Čika Jova bi se u grobu vrteo



Zbunjeni đaci, zbunjeni roditelji: protest u školskom dvorištu, Odluka je doneta u skladu sa zakonom o obrazovanju: Saša Ilić

Upetak ujutru došlo je do apsurdne situacije u dvorištu škole: dežurni nastavnik prozivao je učenike po odeljenjima da uđu u školu, ali niko nije znao u koje odeljenje da ide



 



Zbunjeni đaci, zbunjeni roditelji: protest u školskom dvorištu„Nećemo! Nećemo!“ – orilo se u petak (5.septembar) u dvorištu OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz dečijih grla, zbog sasvim iznenadne i neočekivane odluke rukovodstva škole da poput špila karata izmeša ceo peti razred po novom rasporedu odeljenja, iako su deca nedelju dana pohađala nastavu po rasporedu donetom još pre početka školske godine. Tu su bili i roditelji učenika, ogorčeni ovom, kako kažu, „nečuvenom manipulacijom“ nad decom i njima, a sve zarad „nečijih interesa“. Odmah na početku da kažemo da „manipulacija“ nije prošla, da je protest uspeo, i da su zahtevi roditelja (vidi okvir) u potpunosti ispunjeni.

KRITIČAN BROJ ROMA

No, redom. Na početku školske godine, u školi se kod „petaka“ volšebno pojavio višak učenika (od ukupno 129), a u kolektivu višak nastavnika, kojima je zbog toga zapretila mogućnost da imaju nepotpun broj časova, a samim tim i smanjenje plate, a nekima čak i ostanak bez posla. Zbog toga, ali ne samo zbog toga, o čemu će u nastavku teksta biti reči, rukovodstvo škole, na čelu sa Sašom Ilićem v. d. direktorom, donelo je odluku da se osnuje još jedno odeljenje, peto, koje bi apsorbovalo višak učenika i nastavnika. Ništa sporno, osim činjenice da učenike i njihove roditelje o tome niko nije obavestio, pa je u petak ujutru došlo do apsurdne situacije u dvorištu škole: dežurni nastavnik prozivao je učenike po odeljenjima da uđu u školu, ali niko nije znao u koje odeljenje da ide. Roditelji, koji su putem svojih kontakata (malo je Vranje da bi se u njemu bilo šta sakrilo) bili obavešteni šta se sprema njihovoj deci, ispunili su školsko dvorište, stupili u verbalni duel sa direktorom, koji ih je pozvao da problem reše na sastanku. Predstavnicima medija pristup nije bio dozvoljen (direktor Ilić: „Ovo nije konferencija za štampu, već roditeljski sastanak; novinari će dobiti zvaničnu izjavu“. Tako je i bilo). Inače, učenici petog razreda, čiji su roditelji bili prisutni, toga dana nisu pohađali nastavu.

PIKANTERIJE
Sastanak direktora sa nezadovoljnim roditeljima održan je u petak, u sportskoj sali škole. Tu je bilo pikanterija:
RODITELj: Po kom osnovu je dotična gospođa bila na selektivnom sastanku u sredu?
DIREKTOR: Pa, njen suprug je u prethodnom (sic!) sazivu Saveta roditelja bio član ovog tela, ali kako je on u sredu bio na službenom putu, te je delegirao svoju ženu.
RODITELj: Direktore, ako ste Vi na službenom putu, da li ćete dati mandat Vašoj ženi da rukovodi školom?
ŠKOLSKI PSIHOLOG: Kome ne odgovara nova raspodela, slobodno neka ispiše svoje dete!
RODITELjI: (zaprepašćeni, puna pauza).
ŠKOLSKI PSIHOLOG: Pa dobro su vam deca vaspitana, s obzirom kako ste vi vaspitani.

Malo nam je na početku svake školske godine štrajkova prosvetara, to je već postalo opšte mesto, sada počinju da štrajkuju i učenici i profesori. Šta je, u stvari, u pozadini ove neprijatne priče?

– Nema nikakve pozadine – kaže direktor „Zmaja“ Saša Ilić – jednostavno, odluka je doneta u skladu sa zakonom o obrazovanju, i u konsultacijama sa pedagogom i psihologom škole, a u interesu dece, koju grupa roditelja nije shvatila, i ovime nanela štetu upravo deci, za koju su mislili da se bore. Nastava i obrazovanje dece svakako će se bolje i uspešnije odvijati u odeljenju sa 25 učenika, nego u onome sa 35-40. To su bili naši osnovni motivi, a sve tvrdnje o „određenoj osobi“, koja je, navodno, organizovala preuređenje razreda su najobičnije spekulacije.

E, sada, ko je „određena osoba“? Po tvrdnjama nezadovoljnih roditelja, čija imena, čak ni inicijale nećemo navoditi, u interesu dece, kažu da je to majka deteta (inače prosvetna radnica) koje je raspoređeno u novo odeljenje, i da je još u sredu imala spisak učenika; pa kad je videla da u njemu ima određeni broj Roma, uticala na novi raspored odeljenja, ali ne samo njega, već celog razreda!

– Sve je u početku – priča jedan roditelj – bilo na dobrovoljnoj bazi. Obavestili su nas 1. septembra da se osniva novo odeljenje, i da li želimo da naše dete bude u njemu, navodno zbog francuskog jezika. Može, zašto ne? Prijavilo se 19 učenika. Ali, „nekim“ roditeljima u sredu nije odgovarao satav odeljenja. Prilikom osnivanja tog odeljenja, direktor je obećao besplatne udžbenike za njegove učenike, pa se prijavilo nekoliko Roma.

Još se ne zna koliko, ali da li je to uopšte i bitno? Direktor kaže da još na zna, četiri do šest. Još je, kaže, sve to u toku, uskoro će se saznati puni sastav odeljenja. Koliki je kritičan broj romske dece u jednom odeljenju, to valjda zna prosvetna radnica.

KAO ŠPIL KARATA

– Uglavnom – nastavlja ovaj roditelj – ona i još tri-četiri nezadovoljna roditelja u sredu traže sastanak kod direktora, smatrajući da će njihova deca u takvom sastavu odeljenja biti na neki način hendikepirana. Već u četvrtak, direktor saziva taj sastanak, selektivno, krsteći ga kao „savet roditelja“, ali je to pre bio neki privatni sastanak, budući da to telo u tom trenutku nije ni postojalo. Jedan od roditelja, diplomirani pravnik, odmah je shvatio o čemu se radi, rekao da to nije u redu, i napustio sastanak, na kome je ceo peti razred pomešan po kriterijumima samo rukovodstvu poznatim.

I kao i sve ostalo, i to se pročulo. Roditelji su se samoorganizovali, napisali peticiju, koju je potpisalo njih 59, i u petak zaustavili akciju.

Odluka je doneta u skladu sa zakonom o obrazovanju: Saša Ilić– Mi uopšte nismo obavešteni o novom rasporedu – kaže drugi roditelj – niko nije pitao ni nas ni decu, tako da su u petak jednostavno hteli da decu prozovu u neka druga odeljenja. Budući da smo za taj plan čuli, bili smo prisutni, protestovali smo, a i deca nisu htela da uđu u školu.

Problem se, dakle, zahuktao. Roditelji su uputili zahtev nadležnim organima, i oni su se odazvali. Ali, kako?

– Niko od nadležnih – kaže treći roditelj – nije hteo da kaže da je toga dana Tomislav Simonović, načelnik Školske uprave Leskovac, nadležne za Pčinjski i Jablanički okrug, zakazao sastanak sa svim direktorima osnovnih i srednjih škola u Vranju.

Međutim, kao što je rečeno, u Vranju se malo toga može sakriti, pa su se nezadovoljni roditelji u 16.00 pojavili ispred OŠ „Vuk Karadžić“, gde je bio taj sastanak, na zaprepašćenje i onih koji su to udrobili, ali i prosvetnih organa.

– Tražili smo – kaže još jedan roditelj – samo deset minuta vremena od Simonovića. Čovek nas je ljubazno primio i saslušao, pročitao peticiju, i odmah doneo odluku: sve se vraća u stanje od 1. septembra, sastav odeljenja neće biti menjan! Pa imali ste, rekao je direktoru, dovoljno vremena da tu reorganizaciju izvršite pre 1. septembra. Nije bilo teških reči, ni rasprave, svi smo shvatili da su deca ipak najvažnija.

Da li su, ipak, svi? Dete zbog koga je ispala cela ujdurma, ispisano je iz škole „Jovan Jovanović Zmaj“, i upisano u drugu školu u Vranju. Da li je to rešenje ovakvih problema? Vanitas vanitatum, kao i neugasivu žeđ za kontrolom (jedna od najvećih zabluda ženske dece – „majka ti je najbolja prijateljica“), neće rešiti druga škola. Ni treća.

PETICIJA
DIREKTORU OŠ „JOVAN JOVANOVIĆ ZMAJ“ VRANjE, G. SAŠI ILIĆU
Poštovani,
Obraćamo Vam se sa zahtevom da učenike petog razreda škole na čijem ste čelu, ne razvrstavate ponovo po novom rasporedu odeljenja. Raspored učenika petog razreda, već je obavljen na početku školske godine, i po njemu učenici već pohađaju nastavu. Deca su već opterećena činjenicom da iz nižih razreda, gde su imali samo jednu učiteljicu, prelaze u više razrede, gde će imati više predavača. Dodatni stres za učenike, predstavlja Vaša odluka da ponovo decu razvrstavate po odeljenjima, iako ste to već učinili 1. septembra.
Pitamo se, čemu to? U čijem interesu se to radi? Da li će to biti ustaljena praksa, da na četiri dana menjate raspored učenika po odeljenjima, kada su se deca već navikla na nove razredne starešine, i školske drugove iz odeljenja? Kakav je to način, da se deca i roditelji ne obaveste unapred o pomenutim promenama, koje mogu da izazovu određenu frustraciju kod dece, i kako da im mi, roditelji, to objasnimo?
Pitamo se, ko je zbog koga u školi? Vi zbog dece, ili deca zbog Vas?
Zahtevamo da sve ostane po rasporedu od 1. septembra, u protivnom, mi dolepotpisani roditelji nećemo prihvatiti ta nova rešenja, o kojima nismo ni obavešteni, tako da će naša deca, a Vaši učenici, do rešenja problema ostati kod svojih kuća.
S toga, zahtevamo Vaš odgovor na pitanja koja smo postavili, u pisanoj formi, i u najkraćem mogućem roku, kao i sastanak kod Vas, na kome ćete nam usmeno objasniti o čemu se zapravo ovde radi!
Vranje, 05. septembar 2014. godine

UPUĆENO
– Ministarstvu prosvete R. Srbije, Odeljenje Vranje;
– Gradskom sekretarijatu za obrazovanje, kulturu, sport, informisanje i omladinu;
– Gradskom većniku za obrazovanje;
– Zaštitniku prava građana Grada Vranja.
Roditelji učenika petog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Vranje.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar