Doktore, što će piješ?



Ilustracija, Kada je reč o Vranju, za godinu dana imali smo 13 prijava: Ana Babović

Više od 400 prijava za korupciju u zdravstvu stiglo za mesec dana postojanja SMS servisa, koji je pokrenut za tu namenu. U ime građana biće podnete 32 krivične prijave Republičkom javnom tužilaštvu, saopštavaju iz nevladine organizacije „Srbija u pokretu“, koja je pokretač servisa



 



Ilustracija– Lekar, prijatelj moga oca – priča građanin Vranja – trebalo je da mi „nešto“ završi, administrativna stvar, ništa strašno, onako, na ivici zakona. Završio mi je, i osećao sam obavezu da mu na neki način uzvratim uslugu. Kupio sam jedan srebrnjak i bocu viskija, ali to je bio lakši deo. Danima sam spremao govor kako da mu to predam, a da ga ne uvredim. Ne umem ni da dam, ni da uzmem. Na kraju sam morao da se nakanim. Sa onom kesom, činilo mi se da me cela bolnica gleda, obraz crven kao paprika. Ušao sam kod doktora u kancelariju, on igra šah sa medicinskim tehničarem. Počnem da mucam onaj govor – doktore, nemojte molim vas pogrešno da shvatite… – i sve je trajalo dve nanosekunde; tehničar ripna kao uboden, iz ruke mi nestade kesa, doktor me tapšući po ramenu isprati, pozdravi tatka, kaže.

13 VRANjANACA

I sada, da li je ovo korupcija, ili „čast“ čoveku koji koji vam je učinio uslugu? Više od 400 prijava za korupciju u zdravstvu stiglo za mesec dana postojanja SMS servisa, koji je pokrenut za tu namenu. U ime građana biće podnete 32 krivične prijave Republičkom javnom tužilaštvu, saopštavaju iz nevladine organizacije „Srbija u pokretu“, koja je pokretač servisa.

DOSTUPNI 24 ČASA
SMS servis za prijavu korupcije u zdravstvu (061/ 24 444 24) dostupan je građanima 24 časa, sedam dana u nedelji, a na sve prijave koje su validne i odnose se na oblast zdravstva u Srbiji obučeni aktivisti Srbije u pokretu odgovoraju u pisanoj SMS ili usmenoj telefonskoj formi, u roku od 48 sati.

Najviše prijava  pristiglo je iz Beograda (97) Čačka i Novog Sada (25), Niša (15), Loznice (14), a stidljivo se javlja i Vranje sa 13 (baksuzan  broj) prijava za korupciju u zdravstvu. Tu su i Leskovac (11), Užice (11), Valjevo (11), Vrbas (11), Ćuprija (10), Pančevo (9), Požarevac (9), Sremska Mitrovica (9), Smederevo (8), Sremska Kamenica (8), Kraljevo (7), Zaječar, (7), Jagodina (6), Kruševac (6)…

Ana Babović, izvršna direktorka NVO „Srbija u pokretu“, objašnjava rezultate iz Vranja:

– Kada je reč o Vranju, za godinu dana imali smo 13 prijava koje su se odnosile na Zdravstveni centar Vranje (Dom zdravlja i Bolnica). Od tog broja 12 prijava spada u kategoriju korupcije dok se jedna prijava odnosila na organizaciju zdravstvene službe. Od 12 prijava koje spadaju u kategoriju korupcije, 10 prijava odnosilo se na traženje mita, dok se po jedna prijava odnosila na korupciju prilikom zapošljavanja i na korupciju prilikom javnih nabavki – kaže Ana Babović

Ukupna statistika je sledeća:

„Od ukupnog broja prijava validno je 219 ili 49,88 odsto, koje se odnose na zdravstveni sistem u Srbiji. Od tog broja 53,4 posto spada u kategoriju korupcije, 15,9 odsto u povredu prava pacijenata i 22,8 posto organizaciju rada zdravstvene službe“, navodi se u saopštenju ove nevladine organizacije.

Kada je reč o slučajevima koji spadaju u kategoriju korupcije mito i neformalna plaćanja zastupljeni su sa 42,73 posto, zloupotreba službenog položaja 30,76 posto i ostalo 26,49 posto.

„Srbija u pokretu“ je građane koji su prijavili slučajeve korupcije upućivala na Zaštitnika prava pacijenata, Zdravstvenu inspekciju, Tužilaštvo, RFZO, policiju, Agenciju za borbu protiv korupcije, udruženje građana Pravni skener.

Kakva je situacija u Vranju, sa onih 13 nesretnika?

Kada je reč o Vranju, za godinu dana imali smo 13 prijava: Ana BabovićSvi se čude. U policiji kažu da u prethodnoj godini nisu imali takvu vrstu prijava. Ono što smo uspeli da saznamo na licu mesta, to je da u ZC Vranje nije bilo pritužbi pacijenata na korupciju. U Osnovnom tužilaštvu objašnjavaju da je pojam „korupcija“ pravno veoma širok, te da se odnosi ne samo na onaj novčani, najgeačkiji oblik, već obuhvata široki spektar odnosa korupcije; jer, nije kriv samo onaj koji je korumpiran, krivično delo se odnosi potpuno ravnopravno i prema onome ko podmićuje. Više tužilaštvo u Vranju nas podseća na zakonski rok o informacijama značajnim za javnost, a to je 15 dana! Pacijenti, ne dajte se dotle!

– Bilo je intervencija kod mene – kaže Aleksandar Stajić, gradski većnik zadužen za zdravstvo – ali ne po pitanju korupcije. Pacijenti su mi se više žalili na duge rokove zakazivanja kod lekara, i ja sam, koliko sam mogao, preko ličnih veza ljudima pomagao, da budu što pre primljeni na pregled. Ali, pritužbi na korupciju nije bilo.

KAKAV JE DOKTOR

Ana Babović, ističe da ne postoji geografski deo Srbije koji je imun na korupciju u zdravstvu, a najučestaliji oblici ovog krivičnog dela su zloupotreba službenog položaja i mito i neformalna plaćanja, pokazuju statistike dobijene na osnovu SMS poruka građana.

– U prethodna četiri meseca stigle su 643 prijave, a najveći broj prijava dolazi iz Beograda (62). Od ukupnog broja prijava, 427 poruka (66,61 %) je bilo validno i odnosilo se na zdravstveni sistem u Srbiji. Od tog broja: 216 poruka (50,38%) spada u kategoriju „Korupcija“, 72 poruke (16,53%) spadaju u kategoriju „Povreda prava pacijenata“, 96 poruka (24,17%) spada u kategoriju „Organizacija rada zdravstvene službe“.

Dr Predrag Stojičić, predsednik udruženja, kaže da je na osnovu prijava građana,  Srbija u pokretu sačinila  izveštaje za javnost i preporuke Ministarstvu zdravlja u kojima se ukazuje na probleme u sistemu i načine za njihovo otklanjanje. On je pozvao Ministarstvo zdravlja koje je, inače, podržalo ovaj projekat, da preduzme konkretne mere u suzbijanju korupcije i rešavanju drugih problema koji pogađaju domaće zdravstvo.

Doktore, što će piješ?

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar