Svakom prvaku 5.000 dinara



Ulaganje u budućnost: Popović, Negativan priraštaj: Mitić

Lokalna samouprava đacima plaća prevoz i užinu, ekskurzije, pa čak i odeću i obuću



 



Ulaganje u budućnost: PopovićNegativan priraštaj: MitićSve devojčice i dečaci iz Surdulice, koji su ove godine krenuli u prvi razred, dobili su iz budžeta lokalne samouprave na poklon po 5.000 dinara. Aleksandra Popović, predsednica opštine kaže da je ovu odluku donelo Opštinsko veće, a da su sredstva u iznosu od 1.180.000 dinara budžetski planirana.

– Ovo je ulaganje u njihovu budućnost. Odlukom da 236 prvaka pomognemo skromnim iznosom od 5.000 dinara, mi simbolično pokazujemo da je lokalnoj samoupravi veoma stalo do budućnosti svakog njenog građanina – kaže predsednica Popović.

Ona podseća da je ovo samo jedan u spektru načina kojima lokalna samouprava pomaže učenicima sa teritorije opštine, kako bi njihov put do znanja i diploma bio što manje trnovit.

– Želim iskreno da kažem da je obrazovanje najmlađih oblast u kojoj lokalna vlast najmanje zakera. Mi iz budžeta plaćamo prevoz za sve osnovce i za oko 50 odsto srednjoškolaca. Zatim, već pet, šest godina đacima slabijeg materijalnog stanja kupujemo školske udžbenike i obezbeđujemo besplatnu užinu. Takođe, onima kojima kućni budžet to ne dozvoljava, plaćamo ekskurziju, a socijalno ugrožene pomažemo odećom i obućom – nastavlja predsednica.

Ona naglašava da lokalna samouprava vodi punu  brigu o deci sa posebnim potrebama, kao i da na razne načine stimuliše i afirmiše brojne sportske, zabavne, kulturne i umetničke aktivnosti dece od predškolskog do omladinskog uzrasta.

Zoran Mitić, zamenik predsednika opštine kaže da će ove godine iz budžeta, za osnovno i srednje obrazovanje, biti utrošeno čak 45 miliona dinara. Ako se taj iznos uporedi sa brojem stanovnika, doći će se do podatka da ova opština o obrazovanju vodi  natprosečnu brigu.

– Imamo tri srednje škole sa oko 980 i sedam osnovnih sa preko 1.600 učenika. O tom potencijalu i njihovim vaspitačima, u lokalnoj samoupravi moramo ozbiljno da brinemo je u opštini imamo negativan prirodni priraštaj – kaže Mitić.

Na poslednjem popisu 2011. godine u opštini Surdulica bilo je ukupno 21.260 stanovnika – tek 32 na jedan kvadratni kilometar. Statistika kaže da je 2011. godine, u celoj opštini zaključeno samo 105 brakova.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar