Redovno radimo



Dobili smo posao za Vojsku Srbije, na pragu smo dogovora sa Poštom. Trenutno imamo posao vredan 1,2 milijarde dinara. Bitno je da svi shvate da se kompanija može spasiti jedino radom



 



– Jumko nije u štrajku! U pogonima je 1.020 zaposlenih koji rade i od 5. maja, od kada sam na čelu kompanije, primili su dve plate, poslednju prošle nedelje, u proseku po 17.000 dinara. Jumko radi iako neki žele da prikažu suprotno pa ispadaju smešni u očima onih koji su na svojim radnim mestima – kaže za Vranjske Goran Djorđević, generalni direktor Jumka.

Deo zaposlenih u Jumku, na čelu sa dva sindikata, Samostalnim i ASNS, od početka godine ipak štrajkuje, tražeći isplatu zaostalih zarada, povezivanje staža i overu zdravstvenih knjižica. U ponedeljak je u fabrici boravila i Ranka Savić, predsednica ASNS, koja je kazala da će taj sindikat ove nedelje nastojati da u Ministarstvu privrede dođe do konkretnijeg rešenja za povezivanje radnog staža i overu zdravstvenih knjižica i davanja subvencija. Ona je najavila da će se o prekidu štrajka tek razgovarati, i pored pomaka u razgovorima sa menadžmentom. Prema njenim rečima, treba sačekati kako bi se videlo koliko će radnici da poveruju u obećanje rukovodstva, koje je spremno da zaostale plate isplaćuje u ratama, uz redovne zarade, ali i koliko je država kao većinski vlasnik spremna da pomogne. Savićeva je takođe osudila menadžment koji je angažovao privatno obezbeđenje koje sprečava štrajkače da uđu u upravnu zgradu.

NOVI SINDIKAT
– Zaposleni koji rade će uskoro osnovati svoj sindikat – Sindikat za spas Jumka. U njemu će biti svi oni koji veruju u kompaniju i njen oporavak, i biće većinski – najavljuje Djorđević.

– Savićeva ima pravo na svoje mišljenje. Ne bih se upuštao u detalje – kaže Djorđević za Vranjske.

Kažete da većina zaposlenih redovno radi.

– Tako je. Fabrika redovno radi i ja sam spreman da svakoga ko to želi pustim da sam prošeta pogonima kako bi se uverio u to. Ogromna manjina, oko 150 radnika, stoji ispred upravne zgrade.

Da li ste dobili neke poslove?

– Dobili smo posao za Vojsku Srbije, na pragu smo dogovora sa Poštom. Trenutno imamo posao vredan 1,2 milijarde dinara. Bitno je da svi shvate da se kompanija može spasiti jedino radom.

Šta ste ponudili štrajkačima?

– Naša ponuda je korektna. Želimo da sa svim radnicima sklopimo sporazum na osnovu koga bi im se zaostale plate uplaćivale uz redovnu platu. Država više ne može preko fondova i subvencija da daje novac, ali zato nudi posao i traži odgovarajući kvalitet. Ali, ovi što ne rade nisu se izjasnili o ponudi.

Mediji bruje o tome da ste navodno verbalno napali novinarku RTV Vranje. Ima li istine u tome?

– Ona je tu bila sa snimateljem, verovatno je snimila taj „napad“, pa smatram da je njeno legalno pravo da me zbog toga procesuira.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar