Politički strujni udar



Mrak kao paradigma, Mi smo dakle u ogranku Vranje samo pružaoci usluga: Zoran Knežević, Ovim činom stvorena je potencijalna opasnost: Dragan Stojković, ,

Vranje je na Dan ustanka, 7. jula, ostalo u totalnom mraku, jer je lokalna Elektrodiistribucija (ED) po nalogu  svoje centrale, Privrednog društva „Jugoistok“ Niš, isključila javnu rasvetu. Gradonačelnik u svemu vidi pokušaj naprednjaka da ga diskredituju, preko rođačkih veza ovdašnjeg poverenika i direktora niškog „Jugoistoka“



 



Mrak kao paradigmaVranje je na Dan ustanka, 7. jula, ostalo u totalnom mraku, jer je lokalna Elektrodiistribucija (ED) po nalogu  svoje centrale, Privrednog društva „Jugoistok“ Niš, isključila javnu rasvetu. Prvo niko nije znao šta se dešava, da bi SPS, preko svojih uigranih kanala, po gradu pustio informmaciju da je za mrak u stvari kriv lokalni SNS! Kao, rođačke veze ovdašnjeg i niškog SNS-a učinile su da Vranje ostane u mraku, dok je sama Gradska uprava ispravna i čista kao suza. Da, Grad je malo dužan, ali ne baš toliko. Ova priča od samog početka je široko prihvaćena, ali je malo istraživanje pokazalo da nije baš i sasvim tačna. Naime, ovdašnja lokalna vlast i te kako je kriva za mrak, tu dileme nema, mada su izgleda i naprednjaci  pomogli da ta krivica postane vidljiva. Ono, građani su opet dobili po leđima, ma ko da je za to odgovoran, i još im je uterana pamet – kad može jedadan grad tako da prođe, vidite kako će proći običan građanin. Odatle toliki mrak za koji se čini da će biti sve gušći, jer je zora daleko. U takvom mraku neke stvari su izašle na videlo, opet preko leđa građana: sada sledi kratak trenutak opuštanja, pa udri opet. Struja mora da se plaća, a plate da se smanjuju, u ime opstanka majčice Srbije. Bar tako ubeđuje vlast koja je dobila nepodeljenju podršku građana. Grad Vranje ne pripada toj narodnoj plebiscitarnoj ideji, i tamošnje vođe smatraju da u tom grmu leži krivica i ovog, i mnogih budućih mrakova. A da će ih biti, u to uopšte ne treba sumnjati.

SLAVIŠA BULATOVIĆ, SNS
NISMO KRIVI ŠTO JE ANTIĆ NESPOSOBAN
Slaviša Bulatović, jedan od poverenika vranjskog odbora SNS-a potvrđuje da mu je Darko Bulatović, direktor „Jugooistoka“, brat od tetke, ali kategorički odbija da on ima bilo kakve veze sa mrakom po Vranju.
– Kakve veze mi kao SNS imamo sa tim što je gradonačelnik Vranja nesposoban? Svi moraju da plate svoje dugove, ali, nažalost oni će još mnogo štete da naprave gradu dok ih na lokalnim izborima ne smenimo sa vlasti. Navika je jedna, a odvika dve muke, a njima je utoliko teže jer su 50 godina navikli da rade bez kontrole. Sada moraju da plate račune, i to ne samo za struju, i tu SNS nema nikakve krivice – kaže Bulatović.

DRŽ’ SE ZAKONA

Ujutru, po isključenju javne rasvete Vranju, javnosti se obratio i gradonačlenik Zoran Antić, doduše samo opširnim saopštenjem. On je napomenuo da je imao sastanak u Direkciji za razvoj, kojoj je javna rasveta u delokrugu posla, te sa pravobraniocem i ljudima zaduženim za budžet.

Ovim činom stvorena je potencijalna opasnost: Dragan Stojković– Na osnovu dobijenih podataka zaključio sam da ovakav postupak Elektroprivrede Srbije nema pravno utemeljenje, jer postoji procedura prilikom isključenja u vidu upozorenja ili opomene pred utuženje. Nama to niko nije prosledio. Gospoda iz EPS-a nisu ispoštovala član 143. stav 7. tačka 3. Zakona o energetici i član 31. i 32. stav 2 Uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom. Dakle, EPS-ov postupak je nezakonit, krajnje bahat i neprimeren prema građanima Vranja – kaže Antić u saopštenju.

Antić dodaje kako će „svim relevatnim institucijama u zemlji“ uputiti protestno pismo jer je „ovakav postupak oličenje necivilizovanog i monopolističkog ponašanja koje najoštrije osuđujem“.

– Mi nismo izmirili samo jedan račun u iznosu od 2,2 miliona dinara za maj i ratu za reprogram za jun u iznosu od 260.938 dinara. U pitanju je problem tehničke prirode i grad će svoje obaveze prema EPS-u   ispuniti. Inače, u poslednje dve godine na ime javne rasvete Direkcija je uplatila preko 80 miliona dinara, a redovno servisira i reprogram duga iz prethodnog perioda – objašnjava Antić.

On postupak EPS-a krakteriše kao demonstraciju sile na štetu građana i samog grada.

– Kao odgovor na ovakvo, blago rečeno, neprimereno ponašanje preduzećemo kontra mere, a to je da sve saobraćajnice gde su izvodili radove vrate u pređašnje stanje, ne ofrlje, kako su to do sada činili, već po propisanim standardima. Takođe, otvoreno postavljam pitanje odgovornima u EPS-u kako su mogli da postave stub na vodovodnu mrežu i ko će snositi štetu? Po svemu sudeći imamo državu u državi, u kojoj se ne poštuju pravila, već se ad hok donose odluke – ocenjuje Antić.

ZORAN ANTIĆ, GRADONAČELNIK
MLADjI REFERENT PANTIĆ
Čitava priča je evidentno politička, ocenjuje za „Vranjske“ gradonačelnik Antića, jer na primer Nišu nije isključena javna rasveta zbog bezbednosti, a Vranju jeste.
– Po čemu se mi to razllikujemo? A to što rade neki nesuvusli momci, koji umišljaju da su političari, a realno su mlađi referent Pantić, zaista nije  predmet mog interesovanja. Još tri života da žive, ne mogu mi doći ni do članaka – ocenjuje Antić.
On sumnja da između Darka Bulatovića, direktora „Jugoistoka“ i poverenika Slaviše Bulatovića „ima neka tajna veza“ koja je uperena protiv njega, a u stvari dezavuiše grad.
– Slavišin otac bio je komunista, pa sociijalista, pa radikal, a on ursovac pa naprednjak. Ne mogu se pohvatati. Zato je njihov kredibilitet krajnje sumnjiv. Ali, naš posao se zna – Antić će braniti Vranje i građane svim raspoloživim sredstvima. Za razliku od nekih novopečenih političara ja nemam rezervni grad. Baviću se ovim problemom, a kime se ja bavim, nije dobro za njega – kaže Antić.

Plan gradonačelnika je jasan – kad se vi držite zakona, pa umemo i mi. Pitanje – zašto to do sada nije tako rađeno, i ovoga puta ostaće bez odgovora.

Da je EPS čudo neviđeno, to je odavno poznato, ali njegov vranjski ogranak, Elektrodistribucija, pod upravom je socijalista koliko sećanje seže unazad. I sad, kako je to moguće da firma koju vodi SPS seče struju gradu koji vodi SPS?

Zoran Knežević, direktor ovdašnje Distribucije, prilično je tajnovit:

– Po novoj organizaciji posla, od jula prošle godine, PD „Jugoistok“  je potpisao tzv. SLA ugovor o tome koje poslove obavlja za EPS Snabdevanje. Delatnost trgovine električnom  energijom je oduzeta iz delatnosti PD, pa samim tim i ogranaka  – distribucija. Za aktivnosti kakvo je isključenje naloge daje EPS Snabdevanje prema PD, a ovi nama. Mi smo dakle u ogranku Vranje samo pružaoci usluga – kaže Knežević, istovremeno nas upućujući da  pratimo izlaganje direktora „Jugoistoka“ Darka Bulatovića na RTV Vranje i, verovatno kao građani, pitamo ga sve što nas interesuje.

RODjACI

Po ovome ispada da Knežević, ali ni „Jugoistok“ Niš nemaju nikakvu odgovornost za isključenje javne rasvete Vranju, jer je to naredio neko sasvim drugi, neko EPS Snabdevanje. Zato se možda i Dragoslav Pavlović, šef kabineta direktora „Jugoistoka“ danima ne javlja na telefon. Ali, doći će Bulatović na državnu televiziju pa će da objasni kako se država odnosi prema državi i po kojim pravilima. Do tada, ostaje sumnja da je ovde ipak reč o političkoj priči, o novom zamešateljstvu između SNS-a i SPS-a (vidi okvir). Priča se dakle da je Darko Bulatović, rođak Slaviše Bulatovića, ovdašnjeg poverenika SNS-a, i da je to linija koja je na sasvim nekorektan način pokušala da obori rejting ovdašnjih socijalista i pokaže ih kao nesposobne da vode grad (vidi okvir).

Ako je istina u ovoj priči neizvesna, izvesno je da je Vranje dužno za struju i da nije platilo račune. Sad, da li omaškom, tehničkom greškom ili kako već, to ne menja na činjenici da računi nisu plaćeni. Ovde su čelnici lokalne vlasti stalno isticali primer Niša, koji je višestruko dužniji od Vranja, pa ga niko ne dira. Prema dokumentaciji „Vanjskih“, niška Direkcija dužna je 82,974 miliona dinara za struju, vrtići „Pčelica“ oko 9,898 miliona, hala „Čair“ 12,18 miliona….

– „Jugoistok“ nije imao milosti ni prema njima, čak je isključen i kabinet gradonačelnika sa mreže. Posle su potpisivalli reprograme, ali i dalje ostaju dužni pa im isključenje visi nad glavama – kaže dobro upućen izvor „Vranjskih“ iz Niša.

Za plaćanje javne rasvete u Vranju je zadužena Direkcija za izgradnju grada. Ovo je i do sada bio ogroman problem, pa je „nova“ lokalna vlast u 2013. godini pokrenula projekt zamene belih žutim štedljivim sijalicama. SNS, predvođen Draganom Nikolićem dogovorio je taj posao vredan oko 25 miliona dinara u prvoj fazi sa tadašnjom ministarkom energetike Zoranom Mihajlović. Pokriveno je oko 40 odsto grada novim sijalicama; a onda je došao mrak.

BROJKE
Prema zvaničnim dokumentima Grada, Vranje je u prethodne dve godine isplatilo ukupno 193,65 miliona dinara za struju! U 2012. godini 52,56 miliona, naredne 91,7, a ove godine do sada 49,38 miliona dinara! U trenutku kada je isključena javna rasveta, grad je bio dužan 4,5 miliona, i odmah uplatio 2,7 miliona dinara. Direkcija je bila dužna 2,46 miliona, i taj dug je izmiren. Dakle, Vranje struju plaća oko 193 miliona za dveipo godine, a od toga javna rasveta košta oko 80,36 miliona.

U Direkciji tvrde da redovno izmiruju račune prema „Jugoistoku“, te su zato bili „zatečeni i zaprepašćeni jednostranim nenajavljenim isključenjem javne rasvete“.

– Ovaj čin predstavlja poniženje za Vranjance i neprimeren potez  za stepen civilizovanosti društva koji imamo. Ovim činom stvorena je potencijalna opasnost  za bednost i imovinu građana i bezbednost saobraćaja. Tražili smo zvaničan izveštaj o broju mesečnih neplaćenih računa, o dugovanju drugih direkcija sa njihovog područja i podatak kome je još istog dana, kao nama, isključena struja. Obelodanićemo te podatke čim ih dobijemo, kako bi građani znali da ocene ispravnost odluke da se Vranje „zavije“ u mrak – kaže direktor Direkcije Dragan Stojković.

NE ŠALITE SE

Indikativno je da je grad javnu rasvetu dobio već narednog dana po isključenju. Ta brzina jasno govori da je do neke mirbe došlo, da su svi rešili da stanu na loptu i smire strasti. No, šteta je već učinjena, a najviše žala ostaje zbog činjenice da je Vranje i ovoga puta upotrebljeno kao pokusni kunić, za primer ostalima. Sad svako ko oće da prebaci pare za neke druge namene a ne za račune za struju, ima da pomisli – ma ne šali se, vidi kako su Vranjanci prošli. Tako ćemo mi ovde i dalje ostati ogledno dobro za razne ekperimente, čak uopšte i ne postavljajući pitanje dokle.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar