Slike koje prevazilaze granice i vreme



Mira Ristić,

I tada je usledilo iznenađenje – maestro je prisutnim damama poklonio svoju originalnu sliku, što je izazvalo gromoglasan aplauz publike. Ceo događaj se završio pozdravnim  slovom „ Živeli Mito“!



 



Mira RistićPravu euforiju je izazvala prva inostrana izložba u likovnoj galeriji „Nedev“ u gradu Stara Zagora, Republika Bugarska. Na raskrsnici bulevara „Ruski“ i Ulice Borujgrad bila su izložena 30 platna talentovanog srpskog slikara Mite Ristića. Ovaj vrsni umetnik je zvezda trećeg međunarodnog plenuma na temu „Savremena umetnost 21. veka“.

Inače, Mita Ristić živi u Vranju, a aktivno se bavi slikarstvom od 1978. godine. Učestvovao je na mnogim grupnim izložbama na kojima je dobijao nagrade. Ima 25 samostalnih izložbi. Član je nekoliko udruženja slkara, uključujući i profesionalne slikare u Moskvi.

– Najzapaženije delo mog prijatelja Mite Ristića jeste upečatljiva izložba humanitarnog karaktera za pomoć manastiru Hilandaru – sa velikim uzbuđenjem kaže galerista i kolega Svetozar Nadev.

– Sa njim sam se upoznao prošle godine na plenumu u makedonskom gradu Kavadarci i mogu da ga predstavim kao pravog svetskog umetnika. On nastavlja da živi i stvara u Vranju, ali njegovi radovi su odavno prevazišli granice i vreme. Možda se i zato njegova izložba zove „Tragovi vremena“. Zato, uručujući diplomu za učešće na izložbi u galeriji Nadev, oglašavajući se kulturnim zvonom kažem: „ Dobro došao prijatelju, tvojim putem će krenuti mnoge kolege iz raznih država, da bi bili u službi njegovog veličanstva i posmatrača i ocenjivača, naravno“!

Galerista je predstavio i desetak slikara – učesnika Likovne kolonije Magliž, koji su došli da prisustvuju izložbi svog kolege.

Neki od najupečatljivijih radova na izložbi „ Pun mesec“, „Stari kontinent“, „Simbol vremena“ i „ San“ , odmah su privukli pažnju ljubitelja slikarstva. Dirljiva muzika tria „Reverans“- violina, flauta i violončelo plenila je svojom čarobnom melodijom.

I tada je usledilo iznenađenje – maestro Ristić je prisutnim damama poklonio svoju originalnu sliku, što je izazvalo gromoglasan aplauz publike. U publici među mnogim zvaničnicima  bio je i predsednik Magliža Gospodin Gospodinov, kao i mnogobrojni poštovaoci i kolekcionari radova savremene umetnosti u Gradu lipa. Ceo događaj se završio pozdravnim  slovom „ Živeli Mito!“

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar