SOBALI BOŽE PEČENU KOKOŠKU



Počela sportska sezona na planeti, tu su Premijer liga, Kalčo, Primera… i još kojekakva egzotična čuda iz sportske božje bašte. Nema države, ili kvazidržave, koja nema bar šest liga u svakom mogućem sportu, a tu su pored ostalih čudesa, i trke konja, pasa… Čeka se još samo pišanje u dalj.

Do pre nekog vremena, postojali su samo sportska prognoza i loto. Radenik ovdašnji primi platu, koju je već odavno zadužio, pa onako usput, do kafane,  navrati u lokal lutrije, i tamo baci neku siću, ako mu se posreći, kupiće novog „stojadina“.



Ovo je sada postala prava nauka. Kakve igre na sreću? Kladioničari su postali poliglote, naučili turski, japanski, islandski, malezijski, o svetskim jezicima da i ne govorimo. Teletekst kladionica im je maternji jezik, znam ljude koji ženu zovu „Seviljo“, kćerku „Nagojo“, sina „Groningene“!

I sada, niko ne radi, ali svi množe kvote. Uđete u kafanu, kafić, neko nadleštvo, u kuću kod prijatelja, ma bilo gde, i vidite ljude koji čate nekakve luksuzne novine, štampane na kunstdruku, na nekih 200 strana, kao pribogu kakav „Rat i mir“. I svi čitaju, i svi komponuju. I to sa takvom posvećenošću i koncentracijom, da je potpisnik ovih redova u proteklih nekoliko dana bio jedno stotinu puta oteran u majčinu, i to od bliskih mu drugara, koje je nehotice ometao u naučnom radu; jer, oni pre nego da pođu u kladionicu, prave takvu logistiku, kao da su pošli da razbijaju atome u Vinči, ili da otkriju lek protiv ebole.



I tako, u centru naše palanke, gde su nekada bile trgovačke ili zanatske radnje, sada stoluju kladionice i kockarnice. I pune su! Redovi Vranjanaca, koji su nekada radili u privrednim „gigantima“, sada se utrkuju ko će prvi da uplati iz nule u nulu. Sobali bože pečenu kokošku!

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar