Poverenici zajednički protivnik



Ruka ruci: Antić i Nikolić pre godinu dana u redakciji Vranjskih, Njihova je stvar šta rade i o čemu se dogovaraju: Goran Nikolić

Ove „klimatske promene“ traju već nekoliko meseci, a kulminirale su u nedelju uveče, u poznatoj gradskoj mehani, uz čašicu i meze, da bi vest, najpre preko društvenih mreža a potom i narodnih predanja obišla čaršiju. Sagovornici odlično upućeni u tematiku kažu da nekadašnji većnici zaduženi za infrastrukturu (Milošević) i poljoprivredu (Veličković) bukvalno mogu da biraju u kojoj će se formi vratiti u vlast – volja im na stara mesta, volja im na neko novo. Svakako ne slučajno, gradonačelnik će reći da je sa ovom dvojicom godinu i po odlično sarađivao, bez obzira na sva iskušenja i probleme



 



Ruka ruci: Antić i Nikolić pre godinu dana u redakciji VranjskihNaprednjaci Srđan Milošević i Nenad Veličković mogli bi uskoro da se vrate u Gradsko veće, odakle su zimus izašli na osnovu stranačke odluke, ili da dobiju neku drugu funkciju u vlasti. Prema našim pouzdanim saznanjima, koje potvrđuju i akteri priče, „nepristojna ponuda“ gradonačelnika Zorana Antića je na stolu, što se može tumačiti i kao jedna od manifestacija otopljavanja njegovog odnosa sa Draganom Nikolićem, narodnim poslanikom Srpske napredne stranke (SNS), ali i nekom vrstom udruživanja protiv zajedničkog protivnika, poverenika koji trenutno vode ovu stranku.

– Poslanik Nikolić je za mene jedini legitimni predstavnik SNS, čovek koji je voljom građana na izborima dobio poslanički mandat – kaže Antić za „Vranjske“.

NARODNO PREDANjE

Ove „klimatske promene“ traju već nekoliko meseci, a kulminirale su u nedelju uveče, u poznatoj gradskoj mehani, uz čašicu i meze, da bi vest, najpre preko društvenih mreža a potom i narodnih predanja obišla čaršiju. Sagovornici odlično upućeni u tematiku kažu da nekadašnji većnici zaduženi za infrastrukturu (Milošević) i poljoprivredu (Veličković) bukvalno mogu da biraju u kojoj će se formi vratiti u vlast – volja im na stara mesta, volja im na neko novo. Svakako ne slučajno, gradonačelnik će reći da je sa ovom dvojicom godinu i po odlično sarađivao, bez obzira na sva iskušenja i probleme kroz koje je prolazila koalicija njegove Socijalističke partije (SPS) i SNS od leta 2012. pa do početka ove godine. A problemi, prisetimo se, nisu bili uopšte mali i naivni i sve vreme su predstavljali refleksiju antagonizma dvojice lidera, Nikolića i Antića, koje danas povezuje jedna konstanta – isti protivnik. Naravno, kao i sve u Vranju, i ovo treba uzeti sa rezervom, posebno znajući predistoriju odnosa glavnih igrača, ali i činjenicu da su poverenici trenutno jedina tačka koja ih spaja.

ZAPOŠLjAVANjE
Stara naprednjačka garda nikako nije zadovoljna sa dešavanjima u stranci. Oni ne kriju da im posebno smeta to što Simpo, poput hobotnice, pokušava da prigrli SNS, ali i činjenica da se u stranku infiltriraju bivši kadrovi URS-a i SPS-a, „koji bi da od SNS naprave novi JUL“, opominjući i na nekontrolisano stranačko zapošljavanje. Prema saznanjima Vranjskih, naprednjaci su u Jumku zaposlili dvoje svojih ljudi, od kojih je jedan navodno rođak poverenika Nikolića; u Zdravstvenom centru troje Banjčana, bivših članova URS, stranke čiji je funkcioner bio i drugi poverenik Bulatović; u Zavodu za javno zdravlje dvojica bivših socijalista; u banjskom Stacionaru šef sale i kuvar, bivši URS-ovci; u hotelu Železničar konobar, kuvar i šef sale, ranije u SPS i URS…

Koalicija je od svog osnivanja 5. jula 2012, po modelu na vladu premijera Ivice Dačića (SPS, SNS, URS), čini se bila osuđena na propast. Iskreni naprednjaci, koji su se ovde godinama unazad borili protiv dvodecenijske socijalističke vlasti, savez sa njima shvatili su kao nužno zlo, stepenik ka potpunom uzimanju vlasti na krilima popularnosti svog lidera Aleksandra Vučića. I socijalisti su nekako preko volje ušli u ovu rabotu, kao prekaljeni tehnolozi vlasti svesni njene neminovnosti. Za gradonačelnika je izabran Antić a ostatak vlasti podeljen je na ravne časti. Od tog momenta kao da je neko bacio čini na naprednjake, a oni sami nisu krili kako sumnjaju da je upravo SPS zla veštica koja kvari sreću vranjskog odbora najjače stranke u zemlji. Ubrzo je izbila afera oko piromana kada je, pod sumnjom da je zapalio auto kolege odbornika Branimira Stojančića, pritvoren Miloš Mladenović zvani Žaba, koji je kasnije izašao iz parlamenta. Socijalisti su to dočekali u stilu „evo šta nam rade naši“, a na fonu paljevina prelamalli su se i dalji odnosi u koaliciji, od sitnih čarki i nesporazuma do otvorenog sukoba.  Naprednjaci su za sve loše u stranci optuživali Antića i socijaliste koji im, navodno, zajedno sa nekim policijskim rukovodiocima, nameštaju afere, cepaju stranku i kupuju odbornike i uopšte srozavaju ugled među građanima. E, onda je došao kraj aprila i već legendarna „afera konjak“, koju je lansirao beogradski tabloid Kurir, što je bio volej koji naprednjaci ne bi propustili ni za šta na svetu. I desilo se upravo tako! Naslovnicu sa pričom da je gradonačelnik navodno u Sankt Peterburgu, Rusija, kao član državne delegacije na nekom prijemu pod sako smotao flašu konjaka koja mu je ispala i razbila se o uglačani pod, naprednjaci su delili kao konfete po gradu, što je imalo poseban efeket jer se dešavalo dva dana uoči izbora za savete mesnih zajednica. Nekako u to vreme rascep je postao nepremostiv, a tikva je definitivno pukla kada je Antić, kao svedok na suđenju optuženima za paljevine rekao kako mu je, opet, jedan čovek rekao da je u paljevine umešan i Nikolić.

U međuvremenu, od naprednjaka se odmetnuo deo članstva (predsednik Skupštine Dejan Tričković, Bojana Veličkov, zamenica gradonačelnika, Dragoljub Stevanović, aktuelni zamenik gradonačelnika, odbornik Slobodan Petrović i još neki), a naprednjaci, koji su izašli iz vlasti, su optužili socijaliste za vrbovku i označili ih kao glavne krivce za pucanje koalicije. Onda je, krajem godine, u Vranje, kao Vučićev emisar stigao Bratislav Gašić, raspustio odbor uz poruku da ih se predsednik stidi, a socijalisti napravili većinu sa Demokratskom strankom (partnerom 2008 – 2012.) i delom odboprnika koji su u parlament ušli sa liste SNS. I, na kraju, ali svakako ne od najmanje važnosti, naprednjaci su za šefove izbornog štaba postavili ljude iz Simpa, koji su se u stranku učlanili početkom godine.

Povereništvo SNS koje je tada formirano i još uvek vodi stranku, na margine je gurnulo takozvane „Nikine ljude“, koje personifikuju Veličković i Milošević. Iako poverenici Slaviša Bulatović i Goran Nikolić, inače direktori u Simpu, tvrde da u stranci ne postoje struje i podele, netpeljivost koja vlada između njih i ovog drugog tabora gotovo da se može opipati. Borba za prevlast, u predvečerje najavljenih izbora za organe stranke u Vranju, u punom je jeku. Poverenici ne razmišlju o tome da sada stranku prepuste nekom drugom, a to još manje namerava druga strana, koja sebe smatra autohtonim naprednjacima od osnivanja 2008. Poverenici su, na drugoj strani, od samog početka svoje vladavine, koja se poklopila sa predizbornom kampanjom za martovske izbore (na kojima je za SNS u Vranju glasala polovina izašlih na izbore) udarili žestoko na socijaliste. Na to ih je, između ostalog, naterao i paradoks da i pored tolikog poverenja birača na lokalu nemaju ni trunku vlasti, ali su se već na početku, prilikom pokušaja kadrovisanja u Zdravstvenom centru,  žestoko opekli. Ne treba sumnjati da je gradonačelnik Antić, kao profesionalni političar, uvideo odakle mu preti opasnost i pored stabilne većine koju ima u parlamentu, pa je, što bi se reklo, intenzivirao druženje sa Nikolićevim ljudima, u konkretnoj situaciji svojevrsnim glasnicima nove političke klime. Poslanik Dragan Nikoilić, politički guru Miloševića i Veličković, prilično je, međutim, zakopčan ove teme što se tiče kada kaže da ne zna ništa o eventualnom povratku ove dvojice u vlast:

– Nemam komentar! Nekoliko dana bio sam van zemlje, ne znam šta se dešava, nisam učestvovao ni u kakvim razgovorima sa Antićem – kaže Nikolić, koji nije želeo da komentariše ni mogućnost približavanja sa Antićem.

NEVIDLjIVI LjUDI

Gradonačelnik Antić mnogo je otvoreniji. On za Vranjske kaže da je sa Miloševićem i Veličkovićem odlično sarađivao godinu i po. Objašnjavajući prirodu sadašnjih odnosa sa ovom dvojicom, ali i sa poslanikom Nikolićem, on ne krije da su „ratne sekire“ zakopane:

– Komuniciramo u cilju normalizacije odnosa, ali napominjem da je koalicija stabilna i da u njoj neće biti promena. Međutim, SPS i SNS su u koaliciji na republičkom nivou, Nikolić je za mene jedini legitimni predstavnik stranke i sa njim ću razgovarati o tehničkim detaljima saradnje. Veličkovića i Milloševića želim u svom timu jer smo odlično sarađivali, a nadam se da su nam i ciljevi isti, a to je razvoj Vranja i bolji život za građane – kaže Antić.

On objašnjava da sa poverenicima nema o čemu da razgovara i da ih ne priznaje kao predstavnike SNS:

– Ko su oni? Oni su za mene nevidljivi!

Njihova je stvar šta rade i o čemu se dogovaraju: Goran NikolićSrđan Milošević potvrdio je da se u poslednje vreme često sastaje sa gradonačelnikom, ali nije želeo da govori o prirodi i detaljima tih susreta. Međutim, Milošević sugeriše da se nešto svakako dešava:

–  U pravu je gradonačelnik kada kaže da smo odlično sarađivali, a rezultati su vidljivi – nekoliko mostova, prenamena industrijske zone, asfaltiranje 30 ulica, šetalište, 25 miliona dinara za obnovu pozorišta.

Nije tajna da je među naprednjacima storen front protiv „simpovaca“, u kome su skoro sve nekada zaraćene strane. Ne samo da je „pala mirba“ između Antića i Nikolića i njegovih ljudi, već se oko njih okuplja i staro jezgro SNS, upravo zahvaljujući Miloševićevom medijatorstvu. Na drugoj strani, od 14 odborničkih mandata osvojenih 2012, plus Dejan Stanojević i Miroljub Stanković koji su došli iz DSS, poverenička struja sada kontroliše samo ovu dvojicu i još možda dvoje ili troje odbornika, što svakako ne zadovoljava narasle apetite.

Goran Nikolić, jedan od poverenika, međutim, kao da se ne sekira previše zbog „usložnjavanja situacije“:

– Da, upoznat sam sa mogućnošću da Milošević i Veličković uđu u vlast, ali to je njihov pojedinačan istup koji stranka ne podržava. Ne znam detalje, ali ako bilo ko pregovara sa vlašću bez odobrenja stranke, snosiće posledice predviđene statutom, a to su disciplinski postupak i isključenje – upozorava Nikolić.

NE TIČE ME SE

On ponavlja da stranka nije podeljena i dodaje da se lično ne plaši za svoj položaj, ne želeći da analizira pozadinu čitave priče:

– Što se tiče gradonačelnika, znam da je on spreman na sve, ali zaista ne razmišljam o tome, njihova je stvar šta rade i o čemu se dogovaraju.

Milošević, međutim, ne krije da neće skrštenih ruku gledati kako stranku „okupira“ Simpo, koji se, kako kaže, prilepio za SNS:

– Razni direktorčići i šefčići i interesne grupe iz Simpa žele da preuzmu stranku. To nećemo dozvoliti, kao ni to da neko pokrade stranačke izbore – opominje Milošević.

Iako sukobi među dva naprednjačka tabora traju od uspostavljanja povereništva, ovo je prvi put da bilo koja od strana o njima govori. Stara garda neće dozvoliti da neko uživa plodove njihovog petogodišnjeg delanja, a ne treba očekivati ni da ova druga strana tek tako prepusti stranku. Tu je i neizbežni „Simpo“, koji drži stranu svojih direktora, Bulatovića i Nikolića, pa situaciju, kako se čini, mogu da reše jedino stranački izbori. Ako do njih uopšte dođe.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar