Nije teško s muškarcima



U večitoj borbi, Vranje se bez sumnje visoko kotira i u Forumu žena: Snežana Stanković,

Pošto su istakle značaj ravnopravnog položaja žena u društvu, učesnice su mogle da uživaju u pesmi predsednika Dačića



 



U večitoj borbiNikada u Srbiji žene nisu bile ravnopravne sa muškarcima, zbog čega su se, sa manje ili više uspeha, konstantno borile za ostvarivanje svojih prava. Ta borba traje i trajaće još dugo – poruka je oko 200 socijalistkinja, okupljenih ovog vikenda na Vlasini, na drugoj Skupštini Foruma žena Socijalističke partije Srbije (SPS). Damama su podršku pružili najviši funkcioneri SPS, na čelu sa predsednikom Ivicom Dačićem, koji je, inspirisan lepim društvom, bio zvezda večeri i u zabavnom delu susreta.

BEZ MRKONjIĆA

Kako su i zašto socijalistkinje iz preko stotinu gradova Srbije i njihova partijska centrala u Beogradu odlučili da sednicu Skupštine održe baš Vlasini, ostaje nejasno. Dilemu nismo uspeli da razrežimo u brojnim kontaktima sa damama iz Surdulice, koje su, osim logistike, bile i suorganizatorke svojevrsnog „vlasinskog AFŽ-a“.

Pripreme u Surdulici za ovaj veliki skup tekle su nekoliko dana. Organizacija svega je naravno išla iz Beograda, iz Predsedništva Foruma, a logistiku u organizaciji dao je lokalni SPS sa svojim aktivistkinjama.

MILjACKA
A kada je radni deo bio završen, nastupio je onaj relaksiraniji. U pripremi tog dela najvažnije je bilo gde će biti glavni sto, gde muzika, gde će sedeti Dačić i drugi gosti. Nije se smelo fotografisati, ali…
Bio je tu i popularni Čeda Marković, pa glumac Dragan Stanković sa svojim Mitketom, a pevala je i Ivana Tasić Mitić. Kao što se i očekivalo, a i kao što često čini u sličnim zgodama, mikrofona se dohvatio i Dačić. Naravno, „Miljecka“ , za kojom je usledio čitav arsenal pesama. Slobodno se može reći da je prvi potpredsednik vlade na Vlasini održao polučasovni solistički koncert, na oduševljenje partijskih drugarica i drugova.

Pozovu da prisustvuju drugoj sednici Skupštine odazvalo se 200 socijalistkinja. Za sve njih izazovi su bili lepo vreme i Vlasina sa svojim lepotama.

A, primiti 200 žena iz skoro svih odbora SPS u Srbiji, bio je i težak i odgovoran posao.

Rukovodstvo Foruma, sa predsednicom Slavicom Djukić Dejanović, stiglo je u Surdulicu u  subotu u podne. Dočekali su ih najviši opštinski funkcioneri: Aleksandra Popović, predsednica opštine i Novica Tončev, predsednik Skupštine i narodni poslanik.

Ostali su organizovano stigli pravo na Vlasinu.

 Dolazak šefa partije Ivice Dačića nije bio najavljen, ali je bilo normalno očekivati ga, jer je on, od kada je SPS deo vlasti,  čest gost svih događanja u Surdulici i Vlasini.

Medjutim, protokol majstori, njihov broj i način na koji je pripremana sala, „mirisali“ su da se priprema iznenadjenje.

Dilema o glavnim gostima i njihovom broju, razrešena je pola sata pre početka sednice, kada su na poređane stolice u sali hotela, postavljene idintifikacije o rasporedu sedenja.

Dačić je na Vlasinu stigao u popodnevnim satima, a domaćini su ga, brže-bolje „sakrili“ u jedan od salona hotela „Srbija“

Sa predsednikom stigli su i Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine i Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS. 

Najavljen je bio i Milutin Mrkonjić, ali se on ovoga puta nije pojavio.

Već od 16,30 holom hotela „Srbija“ skoro se nije moglo proći. Usledili su identifikacija učesnika skupštine i predaja poklona.

Za sve učesnice pripremljeni su skromni pokloni – lepo aranžirana korpa u kojoj su specijaliteti sa Vlasine: kompoti i sokovi od malina, kupina i lekovitog bilja.

Kada su svi zauzeli svoja mesta, usledile su kurtoazne rečenice predsednice, himna, protokolarno obraćanje predsednika SPS i naravno – rad Foruma.

-Srbija je danas u poziciji da koristi jedan ogroman resurs koji se zove žene, kako bi brže i efikasnije prevazišla mnoge probleme, pre svega ekonomske, sa kojima se susreće. Taj proces međutim mora biti brži i efikaniji – istakla je u uvodnom izlaganju Slavica Djukić Dejanović, predsednica Skupštine Foruma žena SPS.

Zatim se dame pozdravio i Ivica Dačić, istakavši da se u Srbiji poslednjih godina neguje svaki oblik ravnopravnosti i žigošu sve pojave diskriminacije.

– Žene u Srbiji danas imaju osam do devet odsto manju platu od muškaraca sa istom školskom spremom, na istom radnom mestu i sa istim radnim iskustvom. Zadaci su i vas i ove države da se takav odnos menja – istakao je Dačić.

Vranje se bez sumnje visoko kotira i u Forumu žena: Snežana StankovićPosle kraćeg filmskog zapisa, čija je tema bila uloga i položaj žena u Srbiji, socijalistkinje su analizirale svoj dosadašnji rad i dogovorile se o zadacima koji im predstoje.

ZASLUŽILI SMO TO

Zarad efikasnijeg rada, učesnice Foruma su u svim okruzima Srbije izabrale koordinatorke, čija osnovna uloga treba da bude borba za ravnopravnost žena na terenu i njihovo efikasnije uključivanje u probleme sa kojima se susreće naše društvo.

Vranjska socijalistkinja Snežana Stanković, izabrana je u Predsedništvo Foruma žena, što je dokaz da se vranjski socijalisti visoko kotiraju u partijskoj centrali u Beogradu.

– Da, Vranje se bez sumnje visoko kotira i u Forumu žena, a mi smo to svojim dugogodišnjim radom zaslužili. Skupština na Vlasini bila je prilika da analiziramo šta smo uradili od izbora do sada, a posebno da se dogovorimo o budućim zadacima, kako bi smo i na ovaj način pokazali kvalitet partije – objašnjava Stankovićeva.

E, onda je i Miljacka mogla da poteče!

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar