Milion evra za godinu dana



Trajković, Stamenković, Na teret rukovodstva ZC ide 15 miliona nenamenski potrošenih para: Nedeljković

Sve je precizirano pa ako i jedan dinar više potrošite na, recimo, kafu, morate da ga uzmete sa neke druge stavke. Na taj način je, prema nalazu Sektora kontrole RFZO, tokom 2013. i za prva tri meseca ove godine, Zdravstveni centar nenamenski potrošio 106 miliona dinara



 



TrajkovićZa manje od godinu dana vranjski Zdravstveni centar nenamenski je potrošio 106 miliona dinara (tačan iznos je 106.112.021,87 dinara ili, da bi vam bilo lakše, oko milion evra). Ovo je utvrđeno kontrolom Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO), a po nalogu Sektora za kontrolu RFZO koji transferiše novac zdravstvenim ustanovama u zemlji za plate, lekove, materijal, citostatike…  Vranjske su došle u posed delova zapisnika o obavljenoj kontroli, koji je pečatom i potpisom overila dr Verica Lazić, direktor Sektora kontrole RFZO, iz koga se samo delimično vidi kako su Uroš Trajković, do 1. decembra 2013. direktor, i Vladimir Stamenković, sadašnji vršilac te dužnosti koji ga je zamenio na funkciji (i dalje u vd stanju), nenamenski potrošili milion evra. Osim njih dvojice, predmet kontrole 18.avgusta ove godine bilo je još petoro rukovodilaca ustanove. Nažalost, nismo uspeli da dođemo do celog zapisnika, koji ima oko 150 strana, ali i iz raspoloživih papira neke stvari belodano su jasne.

VRAĆANjE AVANSA

Dragoslav Nedeljković, direktor vranjske Filijale RFZO kaže da je od ukupnih 106 miliona, Stamenković odgovoran što je, od decembra prošle do aprila ove godine, nenamenski potrošeno 15:

– Na teret novog rukovodstva ZC ide 15 miliona nenamenski potrošenih para. To je, zapravo, avans koji smo mi početkom januara prebacili Zdravstvenom centru za decembarske plate. Oni su bili dužni da taj avans vrate, ali kako to nisu učinili jer nemaju dovoljno sopstvenih prihoda sada im RFZO umanjuje prenos novca. Radi se o tri meseca ove godine, što je period koji je kontrolisan. Da li je to konačna cifra utvrdiće naredna kontrola za celu 2014. godinu – kaže Nedeljković.

StamenkovićMeđutim, prema dokumentu do koga smo došli, osim za plate, Stamenković je nenamenski trošio novac i u druge namene: razlike u koeficijentima, isplate pripravnosti, zarade neugovorenim radnicima, stimulacije, dopunski rad, prevoz… Stamenković za Vranjske nije želeo da razgovara o ovoj temi, sa obrazloženjem da je odlučio da ne daje izjave za medije, svejedno o čemu se radilo.

Podsetimo da je protiv njegovog prethodnika Trajkovića u toku sudski proces zbog istog dela – nenamenskog trošenja para. Tužilaštvo tereti Trajkovića da je u periodu od 1. jula 2010. godine do 31. maja 2012, sa umišljajem, kao direktor Zdravstvenog centra u Vranju, odgovorno lice, radi isplate zarada sa pripadajućim poreskim obavezama neugovorenim radnicima, nenamenski iskoristio budžetska sredstva i oštetio budžet Republike Srbije, u bruto iznosu od 70.846.520,18 dinara, koja je Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) dodelio navedenom Zdravstvenom centru za nabavku lekova, sanitetskog materijala i citostatika, iako je bio svestan protivpravnosti i zabranjenosti svog dela i hteo njegovo izvršenje – čime je izvršio produženo krivično delo nenamensko korišćenje budžetskih sredstava iz čl.362a u vezi čl.61. Krivičnog zakonika“.

Advokat Aleksandar Saša Stojković, branilac Uroša Trajkovića kaže da je suđenje privedeno kraju, te da je ostalo samo davanje završnih reči:

– Septembra je zbog štrajka advokata sve zaustavljeno. Ne bih da govorim unapred, urađena su veštačenja koja će za mnoge biti iznenađenje, ali ostavio bih da sud na miru odluči – kaže Stojković.

Osim onih 15 miliona koje spominje Dragoslav Nedeljković, Stamenković je za četiri meseca (prva tri meseca ove godine i decembar prošle), sudeći prema zapisniku, isplatio 740.000 dinara lekarima niškog Kliničkog centra na ime dopunskog rada, iako su inspektori RFZO utvrdili da je njegov prethodnik ugovor o pružanju specijalističkih usluga sa ovom ustanovom, sklopio bez saglasnosti i suprotno odlukama Ministarstva zdravstva. Trajković niškim lekarima tokom 2013. isplatio 2,83 miliona. Što se, pak, Stamenkovića tiče, on je u prva tri meseca ove godine, za koeficijente nenamenski dao 736.000, za priparavnost lekara 260.000, četiri miliona za neugovorene radnike, 83.500 za stimulacije, 1,47 miliona za prevoz…

Na teret rukovodstva ZC ide 15 miliona nenamenski potrošenih para: NedeljkovićTokom 2013. Trajković je potrošio mnogo više u iste svrhe: 2,83 miliona za lekare iz Niša, 350.000 za penzionisane vranjske lekare na ime povremenih poslova, 1,39 miliona za razlike u koeficijentima, 17,5 miliona za neugovorene radnike, 263.000 za reprezentativni sindikat, 185.000 za stimulacije, 213.000 za solidarnu pomoć, 1,4 miliona za prevoz u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti… Ove stavke samo su deo inspekcijskog nalaza u koji smo imali uvid.

Sve ukupno, dakle, za 2013. i prva tri meseca ove godine – 106 miliona dinara ili milion evra.

Ovde je, čini se, posebno zanimljivo to što su i Trajković i Stamenković za neugovorene radnike dali ukupno 21,5 miliona, što je tek petina od 106 nenamenski potrošenih miliona. Ovo iz razloga što je Trajković ranije izjavljivao da je manjak u Zdarvstvenom centru nastao isključivo zbog neugovorenih radnika, koje je zbog manjka kadrova bio prinuđen da zapošljava iako za to nije imao dozvolu Ministarstva, a ni novac od RFZO. Sad se ispostavlja da su četiri petine od 106 miliona potrošene u sasvim druge svrhe.

GAZE I ZAVOJI

Kao posledicu toga dobili smo svojevrsni kolaps vranjskog zdravstva, gde pacijenti sami kupuju gaze, zavoje, rukavice, lekove, citostatike jer je novac namenjen za ta osnovna sredstva otišao na savim drugu stranu. A, na koju, to će utvrditi sud:

– RFZO svake godine odobrava i uplaćuje novac koji ima preciznu namenu, pa toliko ide na plate, toliko na materijal i lekove, na gorivo, hranu za pacijente… Sve je precizirano pa ako onda i jedan dinar više potrošite na, recimo, kafu, morate da ga uzmete sa neke druge stavke. Tako se desilo da je novac nenamenski trošen na razne stvari, a ispaštaju oni zbog kojih ZC i postoji, pacijenti i građani – objašnjava naš sagovornik upućen u problematiku koji insistira na anonimnosti.

Iako su protiv njega lokalni naprednjaci, koji su ga prošle godine i doveli, Vlada Stamenković i dalje je na mestu prvog čoveka Zdravstvenog centra koji, prema najavama, uskoro više neće postojati kao pravno lice. Kako reče Dragoslav Nedeljković, inspektori RFZO će naredne godine „češljati“ trošenje para tokom 2014. Uroš Trajković, pošto je njegov URS otišao sa vlasti, polako odlazi u zaborav i samo nekoliko sudskih postupaka svedoče o njegovom političkom delovanju. Stamenković je, vidimo iz inspekcijskog nalaza, nastavio sa Trajkovićevom praksom nenamenskog trošenja.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar