Kraj agonije



Na proleće ćemo preuzeti nove poslove: Predrag Spasov, Ružno sećanje: štrajk PZP Vranje

TRACCE GROUP HOLD PLC iz Sofije za 378 miliona dinara postala je vlasnik PZP Vranje. Novi vlasnik najavljuje oporavak firme i nova radna mesta



 



Na proleće ćemo preuzeti nove poslove: Predrag SpasovU sredu 17. decembra, Preduzeće za puteve iz Vranja (PZP) dobilo je novog vlasnika – „TRACCE PZP Niš“, nama poznatije kao Preduzeće za puteve „Niš“. Njihov vlasnik je Akcionarsko društvo TRACCE GROUP HOLD PLC iz Sofije, Bugarska, a Predrag Spasov, građevinski inženjer iz Bosilegrada (27), novi je direktor firme koja sa 216 radnika održava 1.240  km. puteva u 13 opština Pčinjskog i Jablaničkog okruga. Firma je prodata za 378 miliona dinara. Da li je time okončana dugogodišnja agonija vranjskih putara?

„Koga su zmije ujedale, on se i guštera plaši“ – kaže ona narodna.

– Srbi su za samouništenje smislili dva genocidna zakona: Zakon o privatizaciji i Zakon o stečaju. Oni će dokrajčiti državu Srbiju. Oni će Srbima doći glave – rekao je pre dva meseca za ove novine Dragan Dimitrijević, tada sindikalac iz PZP.

PROFIL
PREDRAG SPASOV, novi direktor  PZP Vranje, rođen je 04. januara 1988. godine u Bosilegradu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Potom je u Sofiji upisao Građevinski fakultet, smer niskogradnja, koji je s uspehom završio 2011. godine. Po završetku fakulteta zaposlio se u firmi „Tracce“ („Trejs“) iz Sofije koja je jedan od graditelja Koridora 10. Tu su pretpostavljeni zapazili njegove profesionalne i organizatorske vrednosti, koje su ga preporučile na mesto direktora PZP, u kome se nalazi o 06. januara ove godine. Sa 27 godina, Spasov je još neoženjen.

VRAĆAMO SE

Danas ni Dimitrijević, ni bilo ko drugi, ne žele da pričaju za novine. Ni za živu glavu. Ipak, od dvojice radnika, koji su dobili otkaze, dokučili smo neke podatke, ali uz kletvu da im se u novinama ne objavljuju ime i prezime.

– Nas 57 smo dobili otkaze. Sada smo na ulici. Moramo se vratiti. Hoćemo ovako mirnim putem, bez suda. Koga je moliti, nije ga ljutiti – kaže jedan od dvojice sagovornika.

Naši sagovornici kažu da im je dosta to što su nekoliko godina vodili besomučnu borbu sa stečajnim upravnikom Brankom Mitićem i podsećaju da je baš on sačinio spisak radnika koji idu na ulicu.

Pokazuju i papire: Odbor sindikata imao je sedam članova. Ostao je da radi samo jedan, a šestoro je dobilo otkaze. Otkaz je dobio i asfalter koji je prethodno na granskom takmičenju dobio nagradu kao najbolji radnik, a njegov jedini i osnovni greh je što je bio u rukovodstvu sindikata.

Obojica, međutim, kažu da je isključivo sindikat zaslužan što je preduzeće, mimo volje stečajnog upravnika Mitića, prodato kao pravno lice. Kažu da je preduzeće desetak godina bilo u beznađu, a poslednja 33 meseca u stečaju. Za sve to vreme oni su radili, ali su primali minimalne zarade od 19 do 21.000 dinara .

Činu prodaje preduzeća prethodili su mučni razgovori Odbora poverilaca, među njima i Preduzeća za puteve „Srem-put“ iz Rume, na koje je vršen neviđen pritisak. Kada je sindikat obezbedio saglasnost iz Rume, za Mitića je to bila najveća kazna: morao da savije krake i raspiše oglas o prodaji PZP.

– Kupac i naš novi vlasnik je „Tracce – PZP Niš“ ad. Prethodno je preduzeće iz Sofije u Bugarskoj, kupilo Preduzeće za puteve „Niš“, a sada je to zajedničko preduzeće postalo vlasnik PZP iz Vranja –objašnjavaju na kraju naši sagovornici, uz napomenu da je njihov cilj da se obavezno vrate u firmu, da tu završe svoj radni vek.

Hoće, jer posla ima, a kažu, biće ga sve više i više.

Sutradan u sedištu firme, sagovornici su dvojica direktora: Milutin Gašević, direktor iz Niša i Predrag Spasov. Atmosfera je, naravno, drukčija. Njih dvojica kažu da u Vranju ima problema, ali i jedan i drugi su više nego sigurni da su ključni problemi stvar prošlosti. Gašević je stari i prekaljeni putarski vuk, koji zna sve „staze i bogaze“ od Niša do Preševa.

-Ja sam 100 odsto siguran da će ovo preduzeće odgovoriti svim zadacima i svim izazovima, koji budu postavljeni od Republičke direkcije za puteve i svih 13 lokalnih samouprava. Takođe mislim da će svi na jugu Srbije biti prezadovoljni odnosom novog vlasnika preduzeća prema obavezama koje smo preuzeli sa ovih 1.240 km putnih pravaca na jugu Srbije – kaže Gašević, koji je, usput, dugogodišnji direktor ŽFK „Mašinac“ iz Niša, višestrukog  prvaka države i ženskom fudbalu.

On za svog kolegu Spasova,  mladog direktora iz Bosilegrada kaže da je reč stručnom, pametnom i veoma ambicioznom mladom čoveku, koji je spreman da uči i napreduje, a da je on tu da mu u svakom trenutku pruži maksimalnu pomoć.

-Stanje je izuzetno složeno kako ovde, tako u celoj zemlji, Ja sam te činjenice apsolutno svestan. Međutim, na često postavljano pitanje možemo li postojećim resursima, brojem radnika i raspoloživom mehanizacijom, odgovoriti na sve zadatke i sve izazove jednog teškog ekonomskog trenutka, ja bez dileme odgovaram sa da – kaže Spasov.

Ipak, u kojoj će on meri jezički karakter svog prezimena dovesti u kontekst i funkciju sa potrebom da vranjski putari savladaju postojeće teškoće, ostavićemo vremenu. Ali, oba naša sagovornika bez dileme kažu da ne postoji ni jedan ozbiljan razlog da radnici novog preduzeća ne savladaju prepreke koje im je nametnula matica tranzicije.

Ružno sećanje: štrajk PZP Vranje– Ja odlično poznajem potencijale ovog preduzeća. Zato građanima i lokalnim samoupravama poručujem da mogu da očekuju da će ovo preduzeće na kraju godine imati realizaciju 12 miliona evra – dakle milion evra mesečno. Pri tom, prosečna zarada po zaposlenom bića veće od prosečne zarade u Srbiji – tvrdi Milutin Gašević, i dodaje da će lokalnim samoupravama ponuditi da neke poslove, čak i kreditiraju.

NEMA NERADNIKA

A, onda smo, reč po reč, iz usta ovog prekaljenog putara, koji je danas najodgovorniji za stanje na putevima od Niša do granice Makedonije, „isterali“ dve-tri, bar se nama čini, ključne rečenice.

-Preduzeće smo preuzeli sa 216 radnika. Znajući koliki i kakav posao nas čeka, mi ćemo nastaviti da primamo radnike. I ove koji su privremeno van firme, ali i nove. Za godinu dana, siguran sam, ovo preduzeće će imati 400 radnika. To je brojka koja odgovara potrebama ovoga područja – kaže Gašević.

No, da sutra ne bi bilo, „rekao je on iz Niša“, tražimo da i novi direktor, gospodin Spasov, koji je u fotelji manje od 15 dana, prokomentariše ovakve optimističke izjave.

– Ovih 216 radnika su nam potrebni u ovoj prvoj fazi za poslove koje smo već  preuzeli. Na proleće ćemo preuzeti nove poslove, pa kako među radnicima koji su trenutno bez posla nema neradnika , naravno da ćemo se prvo njima obratiti. To važi i za sindikalne rukovodioce – kaže na kraju direktor Spasov i podseća da iza putara iz Vranja i Niša stoji sistem TRACCE GROUP HOLD PLC moćna kompanija iz Sofije, koja, ulaskom na ovo tržište, želi da postane apsolutni lider u svojoj grupaciji.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar