Provizija, jedina vizija



Stefana Stojković

Stefana Stojković„Vlast je verovatnoća da ćemo naići na poslušnost osobe prema zapovestima određenog sadržaja“, reče Veber. Vlast je tu da štiti ljudska prava. Ali šta se desi kada tom istom vlašću, koja bi trebalo da bude oličenje pravde, zavlada zlo zvano korupcija?!
Ceo sistem se ruši. Korupcija je  ubica pravde. To je zapravo amputacija obraza. Zaboravili smo da je poštenje prvo poglavlje u knjizi mudrosti i da je bolje biti siromah časno, nego bogat nepravedno. No, došla su teška vremena u kojima je čovek čoveku vuk i za svaku uslugu morate vratiti uslugom. Korupcija u Srbiji ima duboke korene. Još od davnina je u našem narodu poznato da para vrti gde burgija neće.A kakvo je stanje u Srbiji danas? Ništa bolje. Tuga, čemer, jad.  U Srbiji je provizija postala  jedina jasna vizija! Postali smo država gde se hvale kupljenom diplomom. Vlast otima od naroda, umesto da mu pruža. Korupcije ima svuda. Uvek je tu neko ko će da „podmaže stvari“, neki rođak ili prijatelj našeg prijatelja… Korupcija se toliko ustalila u našim životima da je više i ne primećujemo, a i kada je primetimo mi je prihvatamo, umesto da se pobunio protiv nje. Mi se čak i za običan zdravstveni pregled  koristimo korupcijom. Uzmimo za primer čoveka koji je pošao kod lekara. Znajući da su u našim bolnicama gužve haotične, on kupuje kafu i bombone i daje ih sestri, ne bi li njegova knjižica bila na vrhu. Vi mislite da je ovo sitnica, ali nije! Iako je to najbanalnija stvar, ipak je primer korupcije. A da ne govorim o onima koji daju novac lekarima i ostale skupocene stvari.
Država koja nema zakonske mere za sprečavanje korupcije osuđena je na propast. A kod nas Srba mora da bude nešto naopačke. Pa naša država ima mere, ali vlada i policija koje treba da sprovode te mere su na prvom mestu po korumpiranosti. A na našu veliku žalost, zdravstvo je odmah posle njih. Mi,  Srbi, male lopove vešamo, a pred velikima skidamo kapu. Sa komšijama se svađamo oko parčeta zemlje, a što korumpirani političari kradu duplo više ćutimo. Kad malo bolje razmislim, važnu ulogu u sprečavanju korupcije ima i mentalitet naroda. Prvi korak ka rešavanju nekog problema jeste priznati postojanje istog. Mnogi od nas su načinili taj prvi korak, dok se drugi inate. Misle kako smo savršeni i kako smo „nebeski narod“. A šta je tu nebesko kad poštenja nema? Danas da bi dobili nešto obavezno moramo nešto i dati. Postali smo pravi makijavelisti. Smatramo da naš cilj opravdava sredstva.  Zato je korupcija toliko prisutna u našem svakodnevnom životu. Kad malo bolje razmislim, sada je pravo vreme da se pokrenemo, probudimo i dignemo bunu protiv korupcije. Iako se ona ne može iskoreniti, može se barem svesti na minimum. Prvo bi trebalo da odaberemo prave i čestite ljude zaslužne vođenja ove države, koja zaslužuje samo najbolje.
Zato krenimo u revoluciju protiv korupcije! Jer kad malo bolje razmislite neće Srbija da bude bolja, ako mi sami ne postanemo bolji nego što jesmo.



(tekst je dobio prvu nagradu na konkursu Agencije za borbu protiv korupcije. Autorka je završila Srednju medicinsku školu „dr Elizabet Emsli Haton“ u Vranju i upisala istoriju)



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar