Grad je u raljama kriminala



Na vlast dolazimo brže nego što mnogi misle

Na vlasti u gradu oni sa po nekoliko krivičnih postupaka u toku, oni oni koji su sipali gorivo na pumpama svojim švalerkama na račun preduzeća. Ne krijem da smo u startu naišli na veliku opstrukciju pojedinca u samoj stranci. Sa poslanikom Nikolićem sam privatno u dobrim odnosima. Neka razmišljaju oni koji otvaraju restorane, idu na odmor avionom i voze skupocene džipove i automobile. Između Gorana Nikolića i mene nema rivalstva



 



Na vlast dolazimo brže nego što mnogi misle– Nikad neću zaboraviti dan kada smo Dragan Stevanović, Goran Nikolić i ja prvi put ušli u prostorije stranke, nakon raspuštanja Gradskog odbora. Velika stranka, veliki broj članova koji se svakodnevno povećavao neverovatnom brzinom, puno zatečenih problema, od finansijskih, međuljudskih, organizacionih… Ne krijem da smo u startu naišli na veliku opstrukciju pojedinca u samoj stranci i od političkih partija na vlasti na lokalu. Svi ti prizemni, banalni i ponekad žestoki napadi, s ciljem da nipodaštavaju naš rad, da nas profesionalno i lično diskredituju govore o njima, o ljudima koji svojim moralnim i ljudskim kvalitetima ne mogu da predstavljaju stranku i sutradan rade u interesu građana Vranja. Bilo je potrebno vreme da stranku postavimo “na noge”. Ali, imali smo sreću da nam je podrška na početku bio Stevanović, tada šef izbornog štaba a sada potpredsednik IO SNS. Goran i ja ništa nismo prepustili slučaju i improvizaciji, već smo sve radili po planu koji bi dogovorili unapred i uz konsultacije sa IO stranke.

KUMOVSKE VEZE

Šta je stranka za to vreme uradila za grad Vranje i građane? Šta je to na šta biste mogli da budete ponosni a gde je moglo da se uradi više?

– Što se tiče samog grada, mislim da smo uradili više od onih koji su trenutno na vlasti i koje narod plaća za tako nešto. Nismo zapostavili interese grada. Navešću naše svakodnevne aktivnosti i lobiranja kako bismo sačuvali “Jumko”, “Simpo” i druge firme. Danas preko 1.500 radnika Jumka radi i prima redovne zarade, a sve to zahvaljujući, pre svega gospodinu Stevanoviću i ministarstvu privrede. Takođe, i u Simpu se očekuje završetak postupka konverzije, a Skupština akcionara je zakazana za 12. novembar, kada će država postati većinski vlasnik i postaviti svoj Nadzorni odbor. Znači, svugde gde smo mogli da utičemo radili smo u interesu građana, a lokalnu vlast ne držimo i tu ne možemo da utičemo.

Često kritikujete lokalnu vlast. Na čemu su zasnovane te kritike i šta je to što biste vi na tom mestu uradili drukčije?

– Lokalna vlast ili ringišpil na vlasti, koju čine pojedinci opijeni ličnim interesima, uz to povezana rođačko-kumovskim i partijsko-kriminalnim  vezama je vlast kakvu pošteni i čestiti građani Vranja ne zaslužuju i koju će na sledećim lokalnim izborima da promene. Da li građani Vranja zaslužuju vlast u kojoj su ljudi sa po nekoliko krivičnih postupaka u toku? Kakva su nam javna preduzeća, ko ih vodi, koliko su zadužena, ko će da vraća te dugove? Da ne ulazim u finansije, rad javnih preduzeća, gradske uprave i ostalih institucija, za tako nešto dolazi vreme i to brže nego što misle oni koji otvaraju restorane, idu na odmor avionom i voze skupocene džipove i automobile! Dovoljno je samo izaći na ulice Vranja i videti grad u haosu. Sve će biti rađeno drugačije kada SNS preuzme lokalnu vlast, a to će se, ponavljam, brzo desiti. Možda nećemo imati ovoliko javnih preduzeća, ovoliko direktora, članova nadzornog odbora…

Ko, ako nije tajna, letuje avionom? U čemu je tu problem?

– Oni koji su do juče išli biciklom u grad. Problema ima ako su trošene pare poreskih obeznika. Činjenica je da građani Vranja mora da znaju kakvi ih trenutno predstvaljaju i na koji način?

Kad spominjete probleme u JP, treba podsetiti da su neka od njih vodili kadrovi SNS koji su i dalje u stranci?

– Glavna JP u gradu su u vlasništvu SPS preko 20 godina. Mi ništa ne prejudiciramo, samo želimo po dolasku na vlast da vidimo šta se sve radilo u minulom periodu. Ukoliko je neko od naših sadašnjih  kadrova umešan u bilo šta što se kosi zakonom, zna šta ga čeka. Drugo, u kraćem periodu bili smo kao stranka u Direkciji i Novom Domu, gde je bila i sad traje partijska vrteška. U drugim JP nismo nigde imali upliva. I na kraju, ovo povereništvo SNS u Vranju u tim kratkim periodima vođenja  Direkcije i Novog Doma nije postavljalo kadrove.

NIJE BILO SKANDALA U JUMKU
Lokalna javnost uveliko prepričava žestoki skandal prošlog vikenda u Jumkovom restoranu, između nekolicine članova i Gorana Nikolića. Kako bi se raščistile glasine, kažete šta se zaista dogodilo.
– Ne znam šta podrazumevate pod tim “lokalna javnost”. Da li je to ona javnost koja moli boga da se u SNS članovi tuku među sobom, da se u stranačke prostorije ulazi bušilicom, i sl. Nisam bio tamo, bio sam pozvan na proslavu godišnjice BIA u Beogradu. Da sam i bio u Vranju sigurno ne bih otišao na takav skup. Znaju to vrlo dobro moji partijski saradnici. Moja saznanja su da nije bilo nikavih sukoba. Sve se zna, ponavljam, mnogi su se zaigrali ugledom stranke, ali ne možete neke stvari na prečac da rešite. Bitno je da će biti rešene na zadovoljstvo građana Vranja. Neki dozvoljavaju sebi da se postave iznad stranke, da se ponašaju kao da su članovi nekog školskog hora ili nižerazrednog fudbalskog kluba. Član SNS u Vranju će morati da se uvek i svuda ponaša pristojno i odgovorno, neće smeti da se igra ugledom stranke sigurno.

U jednom od javnih istupa rekli ste da ste započeli borbu protiv kriminala i korupcije. Dokle ste stigli sa tom borbom, tj šta je na tom planu urađeno?

– Opšte je poznato da je tu borbu započela Vlada Republike Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Ja nisam rekao da smo mi započeli borbu protiv korupcije, već da dolazak ministra policije, gospodina Nebojše Stefanovića za nas znači početak borbe protiv korupcije u Vranju. Varaju se mnogi ako misle da se na tome ništa ne radi ! Sve se zna, ali imali smo puno opstrukcija od raznih relevantnih službi da izađemo sa konkretnim rezultatima. Tu je toliko izmešanih interesa, pravo “vrzino kolo” i nije lako rešiti to odjednom, na prečac. Nije daleko dan kada će krupne stvari polako početi da izlaze na videlo, da građani Vranja znaju ko je i šta je sve radio unazad ovih godina sa njihovim novcem ubranim od poreza.

TOLIKO ZA SADA

Kad kažete da postoje kriminaalne veze među ljudima na vlasti, šta konkretno pod tim podrazumevate? O kojoj vrsti kriminala se radi i da li SNS raspolaže čvrstim dokazima za ovakve tvrdnje?

– Mi ukazujemo na pojavu koja postoji i na slučajeve za koje znamo da su u proceduri obrade kod nadležnih institucija. Misija SNS je da napravi pravno uređenu državu. Toliko za sada.

Da li sve što ste rekli znači da grad vode kriminalci?

– Nisam to rekao. Rekao sam da su na vlasti u gradu oni sa po nekoliko krivičnih postupaka u toku, oni koji su prezadužili i uništili javna preduzeća, oni koji su sipali gorivo na pumpama svojim švalerkama na račun preduzeća, oni koji su…

Ministar policije dao je načelniku PU Slađanu Velinoviću rok od tri meseca da donese nekakve rezultate. Koliko ste vi zadovoljni Velinovićevim radom?

– Ministar policije je dobro obavešten o svemu, pa će on doneti odluku da li će Velinović ostati načelnik PU ili neće. Ja mogu da budem zadovoljan ili ne njegovim radom, ali nisam ja taj koji je merodavan da ceni rad gospodina Velinovića. Ali, ne mogu da budem zadovoljan ako se u PU Vranje privode čestiti i pošteni članovi SNS iz Vranjske Banje zbog paljevine automobile, na primer. Bio bih zadovoljan kad bi se rešile grdne paljevine po Vranju, postavljanje bombi, uzimanje novca za postavljanje direktora i šta sve ne. Mnogo je “repova” u policiji od ranije, i ne samo u policiji, i oni se moraju skratiti ili odseći, a sve za dobrobit građana Vranja. Ako neko misli da ne može, neka se raspita ko vrši vlast u Srbiji.

Kad kažete da u Vranju ima kriminala i korupcije, na šta konkretno mislite? Gde, po vašim saznanjima, ima tih pojava u i da li za to imate nekakve dokaze?

– Bolje da ste me pitali gde nema tih pojava. Ima ih u svim porama društvenog života u Vranju, toliko da će biti frapantnih podataka sa kojima ćemo izaći u javnost kad SNS preuzme vlast u Vranju, i to vrlo brzo. Neće biti tolerancije ni prema kome bez obzira koju funkciju obavlja ili iz koje stranke dolazi. Tu nema kompromisa. Tolerancija će biti nula.

Već neko vreme se najavljuju izbori za Gradski odbor SNS, ali do njih ne dolazi. Zbog čega?

– U našoj stranci se ništa ne dešava “preko noći”, odnosno sve ide kako treba. Uskoro će biti izbori i biće formirani organi stranke, a godinu dana smo morali da rešavamo nagomilane probleme u samoj stranci, sve opstrukcije koje sam naveo, ljude koji su došli, radili za druge, protiv stranke. Nije bilo lako sa svim tim se izboriti na pravi način kako bismo sačuvali stranku onakvu kakvu od nas zahteva centrala u Beogradu.

SNS ima dvojicu poverenika, Gorana Nikolića i vas, i jasno je da posle izbora ne možete obojica da budete predsednici odbora. Ko je između vas i Gorana Nikolića bliži kandidaturi?

– Ne opterećujemo se time, ko god od nas da bude stranka će ići pravim putem, najboljim za građane Vranja. A ko će biti kandidat za predsednika Gradskog odbora o tome će isključivo i jedino odlučiti članovi stranke, odnosno delegati na izbornoj skupštini. U stranci ima mesta za sve čestite i poštene ljude.

Da li ste to vi, obzirom na priče da Nikolić ide na čelo Elektrodistribucije?

– Jedino što znam to je da stranka najozbiljnije računa na Gorana Nikolića i mene, a ko će biti kandidat za predsednika GrO to će odlučiti preko 9.500 članova stranke. Ono što centrala traži i zahteva od mene to ću biti.

PRAZNE PUŠKE

Do medija dopiru priče čak i iz vaše stranke o navodnim nesporazumima i rivalstvu između vas i Gorana Nikolića. Da li ima istine u tim pričama?

– Kad se sve “puške” isprazne protiv stranke i nas, onda dođe na red i tobože naše rivalstvo. Nema od toga ništa.

NEČIJE ŽENE
Kritikujete stanje u zdravstvu. Koji su to najveći problem?
– Brojni su problemi, a mi ćemo se fokusirati, pre svega, na one sa krivičnom pozadinom. Naše povereništvo nije postvaljalo kadrove u zdravstvu i za to ne snosimo nikavu odgovornost, ali to ne znači da nećemo da se uključimo u rešavanje problema. Setite se kako je došlo do “seče” načelnika službi i novih postavljenja. Koliko je “nečijih žena” došlo  na mesto načelnika.

Kakav je vaš odnos sa poslanikom Draganom Nikolićem? Postoji li saradnja?

– Poštujem ga kao narodnog poslanika iz naše stranke, a saradnja bi sigurno mogla da bude mnogo bolja. Inače, privatno smo u dobrim odnosima od ranije, još pre mog imenovanja za poverenika SNS i to, verujte mi, ne može niko da promeni. A bilo je pokušaja pojedinih sada bivših članova SNS.

Zbog čega ste promenili prostorije stranke, da li to ima veze sa odnosom sa poslanikom?

– Nema!

Ma koliko obe strane tvrdile suprotno, podele u SNS su evidentne na grupu okupljenu oko vas, poverenika, i poslanika. Šta je razlog tih, da kažemo, razmimoilaženja?

– Podela nema! Bar ja ne vidim podele u stranci. To što se neki okupljaju oko narodnog poslanika ja lično ne doživljavam kao podelu u stranci. Oni me apsolutno ne interesuju i ja se njima ne bavim. Oni su u nadležnosti Izvršnog odbora stranke i gospodina Dragana Stevanovića, potpredsednika IO zaduženog za stranku od Kruševca do Preševa.

Bivši funkcioneri SNS okupljeni oko poslanika su u ranijim izjavama tvrdili da ste vi, zajedno sa državnim sekretarom Stevanovićem, rasturili odbor SNS. Kako sada gledate na te izjave i ima li istine u njima?

– Stvorili smo odbor, a ne rasturili i to jak odbor koji će u buduće odgovorno voditi grad. Razne insinuacije na tu temu me ne interesuju. Stranka je otvorena od 9 do 21 sat, i svakodnevno se održavaju sastanci mesnih odbora i saveta. Jedan smo od najaktivnijih odbora u Srbiji.

Vašim kadrovima u rukovodstvu Zdravstvenog centra dali ste nalog da napuste funkcije, što oni nisu učinili (Čeda Stanimirović, Goran Stanković…). Šta ćete preduzeti povodom toga i kako gledate na ovu neposlušnost?

– Već smo preduzeli. U našoj stranci se znaju pravila igre, ako neko nije savladao gradivo ponavljaće i otići i sa funkcije i iz stranke. Oni su sada u nadležnosti Izvršnog odbora.

Zbog čega je došlo do neke vrste dualizma vlasti u ZC? Da li je direktor Vladimir Stamneković vaš kadar? Podsetiću vas da se SNS prošle godine zalagala za njegovo postavljanje. Zbog čega ste sada protiv njega?

– Kako je SNS radio prošle godine, to znam. Posledice znamo i danas ih svi osećamo. Jedna od posledica je i ovakva nesposobna koalicija na vlasti, sastavljena od radnika na određeno vreme do kraja mandata. Inače, nismo Goran Nikolić i ja protiv Stamenkovića, nego je on protiv nas, a iz razloga koji su samo njemu poznati. Sve ćete znati vrlo brzo. Činjenica je da je ovakvo zdravstvo bruka za grad. Mnogo toga treba menjati, i menjaćemo! Kad to kažem tu ne mislim na veliki broj časnih ljudi koji tamo rade, ali su nemoćni da bilo šta promene.

Deo javnosti smatra da je u SNS došlo mnogo ljudi koji su ih već promenili nekoliko, što može da negativno utiče na ugled SNS. Kako vi gledate na to?

– Generalno, stav centrale stranke je da svako ko želi može da nam pristupi. U stranci će svako zauzeti mesto koje mu pripada, neće biti protekcija. Prvom dvojicom će se baviti IO stranke, kao što sam već rekao. A što se tiče Dejana Stanojevića i Miroljuba Stankovića, to su ljudi sa ogromnim političkim iskustvom. Pa, ono što je Denzi asfaltirao ovi ne mogu danas da održavaju samo. Mice je više dao stranci do sada nego mnogi članovi koji su tu od osnivanja. Velinović je čovek sa kojim se znam dovoljno dugo i za njega će uvek biti mesta u stranci. Na kraju to što su u stranci ne znači da će biti automatski svi funkcioneri, pa nismo mi došli u Srbiji na vlast da bi narod govorio “Sjaši Kurta da uzjašte Murta”! To je jedan od problema koji je stranka na lokalu imala u ranijem periodu, a mi smo došli da upravo to sprečimo.

Osim nekoliko službi, SNS i dalje nema svoje ljude na čelu državnih firmi i ustanova u Vranju. Ljudi iz drugih stranaka vode PIO, RFZO, Poštu, telekom… Zbog čega je to tako?

– Imaće, vrlo brzo. Malopre sam rekao da sve ide kako treba. Previranja u stranci na lokalu, rigorozna provera kadrova naterala nas je da se ne “zalećemo” sa funcionerima. Oni koji budu izabrani biće proveravani kontinuirano, ko ne radi u interesu građana biće odmah smenjen. Od naših kadrova će se tražiti konkretni rezultati rada. U zabludi su naši direktori ako misle da su dolaskom u fotelju rešili sve svoje probleme. Naprotiv, za njih tek nastaju problemi koje će morati vrlo brzo i uspešno da rešavaju, inače neće sedeti u fotelji. To im sada obećavam javno, jer vremena za čekanje nemamo. SNS u Vranju sa preko 800 visokoobrazovanih članova neće imati problema prilikom predlaganja kandidata za bilo koju funkciju.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar