Student sa marihuanom u točku



Izdanak , Droga sakrivena u rezervnom točku folksvagena: prelaz Horgoš,

Mladi Vranjanac došao je „volksvagenom“ na granični prelaz Horgoš na srpsko-mađarskoj granici u pratnji još jedne osobe. Carina i policija imaju u kompjuterima razne dosijee, ali i napravu kojom ustanovljavaju da li auto gume u sebi imaju neuobičajenu gustinu vazduha. Kada je Jovanovićev rezervni pneumatik pokazao čudan sastav vazdušne mase, rasekli su ga i imali šta da vide



 



Izdanak Milan Jovanović Milta (25), izdanak „vrele vranjske kaldrme“, uhapšen je u nedelju 7. decembra na graničnom prelazu Horgoš sa blizu tri kilograma marihuane, objavili su Savezna uprava carina i MUP Srbije. U poprilično detaljnom saopštenju Carine kaže se da su carinski službenici, u sadejstvu sa graničnom policijom, sprečili „studenta iz Srbije“ da vozilom marke „volksvagen“, vranjskih registarskih oznaka, iznese narkotik van granica Srbije. Iako su Jovanović i njegov saputnik iz Vranja odgovorili odrečno na pitanje carinika imaju li šta da prijave, ovlašćena službena lica pristupila su detaljnom pregledu vozila i „uređajem za ispitivanje gustine materijala u rezervnom točku registrovali veće vrednosti od standardnih“.

– Nakon toga, ispušten je vazduh iz gume i osetio se biljni miris nalik na marihuanu – kaže se između ostalog u saopštenju Uprave carina.

BILjNI „MIOMIRIS“

Sumnja da se radi o opojnoj drogi marihuana potvrđena je rasecanjem gume i pronalaskom tri paketa karakteristična za pakovanje droge zalepljenih s unutrašnje strane pneumatika. Definitivna potvrda da je reč o opojnoj drogi stigla je sa Institututa za sudsku medicinu u Novom Sadu gde je veštačenjem potvrđena i tačna količina – 2.903 grama marihuane. U saopštenju još piše da su „student i marihuana predati policiji u dalju nadležnost“.

KUM (NI)JE DUGME
Osim priča o sve većoj proizvodnji marihuane u Vranju i okolini, sve su češće zaplene ove vrste opojne droge na graničnim prelazima. Ovo su samo neke od većih zaplena u ovoj godini:
– Carinici su u januaru 2014. godine sprečili makedonskog državljanina da u duplom dnu vozila marke „opel“ unese u Srbiju 14 kilograma marihuane. Makedonac je putovao sa suprugom, „nije imao šta da prijavi, a auto je uzeo od kuma“.
– Sredinom juna ove godine u autobusu makedonskih registraskih oznaka koji saobraća na relaciji Struga-Beč policija i carinici otkrili su 16 kilograma marihuane.
– Početkom decembra ove godine u duplom dnu prikolice hladnjače grčkih registracija na Čukarki (granični prelaz kod Preševa) pronađeno je oko 700 kilograma marihuane, što je najveća pojedinačna zaplena marihuane na ovom području u poslednjih dvadesetak godina. To ukazuje da je jug Srbije, bez zbora, osim što je područje krajnje destinacije i područje tranzita preko koga marihuana putuje na sever Srbije i dalje u zemlje zapadne Evrope.
Registrovani su i lokalni „proizvođači“ marihuane.
– Sredinom septembra policija je otkrila da jedna osoba u selu Milanovo u okolini Vranja uzgaja u saksijama pet kilograma marihuane.
– Početkom septembra u okolini Surdulice, kod sela Topli Dol, pronađena je njiva na kojoj su zasađene stabljike ukupne težine 143 kilograma marihuane.

Kolar Orsag Tinde, rukovodilac Višeg tužilaštva u Subotici potvrdio je za „Vranjske“ da je reč o dvojici osumnjičenih kojima je, nakon privođenja, sudija za prethodni postupak subotičkog Višeg suda odredio pritvor do trideset dana.

– Naredbom o sprovođenju istrage Višeg javnog tužilaštva u Subotici – otkriva tužilac Tinde – 9. decembra pokrenut je istražni postupak protiv M.J. i N.P. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246, stav 1 Krivičnog zakonika.

U tom članu zakona komplikovanim pravničkim jezikom doslovce je objašnjeno: „Ko neovlašćeno proizvodi, prerađuje, prodaje ili nudi na prodaju, ili ko radi prodaje kupuje, drži ili prenosi,  ko posreduje u prodaji ili kupovini ili na drugi način neovlašćeno stavlja u promet supstance ili preparate koji su proglašeni za opojne droge, kazniće se zatvorom od tri do dvanaest godina“.

Svi novinarski pokušaji da se dođe do reakcije druge strane bili su uzaludni. Advokati su u štrajku u celoj Srbiji, pa i u Subotici, tako da su oni koje je novinar kontaktirao izrazili bojazan da bi se neko prihvatio slučaja. Poslednji javnosti poznat Jovanovićev branilac iz Vranja Dragan Nikolić Nika kazao je novinaru da nije angažovan na ovom slučaju. Tako će do daljeg biti nepoznato da li su Jovanović i njegov saputnik dali izjavu u istrazi i kako su se izjasnili o svojoj ulozi u ovom događaju. Tek, treba uzeti u obzir vrlo realnu mogućnost da osumnjičeni nisu ni dali iskaze, imajući u vidu da posle izmena Zakonu o krivičnom postupku (ZKP) nije radak slučaj da tužilačka istraga, na putu do utvrđivanja činjenica, ide nekim drugim tragovima, a da izjave osumnjičenih tužilac uzima tek na kraju (posebno ako se ima u vidu protest advokata). Već je postala praksa da sudovi u prethodnom postupku, u periodu dok advokatima ne pada na pamet da rade, određuju pritvor koji će naknadno biti preispitan, tačnije onda kada osumnjičeni dobiju branioce.

Vranjska čaršija danima „duma“ o Jovanoviću i njegovoj ulozi u ovoj epizodi. Pričaju se razne priče. Te „novi su u poslu, pa ih sklonila konkurencija“, te „naivni, mogli su to da očekuju“. Ili, „sigurno je dojava“, namestio ih ovaj, onaj. Govori se i o starom metodu: „Dok je carina ponosno sekla njihov rezervni točak, prošla je kroz Horgoš tona marihuane“. I slična proizvoljna nagađanja. Ono što je sigurno je da je marihuane na ovom području u poslednje vreme sve više i da krijumčarenje te opojne droge čak prednjači u odnosu na ostale narkotike. Policija zna i da su se neki momci pomamili u potrazi za lakom i ne baš malom zaradom. O protoku droge kroz naše područje svedoče česte zaplene na graničnom prelazu Preševo (vidi okvir). Izgleda da je, ipak, proizvodnja „made in Vranje“ najisplativija (prodajna cena za 100 grama je od 90 do 120 evra).

MADE IN VRANJE

Naime, sve se češće govori, a to policija zna bolje od novinara, o zasadima indijske konoplje u okolini grada i širom regiona. Zna policija, kažu, i o mladim osobama koje određene količine prevoze na sever Srbije. Odatle droga, ako sve prođe po planu, ide dalje preko granice u EU gde je zarada daleko veća, što za „Vranjske“ potvrđuje lokalni policijski izvor koji je insistirao na anonimnosti.

– Droga koja je nađena kod Jovanovića najverovatnije je domaće proizvodnje. Neki klinci hoće da se obogate na lak način, pa sade marihuanu gde stignu. Pronalazili smo zasade širom Pčinjskog okruga. Potom, kada se kanabis obere i spremi za prodaju, uigrane ekipe odavde rade prevoz po Srbiji ili u okolne zemlje – tvrdi ovaj policijski izvor.

Droga sakrivena u rezervnom točku folksvagena: prelaz HorgošJovanoviću se već spočitava jedan događaj u kome je, navodno, hapšen zbog marihuane. Govorilo se o velikoj količini i navodnom pokušaju bekstva od policije koji se završio hapšenjem. Jovanoviću ovo nisu prva sukobljavanja sa zakonom. Počinje da se pojavljuje u policijskim i beleškama pravosudnih organa 2010. godine. Najpre, u vezi sa slučajem prebijanja tadašnjeg vlasnika restorana „Tron“ N.M. Policijska uprava (PU) Vranje tada je obelodanila da je Osnovnom tužilaštvu u Vranju u vezi sa tim događajem podnela krivične prijave protiv Jovanovića i još trojice njegovih prijatelja zbog sumnje da su na štetu vlasnika kafane počinili krivično delo laka telesna povreda, dok je protiv protiv još jedne osobe iz njihovog društva podneta prijava za nanošenje teških telesnih povreda. Ovaj proces još uvek traje pred Osnovnim sudom u Vranju.

POZNAT POLICIJI

Od tog vremena Jovanović se sve češće pominje kao pripadnik grupe momaka iz gradskog jezgra koja sebe naziva „brazilci“ i često se razračunava sa drugim grupama žestokih momaka iz grada ne bi li međusobno dokazali ko je jači. Milan je u septembru 2011. godine prisutan kao učesnik u tuči kod kafića „Majami“ preko puta Doma Vojske u centru Vranja. Sukob „brazilaca“ i „šestoškolaca“ završava se teškim povredama od uboda nožem u grudi jednog mladića bliskog Jovanoviću. On je u to vreme suvlasnik diskoteke „Alkantra“, dovodi poznate pevače u Vranje. Posle sukoba kod „Majamija“ obratio se pismom lokalnom tužilaštvu i „Vranjskim“, iznoseći pozadinu sukoba sa „šestoškolcima“.

VOKI JAPANAC SVIREPO UBIJEN
Vranjanac Vojislav Stevanović Japanac (51) svirepo je ubijen u ponedeljak uveče oko 23.20 časova u jednoj kafani u beogradskom naselju Vračar. Prema saopštenju policije, Stevanović je uboden nožem u srce nakon nakon svađe sa konobarom Miodragom Lj. (58) koji je potegao nož i naneo mu smrtonosne povrede. Reč je, navodno, o kafani u kojoj se okupljaju članovi Udruženja invalida rata. Vojislav je svojevremeno bio uspešan rukometaš lokalnog RK Vranje.

– Ugroženi su nam životi. Prinuđeni smo da se obratimo tužiocu i zatražimo da se preduzmu sve mere da bi se zaštitila naša bezbednost. Tužilac treba da zna da su nas te večeri napali palicama i noževima u kafiću „Majami“ s namerom da ubiju mene, a sticajem okolnosti izboli mog druga – napisao je Jovanović.

Godine 2012. zapaljen mu je auto marke „golf“ ispred zgrade u kojoj živi. Jovanovićevo ime dospelo je opet u žižu javnosti ove godine. Devetog februara, oko 22 sata, u dvorištu porodične kuće u Vranjskoj Banji brutalno je pretučen Tomislav Milovanović, lekar i predsednik banjskog odbora URS. Policija je posle skoro dva meseca istrage saopštila da je identifikovala jednog od četiri maskirana nasilnika – Milana Jovanovića. I podnela mu krivičnu prijavu za nanošenje lakih telesnih povreda. Incident je, navodno, imao političku pozadinu, a Jovanović je, kako se priča, samo obavio posao za nekog u obračunu oko borbe za vlast u Banji. On je tada za „Vranjske“ demantovao da ime veze sa prebijanjem doktora, precizirajući da mu sve smeštaju čelnici Policijske uprave Vranje i grupa funkcionera SPS.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar