Dugovi najveći problem



Petrun Stanojević

Petrun Stanojević– Najveći problem sa kojim se suočavamo je finansijske prirode. Račune za komunalne usluge redovno i uredno ispostavljamo, na njih uredno plaćamo PDV, a naplata teško ide zbog siromaštva ljudi, nezaposlenosti, te jedva sastavljamo kraj s krajem – kaže Stojanović



Prema njegovim rečima, neplatišama se spremaju tužbe.

– Pišemo opomene i trenutno je naplata poboljšana. Za pojedine neuredne platiše pripremljene su i predate tužbe. Vodosnabdevanje je uredno, bez problema, a u toku letnjeg perioda nestašica vode je predstavljala veliki problem, što je dovelo do nezadovoljstva građana.



 Međutim, dodaje on, zahvaljujući pomoći Nenada Krstića, u narednom periodu meštani i privreda ne bi trebalo da brinu:

– Sve to nas je primoralo da izgradimo dva nova bunara, zahvaljujući predsedniku opštine, gospodinu Nenadu Krstiću. Bunari su u završnoj fazi izgradnje i pojedinačno daju 16 litara u sekundi,. To nam je jedan od većih poduhvata. Takođe, zahvaljujući japanskoj donaciji, od strane opštinske uprave dobili smo mašinu kombinirku IBC – Volvo, što nam je omogućilo da odmah izvršimo sanaciju rečnog korita od poplave i nasipanja makadamskog puta.

Stojanović kaže da se cena vode formira prema broju članova domaćinstva:

– Cena vode regulisana je cenovnikom odobrenim od Opštinskog veća. Zbog većine neispravnih vodomera računi se formiraju prema broju članova domaćinstva, a broj litara utrošene vode je nešto manji od evropskih standarda. 

Cena naplate vode, kanalizacije, i iznošenja smeća je različita za pravna i fizička lica:

– Veća je cena za pravna lica i preduzetnike u odnosu na fizička lica. “Simpo” i “Jumko” su najveći dužnici sa nekoliko stotina hiljada dinara. Dugovanje fizičkih lica je veće od pet miliona dinara ukupno, a dugovanje pravnih lica je veće od 1,5 miliona dinara, i to za poslednje tri godine. Tim novcem u većoj meri bi moglo da se poboljša vodosnabdevanje na teritoriji opštine, kao i vodosnabdevanje siromašnih i staračkih seoskih domaćinstava, rekonstrukcija gradske i kanalizacione mreže, sanacija divljih deponija, i kompletna higijena naseljenih mesta na teritoriji opštine.

 

Stručna praksa za nezaposlene

Na osnovu odluke Opštinskog veća, a u skladu sa Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za 2014.godinu, opština Trgovište raspisuje javni poziv za realizaciju programa stručna praksa. Program stručne prakse namenjen je nezaposlenim licima koja se prvi put stručno osposobljavaju za zanimanje za koje su stekla određenu vrstu i stepen stručne spreme, ili koja su se stručno osposobljavala kraće od vremena potrebnog za polaganje pripravničkog/stručnog ispita. Program stručne prakse u skladu sa aktom o organizaciji i sistematizaciji poslova traje  do 9 meseci za pripravnike sa višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem, odnosno do 12 meseci za pripravnike sa najmanje četvorogodišnjim obrazovanjem. Tokom trajanja programa stručne prakse, opština Trgovište angažovanim licima isplaćuje novčanu pomoć u mesečnom iznosu od 16.000 dinara za one sa višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem, 18.000 za ljude sa najmanje četvorogodišnjim obrazovanjem, i vrši obračun i uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti u skladu sa zakonom.

Javni poziv je otvoren do 25. Decembra 2014. godine za poslodavce sa sedištem na području opštine i objavljen je na oglasnoj tabli u zgradi lokalne samouprave.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar