Tončev mora da ode sa vlasti



Svako ko je nezadovoljan poverenicima, može da ode iz stranke

Njegov odlazak je spas za Surdulicu gde se ponaša kao da je ona njegovo vlasništvo. Svi znaju da sa poslanikom Nikolićem nisam u dobrim odnosima. Oni kojima poverenici SNS nisu po volji mogu da odu iz stranke. Jumko je dobio



 



Svako ko je nezadovoljan poverenicima, može da ode iz stranke– E, baš smo se potresli svi u stranci, od Beograda do Vranja, zbog stava gradonačelnika Vranja i njegovog opredeljenja! – kaže na početku razgovora, može se slobodno reći, prvi naprednjak Pčinjskog okruga, zamoljen da prokomentariše stav Zorana Antića prema poverenicima SPS koje ne smatra legitimnim predstavnicima stranke u gradu.

Stevanović još dodaje da se o ovoj temi, kao i činjenici da partnere u republičkoj vlasti u Vranju karakteriše antagonizam i odsustvo bilo kakve saradnje.

Naš sagovornik, osim što zauziva veoma odgovornu funkciju u stranci, posle martovskih izbora postavljen je na mesto državnog sekretara u Ministarstvu za privredu i važi za čoveka od poverenje predsednika stranke i premijera Vučića

VRANjSKE: SNS je na izborima 16. marta ubedljivo pobedila u Vranju, ali nema nikakvu vlast u lokalu i pored podrške građana. Zbog čega je to tako?

STEVANOVIĆ: Vlast na lokalu zavisi od podrške građana na lokalnim izborima. Kada dođe vreme za njih, ubeđen sam da ćemo je dobiti. Do tada, spremaćemo stranku i ljude da preuzmu odgovornost i Vranje povedu na potpuno drugačiji način.

PROFIL
Dragan Stevanović rođen je u Surdulici 1973. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Novom Travniku u Bosni i Hercegovini, a višu školu za poslovne sekretare i menadžment u Sremskoj Kamenici gde stiče zvanje ekonomista – operativni menadžer.
Osnovne akademske studije završava na Fakultetu za poslovno industrijski menadžment, Union univerziteta u Beogradu.
U periodu od 2000. do 2008. godine bavio se privatnim poslom proizvodnje i trgovine.
Od 2004. godine obavlja funkciju predsednika SO Surdulica, a 2008. godine je izabran za narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije, gde je bio član Odbora za privatizaciju i Odbora za međunacionalne odnose.
U mandatu prethodne vlade obavljao je dužnost državnog sekretara u Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave.
Oženjen je i otac dvoje dece.
(Izvor: Ministarstvo privrede)

Da li postoje nekakvi razgovori sa lokalnom vlašću u Vranju, tačnije sa SPS, oko eventualnog ulaska stranke u vlast?

– Ne!  O tome nema razgovora niti će ih biti jer su nam principi aktuelne lokalne vlasti u Vranju potpuno neprihvatljivi. U vlast se ulazi da nešto uradite i promenite, a ne da biste primal platu i sedeli u fotelji.

BUZDOVAN U TUDjIM RUKAMA

Iako obe strane demantuju, jasno je da je odbor SNS podeljen na one koje predstavljaju poverenici i one koji se mogu povezati sa poslanikom Draganom Nikolićem. Kakav je status članova i bivših funkcionera bliskih poslaniku koji, slobodno se može reći, ne priznaju poverenike?

– Gradski odbor SNS u Vranju  je jedinstven. Ima poverenike koje su izabrali stranački organi i svi koj imaju problem sa tim mesto im nije u stranci. Što se tiče statusa, svima je isti. Dok poštuju stranački poredak i discipline, deo su stranačkog organizma.

Bivši predsednik omladine SNS u Vranju Slobodan Petrović je prošle godine uputio niz optužbi na račun tadašnjeg rukovodstva stranke oličenom u poslaniku Nikoliću. Nezvanično se moglo čuti da je to radio po vašem nalogu. Koliko ima istine u tome i kako to komentarišete?

– Ne zamerite, ali ja zaista nisam spreman da se u ovom razgovoru bavim prizemnim temama.

A kako komentarišete što sada Petrović u nezvaničnim istupima tvrdi da je to radio po vašem nalogu, a na društvenim mrežama plasira delove TV emisija u kojima govorite protiv rukovodstva stranke kao još uvek kadar SRS?

– Ma, kakav komentar. Rekao sam vam da na to neću da trošim ni vaše ni svoje vreme.

Kakav je vaš odnos sa poslanikomNikolićem?

– Na jugu svi znaju da nismo bliski. Nema ni razloga da bude drugačije jer naši odnosi ne opterećuju stranački rad. Na kraju, i zborni rezultat je to potvrdio.

Može se reći da ste se relativno kasno priključili naprednjacima posle cepanja SRS. Zbog čega ste imali dilemu, ako ste je uopšte i imali?

– Mislim da sam se SNS-u priključio na vreme. I dok nisam bio tu, verovao sam da radim ispravnu stvar kao što sada verujem da sam uradio pravu stvar kada sam došao u SNS.

Vaši politički protivnici vas optužuju da zbog manjka školske spreme niste dorasli mestu na kome se nalazite u Ministarstvu. To je nedavno u Skupštini rekao i Borko Stefanović iz DS. Kako komentarištete ovakvu vrstu napada i koliko su oni zasnovani na činjenicama?

– To misle neki političari iz našeg kraja, ali nemaju dovoljno hrabrosti da to kažu javno. G din Stefanović je prihvatio da bude buzdovan u tuđim rukama. Da li sam dorastao ili ne pristojno je i korektno da komentarišu drugi, najpre oni koji su me tu i predložili.

Poverenici SNS u Vranju, Slaviša Bulatović i Goran Nikolić, bili su malo poznati javnosti kada su se početkom godine pojavili na čelu stranke. Kako je izbor pao na njih dvojicu i koliko ste sada zadovoljni njihovim radom?

– Stranka je zadovoljna njihovim radom i dok je tako imaće podršku stranke. Napravili su odličan rezultat. Uspeli su da organizuju potpuno destruisan odbor, da organizuju njegov rad i da se polako spremaju za preuzimanje lokalne vlasti.

DISIĆ NIJE ČLAN SNS

Da li je Sladjan Disić, direktor Simpa, član SNS?  Ukoliko nije, da li je na bilo koji način povezan sa strankom?

– Gospodin Disić nije član SNS-a, i naše konekcije su isključvo poslovne prirode.

U prethodnim brojevimaVranjskih prenosili smo medjusobne optužbe pojedinih rukovodilaca u Simpu, vezane za navodne velike finansijske pronevere, malverzacije, zloupotrebe. Da li je to došlo do vrha stranke i da li gradjani i zaposleni u kompaniji mogu da očekuju nekakvu reakciju države?

– Mene te optužbe i odgovori ne zanimaju. Nemam nameru da se mešam u to  i sudim. Poveren nam je posao u Ministarstvu oko SIMPA, a to je da sprovedemo zaključakVlade i zajedno sa svima koji su spremni da to uradimo ja ga sprovodim. To je je jedini način da se SIMPU pomogne, ali na potpuno drugačijim principima nego što se to do sada radilo.

Uskoro se očekuje konverzija dugova posle čega država treba da postane većinski vlasnik kompanije. Kakvi se koraci posle toga mogu očekivati? Šta će se dalje dešavati sa kompanijom i zaposlenima?

– Posle toga ide izbor novih organa upravljanja, odvajanje kor biznisa od zavisnih preduzeća i podrška novom poslovnom konceptu do eventualnog okončanja postupka privatizacije.

Da li za Simpo postoje zainteresovani strateški partneri?

– Postoje, ali ćemo videti koliko su ozbiljni i spremni da se uhvate u koštac sa svim slabostima koje su se kroz vreme unazad nagomilale.

Šta se dešava sa ruskom kompanijom Delo, koja je bila zainteresovana?

– Nemam saznanja, ali je sve otvoreno za razgovore.

Da li Simpo, u ovom obliku, može da opstane na tržištu?

– Ma kakvi.

 Da li će Dragomir Tomić ostati na čelu Simpa?

– O tome će odluku doneti vlada kad država postane većinski vlasnik.

Da li je Simpo povlašćen kod države kao što tvrde privrednici iz drugih delova zemlje?

– Bio je povlašćen, i to ćemo da menjamo. To ne znači da neće imati podršku države, ali svakako ne na dosadašnjim principima.

 Zašto je samo za Simpo primenjen model konverzije dugova a ne i za druge dužnike kojima, ako se ne prodaju, prete stečaj ili likvidacija?

– Nije SIMPO jedini, ali jeste interesantan jer smatramo da može da se konsoliduje kroz vreme.

JUMKO I INTERESNE GRUPE

Jumko se, i pored brojnih problema, utisak je, stabilizovao? Koja je vaša lična uloga u tome?

– Najveću ulogu imaju radnici koji su se vratili u proizvodne hale i veliko im hvala za to. Pokazali su pre mnogih u Srbiji da razumeju politiku vlade i premijera i da za nasleđene problem rešenje moramo da tražimozajedno, odnosno da svako mora da podnese deo žrtve. Ako sam i imao neku ulogu u svemu tome, to neka vam potvrde iz kompanije. Ja sam se samo ponašao odgovorno i radio svoj posao.

Koje poslove ste obezbedili (vi lično i drugi državni organi i funkcioneri) za Jumko?

– Svi smo radili na ugovorima za PTT, Vojsku Srbije i neke druge u perspektivi. Rukovodstvo je takođe dalo svoj maksimum. Naravno, uvek može bolje i više, ali radimo polako na konsolidaciji.

Kakvi su planovi za Jumko? Šta treba učiniti da kompanija bude profitabilna?

– Stabizovati proizvodnju, definisati višak radnika, sprovesti reorganizaciju u firmi do kraja i ući u postupak privatizacije sa zdravim poslovnim pokazateljima.

U javnosti se govori da je štrajk u Jumku namešten, da iza njega stoje neke interesne grupe kojima ne odgovara da kompanija radi? Imate li nekakvih informacije o tome?

– Takvih priča je bilo i ima ih i sada. Ja verujem da su tačne, ali šta da radite,  to smo mi. Naravno, koliko god da je bilo pritisaka nema odustajanja od koncepta.

Vi ste iz Surdulice, gde je godinama neprikosnoven NovicaTončev i SPS. Kako, po vašem mišljenju, Tončev void Surdulicu?

– Kao da je njegova privatna firma, ili još gore, stvar. To danas u Surdulici priča isto toliko ljudi koliko ga je nekada podržavalo.

Može li SNS na nekim narednim lokalnim izborima da skine Tončeva sa vlasti? Kakav je vaš odnos sa njim?

– Naši odnosi nisu bitni, a za njegovo skidanje sa vlasti smatram da bi to bio spas za Surdulicu. VERUJEM DA GA TO I ČEKA.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar