Han kao ogledno dobro



, Podržao sam odluku: Novica Tončev

Javnost sumnja da je raspuštanje hanskog odbora ustvari usmereno ka slabljenju pozicije Novice Tončeva, dakle sprečavanju hanskog odbora da ga podrži pred stranačke izbore. Kako, u stvari, danas stoje stvari među socijalistima, ko je sa kim, a ko je protiv koga?



 



Odlukom Izvršnog odbora Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) raspušten je odbor te stranke u Vladičinom Hanu. Ta odluka ne bi bila ni na koji način sporna da nije došla baš u času kada se SPS priprema održavanje partijskih izbora na svim nivoima pred Kongres u decembru. Primerice, izborna konferencija vranjskih socijalista biće održana 15. oktobra. Svima, dakle, ističe mandat, a samo je Han izdvojen i verovatno za primer ostalima raspušten. U javnosti se odmah podigla prašina po ovom pitanju, jer se osetilo da ovde nije u pitanju samo Han, nego da raspuštanje tamošnjeg odbora ima i značajnije reperkusije na političku zbilju u SPS-u. Činjenice jasno govore – Zoran Antić, gradonačelnik Vranja, već je istakao svoju kandidaturu za potpredsednika stranke, što bi mogla biti funkcija koju ni jedan Vranjanac do sada nije držao u SPS-u. Sa druge strane, aktuelno najmoćniji južnjak u SPS-u je Novica Tončev, lider iz Surdulice, kao član Predsedništva stranke. Uoči izbora javnost sumnja da je raspuštanje hanskog odbora ustvari usmereno ka slabljenju pozicije Tončeva, dakle sprečavanju tog odbora da ga podrži pred stranačke izbore. Kako, u stvari, danas stoje stvari među socijalistima, ko je sa kim, a ko je protiv koga? I kakve veze Han ima sa tom pričom?

STATUT I REZULTATI

Glavni predstavnik juga Srbije u SPS-u je državni sekretar Negovan Stanković, predsednik Okružnog odbora strankea. On se i zauzimao za raspuštanje hanskog odbora, a danas tvrdi da je za takvu odluku stranke glasao i Novica Tončev.

Podržao sam odluku: Novica Tončev– Tončev može, kao član Predsedništva, da prisustvuje sednici Izvršnog odbora, ali on je za odluku o raspuštanju glasao na Predsedništvu. Razlog za tu odluku su nerealne ambicije pojedinaca, zbog kojih je SPS prvo izbačen iz vlasti sa DS-om, a potom i iz koalicije sa SNS-om. Uz to, radi se o nepoštovanju statuta SPS-a, jer je hanski odbor imenovao novog predsednika bez saglasnosti stranke – kaže Stanković, uz napommenu da SPS nije zadovoljan ni izbornim rezultatima hanskih socijalista.

On naglašava da je odluka o raspuštanju odbora doneta mnogo ranije, ali da je realizovana tek prošle nedelje. Ipak, ima li ova priča bilo kakve veze sa predstojećim izborima u SPS-u i zauzimanjem pozicija lidera pred start izborne trke?

– Raspuštanje hanskog i banjskog odbora nikakve veze nema sa izborima. Radi se o nepoštovanju centrale, i mnogim detaljima koji za sada neće biti iznošeni u javnost – kaže Stanković.

MILjAN STOJANOVIĆ, SPS HAN
NEJASNA ODLUKA
Hanski socijalisti, naravno, nikako nisu zadovoljni raspuštanjem  svog odbora. Miljan Stojanović, potpredsednik raspuštenog odbora SPS-a kaže da su članovi stranke zatečeni tom odlukom, jer ne smatraju da su loše radili ni da su imali loše rezultate.
– Odluka je zaista čudna, jer je SPS prilikom izbacivanja iz obe koalicije vodio Dragan Dimitrijević, koji sada nije više na čelu odbora. Mi smo izabrali doktora Slađana Marinkovića za privremenog predsednika odbora. Za poverenika je postavljen drugi Dragan Dimitrijević, inače potpredsednik aktuelnog odbora. Uostalom, iz centrale nismo dobili nikakvo obrazloženje. Sada sve stoji, nismo imali ni sastanke na temu izbora koji slede – kaže Stojanović.
E sad, ako je po rezultatima, na parlamentarnim izborima Hančani imaju pet odsto više glasova od republičkog proseka. I imaju stalnu uzlaznu liniju na lokalu, jer su 2004. godine počeli sa dva odbornika, jednog više imali su četiri godine kasnije, da bi 2012. godine osvojili osam odborničkih mandata. Znači, nije to razlog za raspuštanje. Šta jeste?
Poverenik Dragan Dimitrijević smatra da o tome ne bi trebalo javno da se govori.
– Trudićemo se da probleme iz prethodnog perioda uspešno rešimo i nastavimo život i rad na način prepoznatljiv za SPS u Hanu. U stranci ima čestitih i poštenih članova, iskusnih političara i ljudi koji su u stranci od njenog formiranja. Trenutno se desila situacija da su neki drugi iznad njih i nije korektno prema tim ljudima da se sada o tome govori – kaže Dimitrijević.

Iako on ne želi da o tome govori, situacija je jasna. „Zlatni glas“ za izglasavanje rebalansa hanskog budžeta, odlučujući 19, došao je iz SPS-a, koji je u opoziciji, i to ni manje ni više nego od ranijeg predsednika odbora Dragana Dimitrijevića. Priča se i da je u hanskom odboru zaposlena izvesna osoba, iako odbor na to nije imao pravo….

Ali, ne vide svi ovu istinu onako kako je vidi Stanković. Prema rečima Novice Tončeva, on je na Predsedništvu glasao za raspuštanje jer je od Stankovića dobio informaciju da je oko toga postignuta sagllsnost, i da će zahtev za raspuštanje  podneti Žarko Obradović, potpredsednik stranke.

– Zato na Predsedništvu nisam o tome diskutovao i podržao sam odluku. Ali, sutradan mi je stiglo pismo potpisano sa sedam od osam imena odbornika SPS-a u Hanu, u kome se tvrdi da ništa oko raspuštanja nije dogovoreno. Od mene se zahtevalo da prenesem Branku Ružiću da su oni protiv raspuštanja, koje je lična inicijativa Negovana Stankovića – objašnjava Tončev dešavanja u SPS-u.

Tončev kaže da je pročitao hansko pismo na sednici Izvršnog odbora, i naglasio da nije vreme za raspuštanje u času kada svi idu na izbornu proveru, ali da je ipak nadglasan. Sve u svemu, kakva je pa sad ovo politička igra, i ima li neke veze sa podrškom Novici Tončevu? Pozivajući se na statut SPS-a, Tončev kaže da Ivica Dačić ima pravo da bira svoje saradnike, i da tu ničija volja osim njegove ne važi.

– Može da vas podrži i 100 odbora, ali ako vas on neće, nema od toga ništa. Meni ne znači ništa predlog jednog opštinskog odbora, i ova dešavanja nevažna  su za moju kandidaturu. Samo želim da SPS svuda bude jak, pa i u Hanu – kaže Tončev.

NIJE NIŠTA STRAŠNO

Pa, ima li očiglednog sukoba vranjskih socijalista sa Tončevim? Predsednik vranjskog SPS-a Zoran Antić trenutno se na Krfu seća slavnih bitaka, a ostala dva ključna igrača, Negovan Stanković i Branimir Stojančić, gensek vransjkog odbora, tvrde da to nema nikakve veze sa stvarnošću.

–  Ovo raspuštanje, i Hana i Banje, nije ništa strašno, i ne znam zašto naši tamošnji članovi ne žele da prihvate odgovornost. Namera je da se stane na zdrave noge, i ništa više. Nema nikakvih sukoba, imamo odlične i lične i partijske odnose. Pa mi smo Tončeva podržali i za poslaničko mesto i za člana Predsedništva. Kandiduju mesni odbori i za lokalne i za republiičke funkcije, pa ćemo videti – kaže sekretar IO GrO SPS-a Vranje Branimir Stojančić.

I tako je to u SPS-u uvek bilo – sve je super i ništa se ne dešava, sve dok se ne desi. Ili je ovo samo predizborno odmeravanje, ili južnosrpski socijalisti sebi prave odstupnicu za trenutak kada će ovde pasti sa vlasti. Ono, SPS sa vlasti pada najmanje 20 godina, i nikako da padne. Možda će ovoga puta situacija najmanje da im ide na ruku, a možda će baš supremacija SNS-a da im dobro dođe. Sa ovom strankom se nikada ne zna, i sa njihovih sastanaka curi uvek najmanje informacija. U svakom slučaju, 15. oktobar se bliži, Kongres takođe, pa će tada sve izaći na videlo, bez obzira ko šta sada na tu temu govori i misli.

BANjA
Pored hanskog, raspušten je i Opštinski odbor SPS-a u Vranjskoj Banji. Gensek SPS-a u Vranju Branimir Stojančić kaže da se to dogodilo zbog neaktivnosti odbora, te da se radi o odluci vranjskih socijalista, koja je samo potvrđena u Beogradu. Prema nekim vestima, Predrag Milenković, doskorašnji predsednik odbora SPS, odmah po padu sa vlasti te stranke u Banji deaktivirao se u stranci, i čak ne dolazi na sastanke. Sa svoje strane, Milenković demantuje takve tvrdnje, uz napomenu da još nije doneo odluku da se ponovo kandiduje za predsednika banjskog odbora na predstojećim stranačkim izborima.
– Odluka o raspuštanju je čisto organizacione prirode, jer nema konkretnih razoga za to. Pravili smo najbolje rezutate od osnivanja, i kod nas problema nema. To je ipak pitanje za Gradski odbor, jer su oni doneli takvu odluku – kaže Milenković.

BRANIMIR STOJANČIĆ
MOŽDA JE VREME DA SE ZORAN I JA POVUČEMO
Gensek vranjskih socijalista otkriva da je gradonačelnik Zoran Antić od članstva predložen za potpredsednika partije, ali da čelni dvojac vranjskog SPS-a još nije odlučio da li će i u narednom periodu voditi stranku kao u prethodnih 12 godina.
– Pitanje je da li ćemo se kandidovati. Možda je vreme da prepustimo stranku mlađima – kaže Stojančić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar