Sve se vrti oko para



Nije bilo rasprave: Spirić, Spirić je veliki stručnjak: Antić

Spirić je, prema našim izvorima, u jednom momentu ponudio i ostavku. A sve je počelo kada je on izrazio nezadovoljstvo radom lokalne finansijske administracije na čelu sa Dragicom Nastić. Antić je ustao u njenu odbranu, i odatle je krenula kanonada koja je trajala narednih pola sata



 



Nije bilo rasprave: SpirićSpirić je veliki stručnjak: AntićNa poslednjoj sednici Gadskog veća u Vranju došlo je do oštrog sukoba na relaciji gradski većnik za finansije Dragan Spirić – gradonačelnik Vranja Zoran Antić. Prema više međusobno nevezanih izvora, rasprava, koja je na momente prelazila granice pristojnosti, i to pred čtavim Većem, trajala je duže od pola sata. U opštini, je, kažu, za to vreme bila  opšta uzbuna, jer je buka iz Male sale svima pokazala da se tamo nešto krupno dešava. Prema takođe više međusobno nevezanih izvora, Dragan Spirić je tom prilikom podneo i ostavku na mesto većnika. Da je stvar ozbilja pokazali su naredni dani, kada je ime Dragana Spirića skinuto sa zvaničnog gradskog sajta, i kada se pročulo da će novi većnik za finansije biti Vene Zdravković, dugogodišnji finansijski direktor „Alfe“, koji je sada zaposlen u Gradskoj upravi. No, do kraja nedelje strasti su se slegle, pa je najpre Spirićevo ime vraćeno na spisak većnika, a potom je učinjeno sve ne bi li se čitava priča zataškala i neprimetno poslala u zaborav. Iako danas svi akteri svađe, i oni koji su u njoj učestvovali, i oni koji su je samo posmatrali, tvrde da nikakve svađe, ostavki i pretnji nije ni bilo, ipak priznaju da se ovakav događaj ne pamti u starom zdanju u Kralja Milana. Pa šta se to zapravo dogodilo, i, što je još važnije, kakve su moguće posledice ovakvih dešavanja?

OTKAZ
Kao najverovatnija zamena za Dragana Spirića pominjan je Vene Zdravković, dugogodišnji finansijski diirektor „Alfe“. On je posle smena u „Alfi“ prešao na rad u lokalnu samoupravu, a sada je, čini se, ostao i bez tog posla.
– Ma kakav većnik, niko sa mnom o tome nikada nije razgovarao. Ja sam sad ispred NSZ, da predam dokumenta, jer sam trenutno zvanično nezaposleno lice. Šta će dalje biti, videćemo, ali za sada je tako – kaže Zdravković.
On je ostao bez posla u Gradskoj upravi posle nalaza DRI, i sve koji su u njegovoj situaciji vlasti ubeđuju da je ona privremena, jer se radi samo o pravnim probemima koji će uskoro biti prevaziđeni.

VEOMA ŽESTOKO

– Da, došlo je do rasprave, i to veoma žestoke, ali to uopšte nije neobično na sednicama Veća. Uuu, kako smo se mi sa Miretom (Stojčiće, bivšim gradonačelnikom,p.a) svađali, ovo nije ništa. Opet, ovo se po prvi put dešava među članovima iste stranke. Spirić pred nama nije podneo ostavku, a šta je posle bilo kod njih u stranci to mi ne možemo da znamo – kaže jedan od članova Gradskog Veća koji je prisustvovao svađi.

Ma sve u redu, ali drugi prisutni tvrde da umalo nije došlo do tuče aktera, i to tu pred svima?

– Ma kakvi, to su gluposti! Pa svi smo mi ljudi iz grada, pa to ne bismo dozvolili ni po koju cenu – kaže ovaj demokrata.

I sad, kako do istine? Vladica Ranđelović, jedan od urednika gradskog sajta, kaže da na internet prezentaciji ništa nije menjano, oduzimano ili dodavano, jer za tako nešto nije stigao zahtev ni od koga.

– Odgovorno tvrdim da je sadržaj sajta u stalnim rublikama nepromenjen već mesecima – kaže Ranđelović.

Ostaje nejasno na kojoj sednici Gradskog veća se čitava priča događala, jer veće nije držano od sredine jula, kada je Antić otišao na odmor. Biće da je reč o neformalnom sastanku veća, koji se može situirati negde u sredinu avgusta. Bilo kako bilo, počela je priča o parama, a Dragan Spirić izrazio je veliko nezadovoljstvo radom lokalne finansijske administracije na čelu sa šefom Sekretarijata za finansije Dragicom Nastić. Antić je ustao u njenu odbranu, i odatle je krenula kanonada koja je trajala narednih pola sata.

I sami akteri priče, Antić i Spirić, ne spore da je do sukoba došlo, ali da se on završio na „niskom intenzitetu“. I, ma kakvi, nikakve ostavke nije bilo.

– Bila je to uobičajena rasprava, nešto žešća. Ništa što bi moglo da zanima javnost, pre bi se reklo da je razgovor vođen na jednom stručnom nivou. Spirić je veliki stručnjak, ali ponekad možda ishitreno reaguje. On ima samo stručnu sliku, dok je moja malo šira, politička. Ali, na kraju, sve je završeno na najbolji način. Nema nesporazuma u timu Gradske uprave, uvek smo i uvek ćemo funkcionisati kao sat – kaže gradonačelnik Antić.

Sa svoje strane, Spirić kaže da ni slučajno nije podnosio ostavku, već da je to bio razgovor o organizacionim pitanjima, po svemu, osim po trajanju, uobičajen.

PROFIL
Dragan Spirić rođen je 1971. godine u Vranju. Diplomirani ekonomista, radio je kao profesor u Ekonomskoj školi, pa u CHF-u, a od 2003. godine radi u Gradskoj upravi. Od 2004. do 2008. godine bio je većnik, a od 2008. do 2012.godine pomoćnik gradonačelnika. Lokalnu poresku administraciju Vranje formirao je 2007. godine  kao jednu od prvih pet u Srbiji. Godine 2010. Spirić je imenovan za člana Vladine Komisije za finansiranje lokalne samouprave. U tri mandata biran je za potpredsednika Odbora za finansije u SKGO. Član je SPS-a, govori engleski, oženjen je i otac jednog deteta.

– Tražio sam pomoć od gradonačelnika za kadrovska i organizaciona pitanja u resoru finansija. Ulazimo u veliki posao, tu su nova zakonska rešenja, ali i pravljenje prvog budžeta koji će za osnovu imati projektno finansiranje. Nije bilo rasprave, nego se više razgovaralo o mom zahtevu da mi se pruži podrška u radu. Moramo da poteramo ljude da rade, da bi mogli da odradimo sve što nas čeka – jasan je Spirić.

Iako je ton rasprave bio neuobičajen, Spirić kaže da je ona protekla u duhu uvažavanja, „jer mi imamo iste stavove po mnogim pitanjima“.

NALAZ DRI

I sad, šta se zaista dešavalo? Koliko se moglo razabrati, vreme koje dolazi traži nove ljude i nova rešenja. Eto, recimo, učešće lokalnih samouprava u porezu na plate sići će, prema novim zakonskim rešenjima, sa 80 na 70 odsto, što na vranjskom primeru znači 100 miliona dinara godišnje manje od do sada transferisanih sredstava. Beograd će, naravno, imati veći procenat učešća u ovom porezu, pa malima ostaje samo da grcaju u problemima, da vraćaju firmarine koje su skidali, da kasne sa platama, sa smanjuju obim poslova, proslava, zapošljavanja, svega što je ovde uobičajeno. U takvoj situaciji uopšte nije čudno da je Spirić dao ostavku na mesto većnika kada mu je Antić pred svima rekao da nema namere bilo šta da menja. Kako se troše pare u gradu zna samo nekoliko ljudi, među njima i akteri ove rasprave. Koliko se moglo razbrati, „u krajnjem, gradonačelnik je najodgovorniji za novčane tokove, Sekretarijat za finansije je samostalan u radu, baš kao i gradski Trezor, ali Gradsko veće kontroliše i objedinjuje rad svih ovih činilaca“. Možda je Antić pokušao, nekoliko puta, da u plaćanju i odlučivanju o tome zaobiđe Spirića, pa direktno radi sa Nastićevom? Ovo niko nije uspeo da rasčivija, a i kad jeste, od toga je bilo malo vajde. Treba se setiti da je Državna revizorska institucija u vreme poslednje vladavine Miroljuba Stojčića našla grdne nepravilnosti, i protiv tadašnjeg gradončelnika podigla i prekršajnu i krivičnu priijvu. Koliko se zna, na tome se sve i završilo. Zašto bi sada bilo drugačije? DRI je ovih dana boravila u Vranju, više nedelja češljala Gradsku upravu i javna preduzeća, i čini se našla vrlo zanimljive sitnice. O tome ćete naredne nedelje čitati na ovim stranicama, a sada se samo može naslućivati koliko je stvar daleko otišla. Toliko daleko da je došlo do otvorenog sukoba stručnjaka i političara, i to iz iste stranke. Rupe se više ne mogu sakriti ni na koji način, i ovaj ukob samo je najava teških vremena koja dolaze za ovdašnje lokalne vlasti i građane. Čak ni poslovični optimisti više ne kriju zabrinutost. Mala pobuna Dragana Spirića jasno ukazuje gde su problemi, i kolika će muka biti da se oni prevaziđu. Građanima ostaje samo da čekaju, i prate obe ruke mađioničara dok im opisuju stvarnost. Trik je u odvlačenju pažnje, važno je to znati u vreme kada opsenari imaju više posla nego ikada.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar