Rusi ili Litvanci



4.800 zaposlenih, 330 miliona evra godišnjeg prometa: Egidius Valentovičius, Moderan nameštaj iz Litvanije: svetski dizajn, Simbol inovacija i kreativnosti

Naročita zainteresovanost za proizvodnju pločastog nameštaja koji nedostaju u asortimanu ove kompanije čiji je godišnji promet 320 miliona evra



 



4.800 zaposlenih, 330 miliona evra godišnjeg prometa: Egidius ValentovičiusPoseta predstavnika litvanske kompanije SBA Simpu, u drugoj polovini avgusta, prošla je prilično nezapaženo, čak i u lokalnim medijima, iako se radi o veoma ozbiljnom potencijalnompartneru koji ima u svom sastavu 27 preduzeća, sa oko 4.800 zaposlenih i godišnji promet od 330 miliona evra.  Doduše, osim proizvodnje nameštaja, na koju otpada 220 miliona evra, ova litvanska kompanija bavi se još i tekstilom, energijom, izgradnjom i rentiranjem poslovnih objekata. Sedište grupe SBA je u Viljnusu, ali poslovne aktivnosti su razgranate i u Rusiji, Belorusiji i Ukrajini.

Delegacija, koju je predvodio Egidius Valentovičius, potpredsednik SBA grupe, razgovarala je sa Draganom Tomićem u Beogradu, a potom obišla Simpove pogone u Vranju i Bujanovcu. Izvori unutar Simpa kažu da su litvanski partneri otišli impresionirani kapacitetima Simpa i začuđeni činjenicom da fabrika ne radi.

KREATIVNOST I ODGOVORNOST

Reč je o zaista modernoj kompaniji, osnovanoj 1990. godine, od strane mladog preduzetnika,  koja svoj razvoj zasniva, kako sami kažu, na „oslobođenoj kreativnosti ljudi, otvorenost prema novinama, optimizmu i odgovornosti“.

Moderan nameštaj iz Litvanije: svetski dizajnSBA je počela1996.saradnju sa švedskim koncernom Ikea. Danas su najznačajniji parner IKEE u ovom područu.SBA nameštaj objedinjuje sedam preduzeća u Litvaniji, Rusiji i Belorusiji.Preduzeća SBA nameštaj grupe su jedna od najefikasnijih u srednjoj Evropi.

Visokokvalifikovani radnici i ulaganja u najnovije tehnologije omogućavaju širok asortiman proizvoda na tržištu. To su nameštaj za spavaće sobe, trpezarije, dnevne sobe, kao i „meki“ namešta.

Mreža maloprodajnih objekata nameštaja trgovine „Klaipedos baldu prekiba“ predstavlja novu koncepciju prodavnice.Ovaj koncept je jedinstven za Litvaniju i nudi klijentima integrisana rešenja za uređenje doma.

Konstantna primena inovacija u proizvodnji i kreativnost postali su suštinska konkurentska prednost SBA u svetu.

POSLOVNA ZGRADA
Poslovni centar „Zeleni Hall“ u Viljnusu  je 2010. je postao neka vrsta simbola inovacija i kreativnosti. „Zeleni Hall“ je jedinstven ne samo po svojoj spoljašnjosti, već i po primenjenoj tehnologiji.Izračunato je da je zbog arhitektonskih i tehnoloških rešenja potrošnja energije pet puta manja aemisija ugljen monoksida bitno smanjena.

Krajem 2006. otvorena je jedna od najmodernijih fabrika nameštaja u Istočnoj Evropi – „Visagino linija“. Samo za godinu je realizovana je „green field“ investicija od 73,5 miliona evra , a celokupna proizvodnja je namenjena izvozu.

„DELO“ I SBA

„SBA Furniture Company“ postala je prva kompanija u Litvaniji koja je predstavila svoje proizvode na prestižnoj izložbi nameštaja u Milanu „Salone Internazionale del mobili“, a nameštaj ove kompanije našao je svoje mesto, ne samo na ruskom tržištu,već i kod probirljivih kupaca u Francuskoj, Belgiji , Nemačkoj, Italiji, Grčkoj, pa čak i u Meksiku, Brazilu i Indiji.

SBA bi, po svemu sudeći, bio idealan strateški partner „Simpa“. Radi se očigledno o kompaniji koja se stalno razvija i dosta ulaže u nove kapacitete.  Litvanci nisu krili zainteresovanost, naročito što se tiče pločastog nameštajai vrlo je verovatno da će se, pored ruskog „Dela“, sa kojim se već dugo pregovara, O ČEMU SU „Vranjske“ već pisale, pojaviti kao mogući kupac državnog udela u Simpu. Ostalo je nedorečeno samo da li SBA želi Simpo u celini ili će se odlučiti samo za pojedine fabrike koje bi upotpunile njihov asortiman.

Simbol inovacija i kreativnostiU međuvremenu, već je dogovoren početak razgovora o komercijalnoj saradnji u proizvodnji pločastog nameštaja koji je vrlo interesantan Litvancima. SBA je ponudio nekoliko modela i dogovoreno je da se organizuje novi sastanak na kome bi se razgovaralo o modalitetima saradnje.

Što se tiče strateškog partnerstva, sve će biti jasnije posle 15. septembra do kada zainteresovani kupci treba da se prijave Agenciji za privatizaciju.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar