Otvarajući mogućnost snevanja



Galerija Narodnog univerziteta Vranje: Maja Vasić- Katić, „Grafike“



 



PROFIL
Maja Vasić-Katić rođena je u Beogradu 1968. godine. Diplomirala 1992. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, u klasi profesorke Milice Vučković. Član je ULUS-a od 1993. Izlaže od 1992. godine na izložbama u zemlji i inostranstvu. Učesnik je više značajnih internacionalnih kolektivnih izložbi, i autor pet samostalnih.

U neumornoj izložbenoj produkciji Galerije Narodnog univerziteta u Vranju, na programu je jedinstvena izložba grafika Maje Vasić-Katić.

– Opredeljena ka istraživanjima mogućnosti linoreza – kaže Milijana Juca Jovanović, slikar i istoričar umetnosti – Maja ostvaruje poetska rešenja, u kojima svojom radoznalošću i zanatskom sposobnošću uspešno ostvaruje svet van urbanih prostora postižući originalnost, čak bajkovitost.

Boja je prisutna, što nije svojstveno grafici, i govori da je Maja Vasić-Katić slikar po vokaciji, te uspešno barata bojenim površinama obogaćenim linearnim sklopovima.

– Emocije koje zrače iz ovih radova – nastavlja Milijana Jovanović – daju osoben pečat prepoznatljivosti samih dela vezanih za ovu umetnicu. Osećaj za eleganciju i meru govore o posebnom likovnom senzibilitetu poetskog izražavanja.

Motivi su drveće, lišće, grane, cvetovi, plodovi, koji su na pozadini svetlih tonova punoj lineranih ritmova. Naglašena vertikala drveća kao duhovna dominanta je ujedno i kontrast svetloj pozadini, otvarajući mogućnost snevanja.

Nazivi: „Jutro“, „Podne“, Jako rano jutro“, „Mesečina“, „Vrelina“, „Bez vetra“… ukazuju na ostvarenja proizašla iz opčinjenosti prirodom sa svom svojom pojavnošću.

– Ova dela Maje Vasić-Katić – zaključuje Milijana Jovanović – puna su muzike, te na posmatrača deluju lekovito, ne iscrpljuju se jednim pogledom, već nas mame da im se iznova vraćamo sa mnogo radosti.

INTIMISTIČKI UGODjAJ
– Rukopis Maje Vasić-Katić nosi obeležje ženske ruke. Ekonomičnim, promišljenim izborom leksike, autorka postiže intimistički ugođaj, utišan do kamernog, ali obogaćen duhovnošću i lucidnošću rešenja.
                                                                                                   Vesna Horvat, istoričarka umetnosti

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar