Odlazak Prve dame



, ,

Izvršna direktorka za marketing, razvoj trgovine i unutrašnju trgovinu nije želela da postane običan činovnik i prima naloge od generalnog direktora, što je uloga koja joj je bila namenjena



 



– Edit Tomić, izvršni direktor za marketing, razvoj trgovine i unutrašnju trgovinu, dala je ostavku na tu funkciju u Simpu jer nije mogla da prihvati da bude običan činovnik u Kompaniji, što je uloga koju su joj namenili novi Nadzorni odbor i generalni direktor Slađan Disić – otkriva za Vranjske sagovornik odlično upućen u kompanijska dešavanja.

NOVI VETROVI

– Jednostavno, nije mogla da se pomiri sa činjenicom da će ubuduće biti tek obična službenica koja će radne naloge primati od Disića i novog Nadzornog odbora – dodaje on.

Odlazak „Prve Dame“ Simpa koincidira sa promenama u kompaniji, u kojoj je država sada većinski vlasnik pošto je poreski dug pretvorila u vlasništvo, a poznavaoci prilika tumače da ovaj njen potez znači zapravo da je njen suprug, Dragomir Tomić, već prežaljen iako je i dalje predsednik Kompanije:

– Tomić do kraja godine, ili koji dan kasnije, odlazi u redovnu penziju, u paketu sa ostalim radnicima koji budu ušli u socijalni program – otkriva naš sagovornik.

Agencija za privredne registre obelodanila je da su, pored Tomićeve, naredbom Slađana Disića, smenjena još četvorica direktora iz „top menadžemnta“ koji se ubrajaju u najodanije Dragomirove saradnike: Miroljub Petrović, Srboljub Ristić, Dragan Adžić i Milorad Djorđević.  

Oni su smenjeni 10. decembra, a Edit Tomić je ostavku podnela nešto ranije, četvrtog, koja joj je šest dana kasnije prihvaćena. Ona je svoj potez obrazložila neslaganjem sa novom poslovnom politikom za koju smatra da nije u interesu Simpa.

– Generalnom direktoru Simpa sam u više navrata dostavljala odgovarajuće analize i obrazožene predloge za unapređenje poslovanja. Nažalost, ti predlozi nisu razmatrani niti je IO o njima donosio bilo kakve odluke, iako su bili od značaja za poslovanje Simpa i mogle su sprečiti negativne poslovne pojave – piše  u ostavci Edit Tomić.

Prema našim saznanjima, Edit je, kao mudra i pametna žena osetila u kom pravcu duvaju novi vetrovi u Kompaniji, i kuda mogu da je odnesu bez zaštite supruga koji je trenutno bez uticaja u Simpu,  pa je nekako uspela da preduhitri poslovodstvo i sama podnese ostavku. Na Simpovom veb portalu, međutim, ona se i dalje nalazi u rubrici „menadžment“, u čijem je vrhu još uvek njen suprug, kao i ostali netom smenjeni direktori.

„Edit Tomić, diplomirani ekonomista (1989). Od 2004. je preuzela vođenje marketinga u SIMPU, 2011. je imenovana za Izvršnog direktora. Zadužena je za kreativni razvoj novih proizvoda i usluga SIMPO grupe, gde se zalaže, pre svega,  za primenu inovacija i dizajna. Uvela je novi koncept prodaje u salonima SIMPO maloprodaje, zadužena je za razvoj maloprodajne mreže i trgovine. Pokrenula je i upravlja razvojem renomiranih brendova Enviro, SIMPOSAN, SIMPO JUNIOR i drugih.  Osmislila je kompletan imidž, brend i vodila marketing flaširane vode Rosa, jednog od najuspešnijih brendova SIMPO Grupe, kasnije prodatog sa najvećim tržišnim učešćem od 30%. Zaslužna je za stvaranje čokoladnog programa konditorske fabrike Kondiva, i osmišljavanje i razvoj popularnih pralina Smilies. Osnivač Kuće stil (1994), prvog i vodećeg časopisa u premium segmentu za dizajn, enterijer, arhitekturu i lifestyle u Srbiji. Član ULUPDS-a (Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije) od 1997. Priznat je stručnjak za marketing u Srbiji (dobitnica nagrade Biznis dama Srbije – Privredna komora Srbije i Klub privrednih novinara), ali i u Evropi (po pozivu predavač na konferenciji !!!!!!The Marketing Leaders u Beču). Govori četiri jezika – engleski, nemački, češki i srpski“ – piše na Simpovom sajtu.

Ovde bismo dodali da je gospođa Edit 1994. osnovala luksuzni časopis „Kuća stil“, sa 100 odsto „Simpovog“ kapitala. Danas se ne zna u čijem je tačno vlasništvu časopis koji Tomićeva uređuje, ali izvori bliski Simpu tvrde da se novina štampa Simpovim parama.

Naši upućeni sagovornici, međutim, tvrde da je kompanija poslednjih godina beležila negativne rezultate upravo u segmentima za koje je bila zadužena gospođa Tomić – nabavka materijala za kolekcije nameštaja i dizajn, o čemu svedoče puni magacini i loša prodaja.

– Novi gazda – nova pravila – objašnjava jedan od sagovornika.

Pod ovom maksimom, kažu upućeni, u toku je čišćenje kuće.

Narečeni Slađan Disić i Boban Petrović, predsednik NO koji je funkciju preuzeo pošto je Bojan Dimitrijević krajem prošlog meseca dao ostavku na to mesto, nisu želeli da za javnost govore o kadrovskim promenama, uz obrazloženje da će do kraja godine sazvati konferenciju za medije na kojoj će novinari moći da postave koje god požele pitanje.

Očito da je sada prvi zadatak čišćenje Simpa od Tomićevih kadrova, odnosno onih koji mu još uvek nisu okrenuli leđa. Drugi važan posao je socijalni program, a jedan od naših sagovornika iznosi detalje tog procesa. Prvi korak je penzionisanje do 1.januara svih onih koji do tog momenta imaju zakonske uslove za mirovinu:

– Pored toga, za socijalni program, koji bi trebalo da iznosi po 200 evra za godinu staža, prijavilo se 1.500 radnika, a zanimljivo je da je među njima i svih 60 zaposlenih u Simpovom poslovnom centru u Beogradu, a još interesantnije da se prijavio i Budimir Mihajlović, doskorašnji načelnik okruga i raniji generalni pre Disića.

Naš sagovornik dodaje da će Kompanija uskoro dobiti nove izvršne direktoraumesto Tomićeve, Adžića i Ristića, a zadatak novog menadžmenta biće da sa pet miliona evra obećanih od poslodavca, dakle države, uradi što više:

– Te pare biće usmerene za nabavku, ali realnu, i pokretanje proizvodnje na realnim osnovama a ne za magacin. Simpo trenutno juri takozvane lon poslove (uslužni poslovi za druge firme) jer je jasno da u Kompaniji više nikada ništa neće biti isto. Posle socijalnog programa ostaće da radi najviše 1.500 ljudi, koliko sada broji samo režija, što je neodrživo.

KO SU SMENjENI DIREKTORI
Osim Edit Tomić, smenjeni su još Miroljub Petrović, Srboljub Ristić, Dragan Adžić i Milorad Djorđević, a podatke i biografije ovih ljudi prenosimo sa Simpovog internet sajta, uz napomenu da nismo uspeli da dođemo do podataka o Miloradu Djorđeviću.

SRBOLjUB RISTIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR ZA PROIZVODNjU
Srboljub Ristić (1948), jedan je od napoznatijih i najcenjenijih stručnjaka u nacionalnoj industriji nameštaja. Kao mlad diplomirani inženjer, studije završio na Šumarskom fakultetu, 1974. godine svoju karijeru počinje u SIMPU. Radio je na najrazličitijim pozicijama u procesu proizvodnje, uključujući i pozicije šefa proizvodnje, tehnologa i direktora tehničke pripreme. Više godina provodi na poziciji direktora Fabrike nameštaja, koja je jedan od strateških kapaciteta kompanije. Odatle je imenovan na funkciju zamenika generalnog direktora, sa koje kasnije prelazi na poziciju izvršnog direktora za proizvodnju.

DRAGAN ADžIĆ, POTPREDSEDNIK I IZVRŠNI DIREKTOR ZA PRAVNE I OPŠTE POSLOVE
Dragan Adžić (1958), diplomirani pravnik, zaposlen je u SIMPU od jula meseca 1997. godine, prvo na poziciji pravnog referenta, da bi zatim karijeru nastavio na pozicijama šefa i direktora pravnih poslova. Obavljao je i poslove sekretara Upravnog i Nadzornog odbora SIMPA. Pre dolaska u SIMPO, radio je u opštinskoj i republičkoj upravi na poslovima prvostepenog i drugostepenog upravnog rešenja. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1986. godine, a dve godine kasnije u Sarajevu je položio državni ispit za rad u organima uprave. Pravosudni ispit položio je u Beogradu 1998. godine. Za potpredsednika SIMPO ad i izvršnog direktora za pravne i opšte poslove imenovan je maja 2014. godine.

MIROLjUB PETROVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR ZA NABAVKU, REALIZACIJU PRODAJE I LOGISTIKU
Miroljub Petrović (1953), po završenom Pravnom fakultetu u Beogradu, 1978. godine počinje da radi kao referent u Pravnom sektoru Simpa. Karijeru nastavlja na poziciji direktora društvenog  standarda i ugostiteljstva, zatim i kao direktor maloprodaje i direktor svih Simpovih fabrika van Vranja. Za direktora unutrašnje trgovine imenovan je 1993. godine, a već sledeće godine i za zamenika generalnog direktora. U vreme realizacije Simpovog koncepta razvoja malih i srednjih preduzeća na jugu Srbije, imenovan je za direktora za koordinaciju zavisnih preduzeća. Od 2004. do 2008 godine bio je direktor  naše firme u Makedoniji, a po povratku rukovodi izvozom za Simpove inostrane firme. Do imenovanja za Izvršnog direktora za nabavku, realizaciju i logistiku u avgustu 2012. godine,  bio je zamenik izvršnog direktora trgovine.
                                                                                                (izvor: www.simpo.co.rs)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar