Sloboda uz 300.000 evra kaucije



U trenucima dok nastaje ovaj tekst, u sredu popodne, Boban Stojiljković Djura verovatno je već spakovao stvari is a nestrpljenjem očekuje da se odluka o njegovom puštanju iz pritvora sprovede u delo. Naime, Vranjanac Boban Stojiljković (41), koji je optužen kao glavni saradnik Darka Šarića za jug Srbije, naći će se na slobodi, jer je sud prihvatio jemstvo od 300.000 evra.

– Smatramo da je jemstvo dovoljno sredstvo obezbeđenja, da se optuženi neće kriti i da neće ometati dalji tok postupka, da će se uredno javljati na sve pozive suda – rekao je sudija Siniša Petrović, predsedavajući sudskog Veća Specijalnog suda koje sudi Šarićevoj grupi, obrazlažući odluku.



Tročalno veće donelo je ovakvu odluku i pored jakog protivljenja Saše Ivanića, zamenika tužioca za organizovani kriminal i uprkos tome što optuženi Stojiljković nije čak ni rekao gde će živeti ako bude pušten.

Stojiljković je kazao:



– Najverovatnije ću, ako me pustite, živeti u Vranju.

Na pitanje sudije Siniše Petrovića kako ne zna gde će tačno živeti, on je odgovorio:

– Ne znam kakva je situacija kod mojih roditelja, s obzirom da mi je skoro svu imovina država privremeno oduzela. Moram prvo da vidim gde bih mogao da budem.

Saša Ivanić, zamenik tužioca se žestoko protivi puštanju Stojiljkovića iz pritvor,a podsećajući da postoji opasnost od njegovog bekstva jer ima dva državljanstva – Slovačko i Srpsko,a i uhapšen je na granici.

– I dalje stoje sve okolnosti zbog kojih je okrivljenom Stojiljkoviću i ostalima određen pritvor i do sada u više navrata produžavan. Sve te okolnosti navedene u dosadašnjim rešenjima po kojima im je pritvor produžavan i dosadašnji tok dokaznog postupka ukazuje da su činjenice navedene u optužnici učinjene izvesnim. Zato predlog odbrane treba da se odbije kao neosnovan. Oklonsti da se pritvor odredi zbog opasnosti od bekstva se nisu promenile. Stojiljkovića ima dva državljanstva, Slovačko i Srpsko, i lišen je slobode na granici prilikom bekstva iz zemlje. Takođe tu je i oklnost predviđena zakonom da bi puštanje iz pritvora dovelo do uznemirenja javnosti – naveo je tužilac Ivanić.

Tužilaštvo za organizovani kriminal će uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu na ovu odluku Specijalnog suda, ali time neće odložiti izvršenje. Stojiljković će izaći iz beogradskog Okružnog zatvora čim se na računu Višeg suda u Beogradu nađe 300.000 evra. Samo u slučaju da se u međuvremenu poništi odluka Specijalnog suda on bi mogao da bude vraćen u pritvor. To se u praksi, međutim, do sada nije dešavalo. U trenutku pisanja ovog teksta (sreda 15 sati), Vranjskim je u Specijalnom sudu rečeno da garancija još uvek nije uplaćena, što je uslov za Stojiljkovićev izlazak na slobodu.  U tužilaštvu sumnjaju da je Stojiljković zastrašio i optuženog Gorana Vučkovića u postupku za pranje novca tako da ga je naterao da negira ranije dato  sopstveno priznanje o orgnizaciji pranja novca. Tim prvobitnim priznajem Vučković je teško optužio i Stojiljkovića.

Tročlano veće Specijalnog suda je osim za Stojiljkovića donelo istovremeno odluku da uz isto jemstvo od 300.000 evra bude pušten da se brani sa slobode i Marko Dabović, koji je takođe optužen za krijumčarenje kokaina. Sa ovom odlukom, osim prvooptuženog , skoro svi optuženi da su sa Šarićem krijumčarili 5,7 tona kokaina iz južne Amerike ka Evropi, brane se sa slobode. Stojiljković je pre nekoliko meseci ispričao sudu kako je poštenim radom u građevini stekao skupoceni automobil “bentli” kao i ogroman kapital. Na suđenju je ponovo spominjao taj automobil i smenjenog načelnika saobraćajne policije generala Dragišu Simića.

– Izvinjavam se sada već smenjenom načelniku saobraćajne policije što sam ga ranije pominjao na suđenju – rekao je Stojiljković.

Stojiljkovićev “bentli”, nakon što mu je privremeno oduzet sudskom odlukom, dodeljen je na korišćenje saobraćajnoj policiji. On je na prethodnim suđenjima tvrdio da ga je policija i slupala.

Osim što se nalazi na optužnici kao jedan od važnih učesnika u lancu krijumčara kokaina iz Brazila ka Evropi, od čega neke pošiljke nisu čak ni zaplenjene, Stojiljković se tereti u odvojenom postupku i za pranje novca. On je optužen da je novcem od kokaina sa Šarićem i njegovim glavnim ljudima za pranje para kupovao preduzeća na jugu Srbije.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar