Studiranje za džabe, ali stvarno



Gde je završilo sedam miliona dinara: VTTŠ, To je i njen otac radio, pa ona preuzela formulu od njega: Zoran Janjić

Kako su mogli da overe semestar, ili dobiju diplomu, ako su ostali dužni? Očigledno je da je jedan broj studenata po ko zna kakvim osnovama imao određene finansijske beneficije, ali gde su otišle te i tolike pare



 



Gde je završilo sedam miliona dinara: VTTŠDirektorka Visoke škole primenjenih strukovnih studija (VŠPSS) u Vranju, dr Svetlana Trajković, 14. jula tekuće godine podnela je Višem tužilaštvu u Vranju krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u ovoj prosvetnoj ustanovi, zbog utvrđenog manjka, čime je škola oštećena za tačno 7.170.858 dinara. Prijave su podnete zbog krivičnih dela iz člana 359 (zloupotreba službenog položaja) i 361 stav 2 (nesavestan rad u službi).

ZATEČENO STANjE

– Bila mi je dužnost – kaže Svetlana Trajković – da te prijave podnesem, kao direktor škole, jer je škola oštećena za tu sumu. Sve se to dešavalo u vreme mog prethodnika, tadašnjeg direktora Zorana Janjića, ali ja nisam mogla da pristanem na zatečeno stanje.

A zatečeno stanje je navedeno: više od sedam miliona dinara manjka u školskoj kasi, na ime nenaplaćenih školarina samofinansirajućih studenata, i ostalih stavki, preko kojih se prelazilo samo onako.

– Pre podnošenja krivične prijave – nastavlja Svetlana Trajković – osnovala sam dve komisije u okviru škole; jednu za proveru uplata prilikom overe semestra, i drugu za utvrđivanje materijalne i pravne odgovornosti zaposlenih.

Cifre su zaprepašćujuće – samo po osnovu kontrole dosijea diplomiranih studenata, škola je u periodu 1. april 2009 – 26. jun 2014, ostala uskraćena za 571.000.830 dinara. Zatim, kontrola dosijea apsolvenata i neaktivnih studenata, od 1. jula 2007. do 30. juna 2014. godine, cifra – 5.582.000 hiljade dinara! I na kraju, obaveze studenata kojima je overen semestar na kraju školske 2013/14. godine, 1.016.148 dinara! Da ponovimo, ukupno 7.170.858 dinara!

– Šta drugo sam mogla – kaže Svetlana Trajković – osim da se obratim nadležnim organima, pa neka oni sada raščivijaju ovo što se radilo pre mene.

To je i njen otac radio, pa ona preuzela formulu od njega: Zoran JanjićPo činjenicama iz nalaza komisija, postoji osnovana sumnja da je u ovoj raboti postojao umišljaj, na relaciji bivši direktor – sekretar škole – referent za studentska pitanja. Kako drugačije tumačiti zapisnik komisije, koji sadrži nalaz da studenti koji imaju odobrenje od strane tadašnjeg rukovodstva škole za naknadno (?) izmirenje obaveza, nisu unešeni u zapisnik? Šta sa onim studentima, koji po Bolonjskoj deklaraciji školi duguju preko pet miliona dinara? I šta, na kraju, sa onim studentima koji su diplomirali, a nisu svoje obaveze prema školi izmirili, oko 600.000 dinara? Kako to naplatiti, jer je u većini slučajeva po Zakonu o obligacijama, došlo do zastarevanja duga? Pa prvi korak za ispunjenje uslova po svim osnovama jeste ispunjenje finansijskih obaveza prema školi! Kako su mogli da overe semestar, ili dobiju diplomu, ako su ostali dužni? Očigledno je da je jedan broj studenata po ko zna kakvim osnovama imao određene finansijske beneficije, ali gde su otišle te i tolike pare?

LIČNE STVARI

Procedura je, inače, sledeća: direktor škole kao ovlašćeno lice potpisuje ugovor sa studentom, zatim to ide kod šefa računovodstva koji svake godine podnosi Savetu škole, kao vrhovnom organu upravljanja, izveštaj o materijalno-finansijskom poslovanju; šef računovodstva, inače, nije obavezan da zna da li je student izmirio svoje obaveze ili nije, kao ni Savet,  to radi studentska služba, i sekretar škole, koji overava ugovor o isplati školarine (u celosti ili na rate) sa svakim samofinansirajućim studentom. I eto one linije direktor – sekretar – referent za studentska pitanja. Savet škole je, inače, 11. jula 2013. smenio dotadašnjeg direktora Zorana Janjića. Ali eto, njegovi tragovi su se pojavili, i podneta je Višem tužilaštvu u Vranju pomenuta krivična prijava.

Više tužilaštvo, pak, otpisuje:

– Povodom vašeg zahteva za pružanjem informacija od javnog značaja od 22.07.2014.godine, a u vezi krivične prijave koju je podnela direktorka Visoke škole primenjenih strukovnih studija protiv odgovornih lica u navedenoj školi, zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz čl.359.  Krivičnog zakonika i krivičnog dela nesavestan rad u službi iz čl.361.st.2. Krivičnog zakonika, na osnovu čl. 16. st.1. Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja (Sl. glasnik br. 120/04 54/07, 104/09, 36/10), obaveštavamo vas sledeće:

– Da je u Višem javnom tužilaštvu u Vranju dana 14.07.2014.godine, primljena krivična prijava dr Svetlane Trajković – direktorke Visoke škole primenjenih strukovnih studija protiv odgovornih lica u navedenoj školi (koja lica nisu navedena poimenično), zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz čl.359. Krivičnog zakonika i krivičnog dela nesavestan rad u službi iz čl.361.st.2.Krivičnog zakonika, i po istoj je u toku predistražni postupak u kojem se preduzimu potrebne mere radi provere predstavljenih navoda u prijavi.

I Zoran Janjić, bivši direktor VŠPSS, i Biljana Spasić, referent za studentska pitanja u školi, odbijaju svaku pomisao na bilo kakvu zloupotrebu položaja, sve se, kažu, svodi na neki lični odnos.

– Ne znam o čemu me pitate – kaže Zoran Janjić – jer ja nikakav materijal po tom pitanju nisam dobio ni iz škole, niti iz neke pravosudne institucije. Kad budem dobio, odgovoriću. Vi pišite, to vam je posao, ali će za te izjave neko morati da odgovara sutra. To je i njen otac radio (Predrag Trajković – p.a.), tužio profesore za ono što je on radio, pa ona preuzela formulu od njega. Na kraju, kad nadležni organi preuzmu stvar u svoje ruke, pokazaće se prava istina. Ako je bilo zloupotreba, zašto direktorka radi selektivno? Samo nas troje smo krivi, Biljana, Mića (Petković, sekretar škole –p.a.) i ja? A gde je ostali deo nastavnog i nenastavnog osoblja  škole, oni kao nisu ništa znali? Ni ona!?

– Ja sam na godišnjem odmoru – kaže Biljana Spasić – i sada ne mogu ništa posebno da vam kažem, dok se ne vratim. Samo to, za sada, da je to potpuno netačna informacija, verovatno iz nekih ličnih pobuda direktorke. Uostalom, ja sam tu po stažu najmlađa radnica, oni stariji će bolje znati o čemu se tu radi.

O čemu bi se radilo? Nema ih sedam i kusur miliona dinara, to je činjenica. Kako je do toga došlo, neka utvrde organi gonjenja. A mediji to nisu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar