Narodnjaci preuzimaju stvar



Vidimo se i ovde godine, ali u Surdulici, Podrška, Ove godine su procenili da im ne trebamo: Stefan Ljubisavljević, Odlučili smo da opština napravi i idejno osmisli svoj festival: Goran Mladenović

Goran Mladenović, prvi čovek hanske opštine smatra da su organizatori festival koristili za ličnu promociju, što on više neće da toleriše. Stefan Ljubisavljević, direktor Reload-a odgovara da je manifestacija već stekla status institucije, svejedno da li se održava u Hanu, Grdelici ili Surdulici, koja je oberučke prihvatila organizaciju



 



Vidimo se i ovde godine, ali u SurduliciMuzički festival Reload, svojevrsni brend Vladičinog Hana koji je trebalo da počne 25. jula, sedmu godinu za redom, seli se u Surdulicu prvog vikenda avgusta, saopštili su organizatori. Medijski sponzor festivala biće čuvena muzička televizija MTV a organizatori kao razlog selidbe navode odsustvo podrške lokalne samouprave koja je svih prethodnih godina i finansijski i logistički pružala podršku ovoj manifestaciji.

POTREBE MLADIH

Stefan Ljubisavljević, direktor Reload festivala (koji organizuje Udruženje građana Reload kaže da on nije hanski već muzički festival juga Srbije koji je do 2008. godine bio totalno zapostavljen u smislu promovisanja alternativnih i modernih muzičkih trendova tako da sada, kada je ideja zaživela, ostaje samo da traje i da se vrti a da li će se festival održavati u Hanu, Surdulici, Grdelici ili Vranju, više stvarno i nije neki problem. Organizatori su uzdržani, svesni da je njihov festival postao institucija bez obzira gde se održava:

ONI SVIRAJU I PEVAJU
U dva dana festivala, nasupiće:
MARČELO sa grupom Iskaz (predstaviće i najnovije pesme sa upravo izlazećeg albuma)
SAJSI MS ( u planu je da na Reload-u snime spot za svoju pesmu)
RIOT 87 –  ovaj bend iz Kragujevca koji je napravio pravi bum na svetskoj dub-step sceni, pravo sa američke turneje dolazi na Reload
E PLAY
PERO DEFORMERO (sebe kvalifikuju kao „gastarbajtarski bend“ zato što kombinuju tvrd zvuk i folk glas)
PRTI BEE GEE I BVANA – beogradski hard-core sastav
SCOTY MASTER PEACE – reperi
UNCLE FILTY – bend iz Amerike

– Za ovih šest godina, uvek smo na mišiće i uz pomoć velikog broja volontera uspevali da sa minimalnim novcem napravimo veliku zabavu. Menjale su se i vlasti u Hanu, ali su nas svi podržavali, pa i predsednik Goran Mladenović prošle godine. Ove godine su procenili da im ne trebamo, da oni mogu bolje sami i mi tu ne možemo ništa. Reload je razradio mrežu saradnika, bendova i gostiju, oni nas prate i imaju puno razumevanje za ovo što nam se dešava. Niko se od festivala nije bogatio, svi smo radili bez ikakve finansijske koristi, iz čistog entuzijazma a publika i gosti su to umeli da prepoznaju. Zahvaljujući kvalitetnoj ponudi u programskom delu, svake godine se broj posetioca povećavao i to su bili dani za prepričavanje medju mladima – kaže Ljubisavljević.

S druge strane, lokalno rukovodstvo tvrdi da će festival sa identičnom koncepcijom, već ugovorenim bendovima i u danima kada je bio zakazan Reload, ipak biti održan u Hanu, samo pod drugim imenom i sa drugim ljudima u organizaciji.

– Mi prepoznajemo potrebu mladih za ovakvom vrstom zabave, ponosni smo što je Han imao ovakav festival po kome smo poznati u čitavom regionu, ali kada se to pretvorilo u ličnu promociju nekoliko ljudi, odlučili smo da opština napravi i idejno osmisli svoj festival koji će na daleko bolji način promovisati Vladičin Han, okupiti muzičare i bendove koji su već zainteresovani da ovde sviraju, angažuje preko 50 volontera i pod novim imenom, koje ćemo autorski zaštititi, napravimo dvodnevni festival  koji će biti, verujem na visokom nivou- kaže Goran Mladenović, koji naglašava da je ovo stav celog opštinskog rukovodstva.

Opština je već je formirala organizacioni odbor, a Mladenović kaže da će uskoro biti predstavljeni izvodjači i kompletan program kao i ime novog festivala.

Mladenović vest da će UG Reload stari festival preseliti u Surdulicu nije želeo da komentariše.

PodrškaInternacionalni muzički festival Reload koji se u kontinuitetu, od 2008. krajem jula održava u Vladičinom Hanu, ako je suditi po najsvežijim dešavanjima upao je u ozbiljnu fazu neizvesnosti, konfuzije, nerazumevanja i suprotstavljenih stavova na relaciji organizatori – rukovodstvo opštine. U martu je svetski poznati trubač Boban Marković prihvatio da bude umetnički direktor festivala ali je ubrzo, prema njegovim rečima, videvši da se možda tu umešala politika, odustao.

– Ne treba meni da mirim i ubedjujem nekoga. Ove mlade ljude sam hteo da podržim jer sam video da se Han u tih nekoliko dana pretvori u pravo festivalsko mesto sa gostima iz celog sveta. Moj sin Marko je prošle godine tamo svirao sa nekim bendom iz Kanade, pa sam svima skupa hteo da preko mojih kontakata sa muzičarima i svetskim producentima pomognem da ove godine sve bude mnogo bolje i kvalitetnije. Video sam da to ne ide kako treba pa sam odustao – kaže za Vranjske Boban Marković.

RUKOVANjE ZA SREĆU

Danas, kada ovaj članak nastaje, izvesno je da će Reload biti održan u Surdulici, poznata je i lista dogovorenih izvodjača (vidi okvir), samo se čeka zakazivanje tačnog datuma, prema najavama organizatora najverovatnije za početak avgusta.

Ove godine su procenili da im ne trebamo: Stefan LjubisavljevićIzvesno je i da će generalni medijski pokrovitelj „Reload 2014“ biti MTV, na festivalu će nastupiti i veliki broj neafirmisanih mladih bendova i didžejeva sa juga Srbije, generalni sponzori su Carlsberg, Orion Telekom i RedBull. Na festivalu će biti predstavljen i YOUTH (omladinski jazz bend) i oko 40 mladih muzičara koji će učestvovati na „Nišvil radionicama“, a sve to kao rezultat saradnje na već započetom partnerskom projektu sa čuvenim niškim džez festivalom. Gosti na sceni će biti i bubnjari sa „DrumDum“ festa iz Leskovca, najavljuje Dragan Antić, umetnički direktor Reload-a.

Odlučili smo da opština napravi i idejno osmisli svoj festival: Goran MladenovićOrganizatori kažu da Udruženje gradjana „Reload“, kao i sama koncepcija ostaju idejna tvorevina mladih ljudi iz Vladičinog Hana a kako je ovo festival namenjen mladima celog regiona, poznat svojoj ciljnoj grupi, publika je već upoznata sa novom lokacijom pa očekuju da ih u znak podrške poseti još više gostiju iz cele Srbije ali i iz inostranstva.

– Vratićemo festival u Han kada se za to stvore bolje okolnosti. Sa ovim opštinskim rukovodstvom smo se rukovali i poželeli sreću jedni drugima pa se vidimo u nekoj drugoj priči, politici ovde nije mesto – zaključuje Stefan Ljubisavljević, direktor festivala. 

Na kraju, kako se ne setiti Balaševićevog stiha, koji u ovom slučaju ima sasvim jasnu konotaciju i poruku: „Narodnjaci, sve vam je u šaci…!“

 

NOVICA TONČEV
PUNA PODRŠKA ZA RELOAD
Prema rečima organizatora, u Surdulici su primljeni bolje nego što su očekivali. Već posle prvog razgovora sa predsednikom SO Novicom Tončevim, upućeni su na lokalnu Kancelariju za mlade koja je dobila zadatak da pomogne u organizaciji i sve svoje resurse stavi na raspolaganje UG Reload. Zanimali su nas motivi Surduličana da se i pored toga što imaju „Vlasinsko leto“ kao renomiranu tradicionalnu manifestaciju po kojoj su tri decenije poznati, prihvate i budu domaćini velikog festivala urbane muzike kakav je Reload. Tončev objašnjava da je ovo veliki plus za Surdulicu:
„Sve što mladi predlože mi ozbiljno shvatimo. Oni znaju šta je za njih dobra zabava a ovo, kako su mi objasnili, nije samo zabava nego i šansa da se dovedu turisti, prodaju usluge, promoviše ceo ovaj kraj a na kraju i zaradi od svega. Ovo može da bude samo plus za Surdulicu a dobro je poznato da mi puno pažnje poklanjamo razvoju kulturno-turističke ponude. Reload će dobiti punu podršku u svakom smislu jer su oni ozbiljan festival koji već 6 godina ima svoju publiku, fanove, sponzore i saradnike. Jedna takva manifestacija može i treba samo da napreduje pa im zato treba pomoći.“

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar