Sloboda na fotografijama



foto Nemanja Djorđević, foto Anamarija Vartabedijan, foto Stanislav Milojković, Probijanje barijere: Malići i Dimitrijević

Galerija Narodnog muzeja Vranje: Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković, Nemanja Djorđević – ROCK MOMENTI, Izložba koncertnih rok fotografija



 



foto Nemanja DjorđevićPosle dugogodišnjeg upornog rada, prevashodno baziranog na entuzijazmu, dobijenih nagrada na polju rok fotografije, više uspešnih izložbi širom bivše Jugoslavije (fotografski trio Rok Momenti) i niza samostalnih izložbi, Anamarija Vartebedijan iStanislav Milojković, u fotografiji prevashodno opredeljeni za dokumentovanje rok koncerata, odlučuju se za novu koncepciju projekta “Rock moment 2014.” – saradnju sa autorima rok fotografije iz drugih gradova – Zoran Mojsin – Bor; Miloš Milojević – Zaječar; Nemanja Djorđević – Vranje; Raša Milojević – Zaječar.

Ideje projekta je povezivanje fotografa različitih generacija iz nekoliko gradova Srbije koji su svojim angažmanom kroz izložbenu aktivnost, u prethodnom period doprineli novom umetničko-likovnom pogledu na jedan specifičan fotografski žanr. Prva izložbena postavka je u Beogradu i na njoj se predstavilo svih šest autora, a zatim je postavljen niz izložbi širom Srbije na kojima će učestvovati po tri autora (samostalne izložbe) gde su domaćini i su-organizatori autori poreklom iz grada u kome se izložba dešava.

foto Anamarija VartabedijanIzložba predstavlja foto-dokumentaciju koncertne aktivnosti rok muzičara sa domaće i strane scene i raznolikost izraza šest autora – fotografa, sa ciljem da se podstiče, razvija i afirmiše rokenrol kultura i rok fotografija širom Republike Srbije. Za izložbe su izabrane najbolje fotografije koje su nastale na rok koncertima i festivalima širom Srbije u poslednjih nekoliko godina.

Istorija je jedna strašno čudna i vrlo promenljiva pojava. Egzaktnosti tu nema, zna se da pobednici pišu svoje priče ili istoriju, kako Vam već drago. Ovde, pred Vama je prikazan deo kako lične tako i kolektivne istorije, a nadasve istorije rokenrola, koji uprkos raznim udarcima ispod pleksusa izdržava sva tmurna previranja i smicalice. Zato, posmatrajte ove fotografije, možda ćete se setiti nečega, nekih radosnih detalja iz života, ali svakako ih zapamtite i nemojte zaboraviti da vam sutra ne bi isto pričali…

foto Stanislav MilojkovićSamim tim, da se ne bismo prisećali, te slušali lažne priče, na ovoj izložbi se šestoro rokenrol fotografa, potrudilo da sačuva te dragocene ROCK MOMENTE. Da ih otrgne od zaborava, potom da ih opet u novom obliku vrati u našu vrlo često izlapelu memoriju. Poetika šest prisutnih autora je evidentno različita. Upravo je ta lepota ove postavke kao i same muzike koju autori prikazuju. Sve može biti različito ali sve ima svoj jedan jedinstveni cilj, a nadasve stav. i baš tu relaksiranost i nesputanu slobodu rokenrolu niko ne može oduzeti (a to se danas itekako računa).

Na ovim fotografijama dokument je prešao vrlo lagano u umetnički pristup. Nekome će možda i biti svejedno, većina sve ove izložene radove može da vidi jednim običnim klikom miša negde u binarnom svetu. Međutim, potrebna je spretnost, snaga i svevideće oko mačke u mraku da bi to došlo do Vas. E, baš u tome ovim autorima (a neki od njih istrajavaju i decenijama) nije svejedno i nikako i ne sme da bude, zarad njih samih, zarad Nas i zarad umetnika koji su uhvaćeni u datim, nekad čak katarzičnim trenucima. ROCK MOMENTI zato i postoje.

 

Probijanje barijere: Malići i DimitrijevićU PREŠEVU ODRŽANA MANIFESTACIJA “ KULTURA NAS SPAJA”

Dimitrijeviću treća nagrada

Žikica Dimitrijević, član redakcije Vranjskih, dobio je prošlog vikenda treću nagradu na Književno-poetskoj manifestaciji „Ćerim Arifi“ u Preševu. Dimitrijević dugi niz godina piše i objavljuje pesme, a ova nagrada, kako ističe, biće mu veliki podstrek u daljem stvaralaštvu.

– Nagrada raduje, a još više to što sam, sa kolegom Nebojšom Petrovićem iz Vranja, bio deo jednog ovakvog događaja kome smo dali skroman doprinos. Još jednom se pokazalo da je kultura, u ovom slučaju poezija, niti koja nas spaja, razbija predrasude i jezičke i druge barijere – kaže Dimitrijević.

Ovo književno veče deo je Manifestacije „Kultura nas spaja“ koju podržava Ministarstvo kulture i informisanja. Manifestaciju je otvorio Bilalj Malići, predsednik Udruzenja Knjizevnika “Feniks” iz Preševa,  a o pesniku Ćerimu Arifiju i njegovom književnom stvaralaštvu govorio je poznati književni kriticar i pesnik, prof. Dr. Nehas Sopaj  iz Makedonije. Udruženje književnika “Feniks’ je posle smrti Qerima Arifija proglasio za svog počasnog člana, dok je zahvalnicu  pesnika primio njegov sin, Dritero Arifi.

U drugom delu Manifestacije svoje pesme kazivalo je 35 pesnika iz Albanije, Kosova, Makedonije, Preševske doline i Vranja.

Prvu nagradu “Ćerim Arifi”  dobila je Zejnepe Alili_Redžepi, pesnikinja iz Makedonije

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar