Delimo sudbinu naroda



Juče, u sredu, i vranjski advokati stupili su u štrajk zbog, kako kaže predsednik bjihove zajednice, dugogodišnje nebrige države prema advokatima. Stojanov, koji kaže da u Vranju rade 92 advokata, najavljuje da će štrajk trajati tri dana, od srede do petka, 27.juna, ali postoji mogućnost da se produži i naredne nedelje.



Koji je osnovni razlog za štrajk?

– To je povećanje poreskih obaveza za 50 do 150 odsto u odnosu na 2013. Osim toga, drugi razlog je uvođenje u pravosudni sistem nekih instituta koji sužavaju ovlašćenja advokata u zastupanju. To su notari, medijacija, posrednici u prometu.



Zbog čega je to problem?

– Pa, notari će, na primer, kako je predviđeno, preuzeti ostavinske postupke, sačinjavati i overavati ugovore i tako dalje.

A kada govorite o povećanju poreskih obaveza, šta to konkretno znači?

– Advokati su paušalci, pa ako je neki kolega do sada za poreze i doprinose plaćao 30.000 mesečno, ubuduće će morati da plaća 70.000 dinara, sve to ako se usvoji predložena uredba. Ovde bih dodao i da protestujemo zbog nepružanja zaštite advokatima i nerešavanja slučajeva napada na kolege.

Kako će se štrajk odraziti na klijente?

– Tokom štrajka važiće apsolutno nepristupanje pravosudnim i državnim organima. Izuzetak se odnosi samo na podneske i žalbe vezane za rokove.

Vlada mišljenje da advokati dobro zarađuju i da neopravdano štrajkuju.

– To mišljenje je pogrešno jer i advokati dele sudbinu drugih građana, osećamo posledice loše ekonomske situacije. Zato tražimo da se dažbine ne povećavaju, shodno stanju u društvu, ili ako već mora da se minimalno povećaju. Mnoge kolege neće moći da izdrže nove namete, posebno mladi advokati.

Šta će se desiti ako vaši zahtevi ne budu prihvaćeni?

– Odluku o štrajku donela je Skupština Advokatske komore Srbije, a ja pretpostavljam da će štrajk trajati do sporazumnog rešenja problema.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar