Rambo i Blaža na Overload



Prvi put u Hanu: Rambo i Blaža, Nije lako bilo izabrati najvolje: Tomica Manču, Stipendisti

Uz moto žurku i didžejeve, na Kunjaku će nastupiti Divlje jagode kao i nekoliko neafirmisanih bendova iz regiona



 



Prvi put u Hanu: Rambo i BlažaKako su iz opštine i najavili, ovog vikenda će u Hanu biti održan dvodnevni muzički festival „Overload “ koji će, prema rečima organizatora, ponudom sadržaja zadovoljiti muzičke ukuse svih ljubitelja rok muzike pre svega, ali i drugih muzičkih ukusa poput repa, densa i nekih alternativnih muzičkih pravaca.

Prve večeri, u petak 25. jula, kapije festivala će biti otvorene u 19.00 sati, ulaz će biti slobodan a u toku dana, takođe besplatno, gosti sa strane će moći da se smeste u kampu koji će biti potpuno tehnički i higijenski uslovno opremljen. Sva dešavanja će se odvijati na Sportskom centru „Kunjak“ a organizatori očekuju više hiljada posetilaca, i to pre svega zbog dobre muzičke ponude.

– Ideja nam je bila da okupimo što širu populaciju, da zadovoljimo ukuse i mladih, ali i onih nešto starijih pa smo tako i birali bendove koji će svirati. Izbor izvođača je zapravo rezultat svojevrsne ankete koju smo sproveli, trudeći se da obuhvatimo sve starosne strukture, pa sad slobodno možemo reći da će publika dobiti ono što je tražila – priča nam Tomica Manču, jedan od članova Organizacionog odbora „Overload „-a.

Za veliku „moto žurku“ u petak, već je, kažu organizatori, najavljen dolazak više od 500 bajkera iz Srbije i regiona. Domaćini će im biti hanski bajkeri, a prvi će na sceni nastupiti rock sastav iz Hana „Košnjak Brothers band“. Po uzoru na sve velike festivale urbanog karaktera, i ovaj će dati šansu  demo bendovima i DJ-evima iz lokala i okruženja da se pokažu, pa će se već prve večeri publici predstaviti „The flying Three “ iz Surdulice i „The Jam Station“ iz Niša.

– Za maksimalno kratko vreme, pozvali smo sve koji se ozbiljno bave muzikom da nam se pridruže. Nije lako bilo izabrati najbolje, ali će na kraju ipak publika o svemu dati poslednju reč –  kaže Manču.

Sigurno je da će najveću pozornost publike privući PRLjAVI INSPEKTOR BLAŽA I KLjUNOVI a odmah posle njih se najavljuje spektakularni nastup legendarnog rok sastava DIVLjE JAGODE, koji je obeležio celu jednu epohu ex-yu rock scene. Očekuje se da koncert DIVLjIH JAGODA bude kulminacija prve večeri festivala.

Nije lako bilo izabrati najvolje: Tomica MančuProgramom druge večeri ( subota, 26. jul ) odvojen je prostor za neafirmisane muzičare, pa će, već u prvom satu posle otvaranja kapija u 19, nastupiti „Bogovi“ iz Hana, „ZAA“ iz Kruševca i „MVP“ iz Beograda. Posle ova tri nastupa, negde na polovini večeri, binom će zagospodariti legendarni RAMBO AMADEUS, koji je najavio nezaboravnu zabavu i nastup koji podrazumeva i angažovanje publike.

– Super su Divlje jagode, Blaža i kljunovi i svi drugi, al’ kad smo čuli da dolazi Rambo Amadeus, bukvalno brojimo dane do subote i neverovatno smo srećni što ćemo kao volonteri učestvovati u ovako velikom događaju – gotovo u glas kažu mladi, njih desetak, koje smo zatekli ispred Centra kulture dok su čekali da dobiju zadatke za uređenje prostora za kamp. 

Organizacioni odbor festivala je okupio volontere koji će imati jasno definisane zadatke, poput prijema gostiju, pomoći u organizaciji, uređenja i održavanja kampa i sve druge poslove za kojima se ukaže prilika. Ideja je da im se, kao i uvek kada se angažuju volonteri, kroz aktivno učešće u organizaciji nekog događaja pruži prilika da steknu iskustvo i grade veštine neophodne za timski rad.

Posle Ramba će nastupiti „Stereo republik “ iz Beograda, „Nile B2B Pessto “ i „Nesta i Polansky “ iz Hana.

– Planirano je da i druga festivalska noć bude jedna velika žurka na otvorenom, a dokle će trajati, zavisiće od publike – poručuju organizatori.

U organizaciju su uključene sve javne službe, Centar kulture, Sportski centar Kunjak, Komunalno preduzeće, Vodovod i Direkcija i ovo je prvi put, kako kaže predsednik opštine Goran Mladenović, da će bukvalno sve javne službe i preduzća biti okupljeni oko velikog posla koji u osnovi ima zabavu.

– Hoćemo da se gosti festivala u ova dva dana osećaju bezbedno, da sve bude besprekorno čisto i uredno, da pokažemo i Sportski centar i bazen i sve sadržaje, kao i smeštajne kapacitete koje nudimo turistima. Ovo su dva dana kada Han treba i mora da bude dobar domaćin svima koji će zbog dobre zabave posetiti našu malu varoš. Tako se gradi dobar imidž i širi dobar glas, pa će to ujedno biti pozivnica da nam se ti isti gosti vrate.

 

STIPENDIJE ZA SREDNjOŠKOLCE I STUDENTE

StipendistiOpština Vladičin Han će, nastavljajući praksu od prošle godine, i ove stipendirati učenike srednjih škola i studente. Ove nedelje je ugovore o korišćenju prava na stipendije, sa predsednikom opštine Goranom Mladenovićem potpisalo ukupno 85 mladih ljudi – 52 studenta i 33 srednjoškolca.
Prema odluci Opštinskog veća, srednjoškolci će tokom naredne godine, svakog meseca na ime stipendije dobijati po 3. 000 a studenti 6.000 dinara. Kriterijumi na osnovu kojih je obavljeno bodovanje su bili krajnje jasni ali i transparentni, slažu se i učenici i predstavnici lokalne samouprave.
– Nismo gledali samo uspeh, ima i vrlo dobrih učenika ali i studenata koji nemaju visok prosek. Važno nam je bilo da sagledamo redovne i marljive mlade ljude, uzevši u obzir socijalni status njihovih porodica. Opština mora da brine o deci koja uče a dolaze iz porodica u kojima ne radi niko ili radi samo jedan roditelj. Teška su vremena i moramo da podelimo teret krize sa našim građanima, ali i da kroz ovakve gestove pokažemo mladim ljudima da brinemo o njima. Verujem da je to dobro ulaganje u budućnost naše opštine i da će nam se na duže staze višestruko isplatiti kroz njihovo znanje i veštine koje steknu tokom školovanja, a naša je želja da ga potom ulože u razvoj Hana – kaže predsednik opštine Mladenović.
On je stipšendistima poželeo sreću u školovanju, izrazivši želju da baš među njima sedi i neki od njegovih budućih naslednika na ovoj funkciji.
Ni mladi nisu krili zadovoljstvo. Saša Kostić iz Poloma, učenik drugog razreda Srednje tehničke škole je vrlodobar đak i oduševljen je ovim gestom.
– Jeste da nisam odličan učenik, ali je fer što su imali razumevanja i za nas koji bismo možda bili bolji da nemamo problema finansijske prirode. Ovo će mi pokriti sve mesečne troškove, ja inače nisam navikao da puno trošim jer roditelji jedva da mogu da mi obezbede i ono osnovno za školovanje. Potrudiću se da naredne godine budem još bolji đak, da opravdam ovo poverenje i pred opštinom i pred sobom.
Aleksandra Radenković je studentkinja na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Beogradu. Sa lica ne skida osmeh jer, kako kaže, ovo je prvi put da je nešto dobila na „poštenom“ konkursu.
– Za stipendije nije trebala nikakva veza i to mi uliva poverenje da ima šanse da se u našem društvu nešto promeni na bolje. Moji su nezaposleni, pa onda možete da zamislite koliko će mi ovih 6.000 značiti svakog meseca u Beogradu. Odužiću se Hanu, sigurno zato što ga volim i zato što, ako svi budemo radili ono što naučimo, možemo život u našoj varoši da menjamo na bolje.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar