DINE I OTPOR



Osnovni sud u Vranju je za petak zakazao konferenciju za medije, na kojoj će predstaviti svoj rad u proteklih šest meseci. Nema šta, pionirski potez vredan hvale. Institucije, uostalom, i treba da budu u službi građana zbog kojih i postoje. Osim retkih i časnih izuzetaka, državni organi u ovom gradu kao da su zavetovani na večno ćutanje, a novinare, kada od njihovih predstavnika zatraže informaciju koja zanima javnost, umesto da im odgovore, obično prvo pitaju „koga to interesuje?“ – da bi nas na kraju napravili ludima što smo se uopšte drznuli da zovemo. Ali, eto, u Osnovnom sudu izgleda duvaju neki novi vetrovi od kada je na njegovom čelu Stojadin Dine Stanković.

Slobodoumlje, demokratičnost i empatija prema javnosti su se, kao neka endemska biljka, izgleda zapatili i u svesti ovog, reklo bi se, funkcionera po zanimanju. Ispravite me ako grešim, ovaj je socijalista bio i predsednik lokalne Skupštine i prvi čovek opštine (i to 1999, u vreme ratnog stanja) i predsednik Izvršnog veća, i predsednik Okružnog odbora svoje stranke. Onda se pritajio, da bi takorekuć niotkuda vasksrao ne čelu suda, kao dokaz da za neke ljude evolucija jednostavno ne važi.



Ne bih se ni setio ovog čoveka – koga, uzgred, lično i ne poznajem – da mi kolega pre neki dan nije ispričao veselu zgodu s kraja devedesetih, u smiraj Slobine vlasti kada su opozicionari u Vranju tretirani otprilike kao crnci na poljima pamuka u Alabami sredinom prošlog veka. Ako ste zaboravili, tada je rođen i Otpor, a majice sa aplikacijom stegnute pesnice krijumčarile se teže od opijata. Tako je tuce tog odevnog predmeta stiglo i do desetoro vranjskih odbornika koalicije Zajedno, ali su ih na jednom od skupštinskih zasedanja obukla samo dvojica. Pogađate, predsedavajući je tada bio drug Dine, koga umalo šlog nije strefio kada je u sali ugledao jeretičku pesnicu koja je pretila da razbuca sve ono u šta je verovao i za šta se čitavog života borio. Ne pominjući imena, sa govornice je poručio da sednica neće početi dok se svi odbornici ne obuku pristojno, i to ponovio nekoliko puta. Ova dvojica glumili su Engleze jer ih predsednik nije lično prozvao, i verovatno bi nastavili da ga nerviraju da ovaj nije pozvao policiju. U salu je, u maniru mornaričke pešadije, upala čitava interventna jedinica isukanih pendreka i ko zna kako bi se ona dva mangupa proveli da nisu na vreme zbrisali. Bež’te noge, nema zezanja sa narodnom milicijom. Sad, možda bi ja i otišao „na događaj“ u Osnovni sud „dana 18.07.2014.godine sa početkom u 12 časova“, al’ ipak, ko zna, nemoj Dine da pozove narodnu vlast ako mu se nešto ne dojmi moj stajling.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar