KOFA



Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) ili Lu Gerigova bolest, kaže Vikipedija,  pripada grupi neuroloških bolesti, koja zahvata gornje i donje motorne neurone. Jedna je od najčešćih bolesti prouzrokovanih degeneracijom motornih neurona. Može da se javi pojedinačno ili kao nasledna porodična bolest . Čak 20.000 ljudi u SAD boluje od ALS-a, a prema podacima Nacionalnog instituta za neurološke poremećaje i moždani udar, svake godine dijagnostikuje se 5.000 novih slučajeva.

Kod nas, ALS je privukao pažnju tek kada su se u svetsku akciju polivanja ledom I vodom, radi skretanja pažnje na ovu retku i opasnu bolest, uključile mnoge poznate ličnosti, od Novaka, Čede Jovanovića, do Stanije i Kristijana Golubovića.



Sve je ovo, manje-više, poznato, pa će se neko, s pravom, zapitati kakve veze ALS ima sa nama, Vranjancima, budući da, do sada, hvala bogu, u ovim krajevima, nije zabeležena ni ova bolest ni prateća manifestacija. I ovoga puta, hrabro smo odoleli belosvetskim trendovima i ostali svoji na svome.

Jer, mi se, uostalom, polivamo kofama ohohoho, da ne kažem, odvajkada. Forma jeste vrlo slična, ali suština, to jest, sadržina kofe, je bitno drugačije prirode.



Ne bih o detaljima. Moglo bi da bude degutantno, a i siguran sam da nije teško pogoditi o kakvoj se tvari radi. Naročito, u ovdašnjem političkom životu. Dovoljno je da zavirite u biografije većine ovdašnjih javnih pregalaca, pa da se uverite da je kofa, ali ne ona puna leda i vode, nedvojivi deo njihove političke biografije. Nema tog majčinog sina koji makar jednom nije upotrebio kofu kao vrlo efikasno sredstvo političke borbe.

Dobro, smrducka ali, bože moj, sve za narodno blagostanje.

I zato, kofu pod mišku. Nikad se ne zna kad može da zatreba.

A, ALS? Ma, begaj, bre!

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar