Jedan je sabor u Kozjem Dolu



Sve je počelo sa Gocom Tržan, Publika se ludo zabavljala, Plakat manifestacije, Folklor iz Vladičinog Hana, Predsednik opštine kod vladike na doručku

Od nedelje do srede u zoru, selo Kozji Dol ugostilo je osam hiljada posetilaca iz Trgovišta, Pčinje i više gradova Srbije u Makedonije. Tamo na saboru, čekali su ih Goca Tržan, Crvena jabuka, „Zvezde Granda“, trubači, prepečenica, pivo i pčinjski specijaliteti sa roštilja



 



Sve je počelo sa Gocom TržanPublika se ludo zabavljalaNastupom Biljane Sečivanović , Milana Topalovića i Nemanje Anđelovića, „Zvezdama Granda“ i žurkom koja je trajala do srede u zoru, u Kozjem Dolu kod Trgovišta, posle tri burna dana, završena je peta po redu tradicionalna kulturno zabavna, turistička i verska manifestacija „Dani Preobraženja“.

Od nedelje do srede poslovično gostoljubivi Pčinjani, ugostili su na

zelenim površinama između crkve Presvete Bogorodice, škole i Kozjedolske reke, sve koji su im došli. Za tri dana sjatilo se tu oko osam hiljada posetilaca iz Pčinje i više mesta u Srbiji i Makedoniji. Automobilske tablice otkrivaju da su Kozji Dol i Trgovište, ta tri dana pohodili Pčinjani i njihovi gosti iz Vranja, Bujanovca, Surdulice, Leskovca, Niša, Zaječara, Bora, Kragujevca, Beograda, Karavukova,  više mesta u Vojvodini, iz Skoplja i Kumanova.

Plakat manifestacijeFolklor iz Vladičinog HanaBilo je tu 12 ugostiteljski radnji pod šatrama i stotinak  vlasnika zanatskih i drugih radnji koji su prodavali sve od sladoleda, bombona i igračaka, preko raznih suvenira, zanatskih tvorevina, voća i povrća, odevnih predmeta, do nameštaja. Jelo se i pilo, igralo i pevalo, zabavljalo i kampovalo uz logorske vatre.

Ipak, ta tri dana, u Kozjem Dolu najviše je bilo muzike, zabave i hrane. Muzički sladokusci su pod šatrama mogli da biraju od užičkog kola, preko „Mujo kuje konja po mesecu“ do hevi metala. Oni drugi, skloni iću i piću, prepečenicom i pivom zalivali su pčinjske specijalitete i bogatu ponudu sa skare, pre svih u šatrama “Kod Zajka“ i „Kod bake na ručak“.

U publici je, naravno, najviše bilo mladih, lepih i zaljubljenih. Oni koji su došli da se opuste, nisu ni u čemu oskudevali. Njih je prve večeri rečenicom „…a sada da malo mešamo guzama“, zapalila estradna šoumenka Goca Tržan.

Predsednik opštine kod vladike na doručkuOrganizatori – lokalna samouprava i Turistička organizacija ističu da su više nego zadovoljni odzivom na koji je ova manifestacija naišla kod javnosti kako u Pčinji, tako i u celom vranjskom kraju.

– Za tri dana, 18 programa koje smo pripremili videlo je oko osam hiljada posetilaca, čime smo više nego zadovoljni- kažee Miljana Zlatković, predsednica Organizacionog odbora i pomoćnica predsednika opštine.

PROGRAM
U nedelju, 17. Avgusta, posle otvaranja u 22 sata, nastupila je Goca Tržan, a od 24.00 počela je žurka „DJ Selektra“, koja je trajala do zore.
U ponedeljak, drugog dan, u Kozji Dol su, na moćnim mašinama, najpre stigli učesnici moto krosa. Onda su nastupile grupe „Džoli džamper“ i Crvena jabuka, a žurka je trajala do ranih jutarnjih sati.
Utorak, treći, završni dan je programski bio najbogatiji. Počeo je  Svetom liturgijom u Crkvi Svetog Preobraženja i molitvenim doručkom u dvorištu Crkve, a nastavljen tradicionalnim narodnim saborom. Od podne smenjivale su folklorne i druge družine kulturno-umetničkih društava iz Vranjske Banje, Vladičinog Hana i Babušnice. Publici se predstavila i domaći muzička zvezda Nikola Stanisavljević, poznatiji kao „Kole car“, a potom su se prisutni sjatila na prezentaciju tradicionalnih jela iz doline Pčinje. U večernjim satima najpre je nastupio domaći bend „Bumerang“, a potom duvački orkestar Jovice Ajdarevića. Kao krem na torti na kraju manifestacije nastupile za „Zvezde granda“ – Biljana Sečivanović, Milan Topalović i estradna zvezda iz Trgovišta, Nemanja Anđelović.

PROFIL
Selo Donji Kozji Dol nalazi se 5-6 km daleko od Trgovišta, na levoj obali Kozjedolske reke. Prema podacima iz poslednjeg popisa 2011. godine, selo ima 93 domaćinstva,  295 stanovnika, čija je prosečna starost 31,3 godine.
Zanimljivo je i neobično važno da ovo selo beleži blag porast broja stanovnika. Daleke 1948. godine, selo je imalo 564 stanovnika. Od tada, iz godine u godinu, broj stanovnika se smanjivao, tako da je  do1981. godine, skoro prepolovljen – 264. Od te godine, broj stanovnika se svakim popisom povećava.
Istina skromni, ali zanimljivi podaci mogu se naći na sajtu WWW.KOZJIDOL.WORDPRESS.COM
Njegovi autori su nepoznati, ali je važno da su na internetu sačuvali neke važne podatke o manifestaciji „Dani preobraženja“, selu Donji Kozji Dol, Trgovištu i pčinjskom kraju.
Između ostalog, tu su službeni programi o četiri od ukupno pet manifestacija „Dani preobraženja“. Na sajtu su stranice „Prirodne lepote Južne Srbije“ i „Čudo prirode – Vražiji kamen“ sa više od stotinu zanimljivih fotografija.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar