradonačelnika i šefa SPS Zorana Antića. Idila je prekinuta kada se Ilić penzionisao poslednjeg dana prošle godine. Odmah je nađena adekvatna zamena.

Posle ovakvog raspleta, samo se potvrdila teza da izbor bilo kog direktora bilo koje škole u Vranju odavno nije stvar organizacionih i menadžerskih sposobnosti, plana i programa kandidata, niti njegovog profesionalnog bekgraunda, ugleda koji uživa među kolegama i sugrađanima, već isključivo političkog izbora partije na vlasti. Čak bi se moglo reći da je samim socijalistima bilo manje važno ko će konkretno biti direktor u postilićevskom dobu koliko im je bilo bitno da to bude „njihov čovek“, ma kako se zvao. Tako su u dva dana imali dve različite kandidatkinje. No, krenimo redom.

ČIJI SU SNS KANDIDATI

Da bi se shvatio rasplet oko izbora direktora gimnazije mora se uzeti u obzir širi politički kontekst. Rat niskog intenziteta na relaciji SPS-SNS počeo je još pre nekoliko meseci u vezi sa izborom direktora osnovnih škola „J.J. Zmaj“ i „Vuk Karadžić“. Naprednjaci su, želeći da uzmu odlučnije učešće u kadrovisanju ozbiljno shvatili posao i formirali stranački Savet za obrazovanje. „Priveli“ su na razgovor gotovo sve direktore i kandidate za direktore škola, čak i neke koji su se već obećali socijalistima. Shvatili su u startu da je njihov uticaj u školskim odborima (u daljem tekstu ŠO), glasačkim mašinama za izbor direktora, zanemarljiv i da se meri brojem preletača iz drugih stranaka koji su od ranije participirali u tim telima.

Vertikala: MihajlovićZato su pomalo nespretno savetovali kandidate raspoložene da sede na dve stolice zarad direktorske fotelje da odlazak poštom predloga sa njihovim imenom do ministrovog stola probaju da izlobiraju preko šefa i genseka socijalista Zorana Antića i Branimira Stojančića čiji lobi-pipci idu do samog ministarstva. Naprednjaci su igrali na kartu „naš je ministar“ (Srđan Verbić, p.a) koji u konačnom daje saglasnost na odluku ŠO. Tu bi nastupili oni i preveslali dvojac Antić-Stojančić. Međutim, zaboravilo se da je ministarska struktura ispod Verbića, po vertikali, socijalistička, zaostala još od 2008. i eks-ministara Žarka Obradovića i Tomislava Jovanovića. Potcenjena je i snaga „argumenata“ lokalnih ŠO i činjenica da ministar može malo toga ako je kandidat podržan na svim pređašnjim nivoima u lokalu. Podsećamo, SNS u Vranju nema nikakvu vlast.

Ne postavljamo mi naše članove: StojančićGensek vranjskih socijalista Branimir Stojančić kaže da se nakon toga iz redova SNS sve češće karikiraju metode po kojima socijalisti kadrovišu u lokalnom obrazovanju.

– Ne postavljamo mi naše članove, već lobiramo za ljude koji imaju reference za obavljanje direktorskog posla. Izbor direktora gimnazije, kao i izbor svih ostalih direktora škola poslednjih godina, bio je potpuno legalan. Da je to tako, pokazuje činjenica da je ministarstvo koje vodi SNS dalo saglasnost za sve kandidate koje su izabrali školski odbori – konstatuje Stojančić.

Na terenu su se stvari odvijale ovako. Socijalisti su hteli „Zmaj“. I uzeli bi ga, ali su se povukli kako bi ustupili mesto kandidatu DS jer je ova škola u nekakvoj raspodeli kvota „pripala“ demokratama. Demokrate su dovele svog čoveka, Sašu Ilića kad su posle odlaska SNS postale deo vlasti. Inače su izbor Milene Ćuković, učiteljice u Bujanovcu i koordinatorke Mreže inkluzivnog obrazovanja pri ministarstvu, socijalisti isplanirali do tančina.

Iz redova SPS se ovih dana može čuti i da je nedavanje ministrove saglasnosti na izbor Zdravka Veličkovića za direktora „šeste škole“ (Branko Radičević), do juče smernog socijaliste, posledica njegovog koketiranja sa SNS. Zvuči paradoksalno, ali je Zdravko otpao kao kandidat kada se priklonio ministrovom SNS, pa je umesto njega sada na čelu ove škole socijalista Stamenko Stojanović, kao v.d. direktora.

Još je zanimljivije da u slučaju „Vuka“ ministar nije dao saglasnost na izbor Dušana Stevanovića, iako je on prošao na školskim organima i imao podršku SNS. Zamerio se Stevanović čelnim ljudima SPS u tolikoj meri da su Antić i njegovi uspeli da stopiraju već otkucano ministrovo rešenje kojim se daje saglasnost na Stevanovićev izbor. Sad „Vuku“ sledi raspisivanje novog konkursa. Priča se da će već pominjana Milena Ćuković biti glavni protivkandidat Stevanoviću.

DEJAN DUŠANOVIĆ
SVE ČISTO U IZBORU DIREKTORA
Prosvetni inspektor Gradske uprave Vranje Dejan Dušanović kaže da je procedura izbora direktora gimnazije sprovedena zakonito u pogledu glasanja na nastavničkom veću i ŠO.
– Bilo je dosta turbulencija. Gradska prosvetna inspekcija je postupala po svakoj predstavci i primedbi koja je pratila izbornu proceduru. Svi naši zapisnici su dostavljeni Ministarstvu prosvete koje je na osnovu čitave dokumentacije odlučilo da Suzana Mišić bude direktor gimnazije. Dakle, sve je čisto. Ona je dobila prećutnu saglasnost ministra. Prećutna saglasnost znači da ministar u roku od trideset dana od dostavljanja dokumentacije nije imao ništa protiv odluke ŠO gimnazije, pa je Mišićka po zakonskom automatizmu postala direktorka – objašnjava Dušanović.

Slično je bilo i u Poljoprivrednoj školi. Bivša zamenica gradonačelnika i eks potpredsednica SNS Bojana Veličkov, sada bliska socijalistima, predložila je Sašu Radičevića za direktora. Prošao je zahvaljujući socijalističkoj podršci u trci sa kandidatom SNS, bratancem profesora Petra Stanojevića, predsednika stranačkog Saveta za obrazovanje u SNS. Stanojevića Vranjanci znaju kao osobu koja rukovodi kosovsko-mitrovačkim Odeljenjem pravnog fakulteta u Vranju.   

OD ZMAJA DO GIMNAZIJE

Pošto su naprednjaci u svim ovim slučajevima slomili zube, stvari su bile jasnije. Zoran Antić, koji u svojim rukama drži sve konce kada je u pitanju izbor kadrova u obrazovanju, za svoju favoritkinju na čelu gimnazije odabrao je Marinu Stojanović, profesorku srpskog jezika iz „Vuka“. Kao nestranačku ličnost. Zoran je, kažu dobro obavešteni izvori, savetovao Suzanu Mišić da se ne kandiduje, kako ne bi napravila problem Marini. Ova se ipak kandidovala. Iako je Antić, uprkos protivljenju nekih viđenijih socijalista, potpuno zatvorio krug za Marinin izbor u nastavničkom veću, školskom odboru i ministarstvu, iako se, navodno, stoprocentno založio sa njen izbor, ona se u poslednjem momentu povukla. Svoju odluku navodno je obrazložila sumnjom u iskrenost Antićeve podrške, prepričavaju ovih dana viđeniji socijalisti.

Antić je onda pogurao Mišićku. Nova direktorka kaže da je već stigao i zvaničan dokument iz ministarstva u vidu zaključka koji joj je omogućio da deponuje potpis.

– Obavljene su sve formalnosti. Procedura izbora je bila zakonita. Neke nedoumice koje su ranije postojale oko članstva u ŠO i sukoba interesa razrešene su na vreme – kaže ona, uz napomenu da niko zvanično nije osporio njen izbor.

U vezi upliva politike u odabir direktora gimnazije, Mišićka postavlja retoričko pitanje.

KO SU PREDSEDNICI ŠO
Predsednik školskog odbora u Gimnaziji „Bora Stanković“ je socijalista i bivši načelnik okruga Budimir Mihajlović, a u Ekonomskoj privatni preduzetnik Gordana Janković. U Tehničkoj je na čelu ŠO profesor matematike iz sela Rataje Slađan Janjić, u Hemijsko-tehnološkoj diplomirani tehnolog Biljana Stojković, u Poljoprivredno-veterinarskoj takođe diplomirani tehnolog Lidija Manić, dok je u Medicinskoj Marija Stefanović, specijalista ORL.
Kada je reč o osnovnim školama, ŠO u „Vuku“ vodi učiteljica Maja Denčić, u „Zmaju“ pravni birotehničar Dragan Radosavljević, u „Dositeju“ učiteljica Ivana Milićević, a u „Radoju“ inženjer mašinstva Slobodan Antić. U „petoj školi“ na čelu ovog tela je policajac Zoran Stanković, u „šestoj“ privatnik Gradimir Stojanović, a u banjskoj školi „Predrag Devedžić“ privatni preduzetnik Nebojša Kostić. Svi predsednici školskih odbora su predstavnici lokalne samouprave.

– Može li danas izbor direktora bilo koje škole u Srbiji da prođe bez politike?! Teško. Imala sam podršku lokalne samouprave – priznaje Mišićka.

Protivkandidat Nasko Petrušević, profesor biologije, nije želeo da komentariše odluku ŠO i njene posledice. Ipak, nezvanično se govori da je još ranije bilo primedbi od strane ovog profesora na čitavu proceduru. Neki izvori iz gimnazije kažu da je Petrušević pisao ministru lično, skrećući pažnju da je čitav proces pratilo mnogo nepravilnosti (kršenje statuta i poslovnika, glasanje u ŠO i sporan izbor komisije za utvrđivanje rezultata glasanja, zakasneli konkurs). Posebno je u pritužbama ukazano na podatak da je Petrušević na nastavničkom veću dobio 40, a Mišićka 26 glasova od ukupno 73 člana kolektiva (neki nisu glasali, a neki su listići bili nevažeći).

KOLEKTIV ZA NASKA

Predsednik ŠO Budimir Mihajlović, socijalista i u vreme glasanja načelnik Pčinjskog okruga, priznaje da je Petrušević dobio većinu glasova kolektiva, ali podseća na proceduru – direktora bira i predlog ministarstvu šalje telo na čijem je čelu.

– Procedura je bila stoprocentno legalna. Nema nijednog spornog momenta, a ko gubi, ima pravo da se ljuti. Na ŠO je izglasano pet prema četiri u korist Suzane Mišić. Dakle, predstavnici grada, kolektiva i roditelja dali su poverenje njoj kao kvalitetnijem kandidatu po sagledavanju prednosti i mana njih oboje – objašnjava Mihajlović.

Ovakav rasplet nimalo se ne dopada jednom od poverenika SNS u Vranju i novom načelniku Pčinjskog okruga Slaviši Bulatoviću.

– Nas je posebno obradovalo što je Petrušević, koga je podržao Savet za obrazovanje SNS, dobio ubedljivu većinu glasova u kolektivu. Međutim, to su kasnije, na naše razočarenje, ignorisali na ŠO pod kontrolom socijalista, iako je to telo u početku bilo bliže izglasavanju poverenja našem kandidatu. Mogu samo da zamislim kako će biti novoj direktorki koja treba tamo da se pojavi i da rukovodi kolektivom, a da pritom nema većinsku podršku najbližih kolega i saradnika – kaže Bulatović.

On najavljuje kako će naprednjaci nastojati da promene sistem putem koga socijalisti vladaju lokalnim školstvom.

– SPS je jedino bitno da preko školstva manipuliše glasovima i izbornim telom. Da na jedno radno mesto u obrazovanju primaju po petoro ljudi koji će raditi sa po dvadeset odsto norme. Mislim da će se vrlo brzo naći u problemu, jer je ministar već najavio uvođenje reda u prosveti kroz tzv. ukrupnjavanje norme. Na našem Savetu za obrazovanje već smo predlagali nestranačke kandidate kod kojih je jedina bitna referenca stručnost i sposobnost za rukovođenje u školstvu. To će biti naš put  – kaže Bulatović.

Da li će se naprednjaci na tom putu naći posle lokalnih izbora ili možda i ranije, teško je pitanje. Da li će budući vlastodržac da bude fin i da pita zaposlene, roditelje i sindikate o imenovanjima i smenama u obrazovanju? Da li će da ih posluša? E, to su već nešto lakša pitanja. Takorekuć, retorička.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar