Po meri Vučića



Marija, Sanja, Nevenka, Vesna (u prvom redu) i Mirjana i Danijela, Ja sam sa svojim saradnicama inicirala formira Foruma žena: Dimitrijević - Savić

Dok se „naprednjakinje“ širom Srbije pripremaju za osnivanje Unije žena ove stranke, Vranjanke koje poseduju člansku knjižicu, kako kažu zbog ideologije stranke i ideja Aleksandra Vučića, zasukale su rukave, sredile frizure, spremile koncept pa  vreme koje im ostaje nakon poslovnih i privatnih obaveza žele da iskoriste kako bi se borile za povećanje vidljivosti žena u društvu



 



Marija, Sanja, Nevenka, Vesna (u prvom redu) i Mirjana i DanijelaZa okruglim stolom u novim prostorijama vranjskih naprednjaka u Justina Popovića dočekalo nas je šest žena, razbacani papiri, mirisparfema i razmena mišljenja o tome da li je ekonomska nezavisnost najveći problem žena u Vranju ili je to možda nedovoljno razvijena svest o položaju usled mentaliteta i tradicije.

Organizacije koje se bave ovim problemima u društvu postoje odavno, tako da ideja naprednjakinja nije ništa novo. Kako su nam objasnile Nevenka, Danijela, Marija, Vesna, Sanja i Mirjana, predsednik stranke i premijer Vučić smatra da žena u Srbiji mora biti svesna, slobodna i ekonomski nezavisna, savremena i mora stalno da postavlja nove ciljeve, da ume da bude sama sa sobom,  otvorena, komunikativna i uporna.

Od oko tri stotine članica SNS-a u Vranju, njih pedesetak odazvalo se prvom sastanku na kojem je doneta odluka o formiranju Foruma žena. Pošto je odbor rasformiran prošle godine, poverenici Goran Nikolić i Slaviša Bulatović doneli su odluku da predsedavajuća, odnosno poverenica Foruma u Vranju bude Nevenka Dimitrijević – Savić. Za one koje zbunjuje cela stvar sa funkcijama, poverenicima, rasformiranim gradskim odborom – gospođa Dimitrijević – Savić je glavna a ostalih pet koje su prisustvovale sastanku su joj najbliže saradnice.

– Ja sam sa svojim saradnicama inicirala formiranje Foruma žena, ali to ne znači da će samo nas šest biti uključene u sve aktivnosti. Sve žene koje su članice SNS, ili koje nisu ni iz jedne partije a žele da istaknu svoje ideje i potencijale, su više nego dobrodošle za ovaj sto – objašnjava Nevenka.

Nevenka Dimitrijević – Savić je, pored angažmana u stranci, na platnom spisku Simpa, gde radi kao konstruktor pločastog i masivnog nameštaja. Na ovom radnom mestu je od 1995. godine a pre toga je tri godine radila u administraciji stambene zadruge Neimar na obradi dozvola za izgradnju. Inače je 1991. diplomirala na Šumarskom fakultetu u Skoplju, a trenutno priprema odbranu magistarskogi rada na Fakultetu za dizajn i tehnologiju nameštaja i enterijera takođe u Skoplju. U radnoj biografiji stoji da ima osnovno poznavanje engleskog jezika i da poznaje rad na računaru. Udata je i majka Kristijana (23) i Viktora (15).

– Svi problemi sa kojima se žene u Vranju suočavaju usko su povezani sa ekonomskom situacijom i saradnjom sa institucijama – započinje razgovor sa saradnicama.

Danijela Milosavljević (44), diplomirana pravnica koja se bavi socijalnim pitanjima i zaštitom prava deteta, jedna od saradnica poverenice Foruma žena smatra da su među brojnim problemima sa kojima se suočavaju žene u Vranju ekonomska nezavisnost, nasilje koje je u porastu i  imovinska nezavisnost ključni za očuvanje prava žena:

– Neophodno je očuvanje zdrave porodice uz saradnju sa institucijama. Međutim, ukoliko žena trpi nasilje, mora biti ohrabrena da preduzme odgovarajuće korake i da se obrati pravim institucijama.

Pre angažmana u SNS-u, Milosavljevićeva je bila član nekadašnje stranke G17+. Udata je i majka dvoje dece.

Ja sam sa svojim saradnicama inicirala formira Foruma žena: Dimitrijević - SavićSanja Zlatković (34), takođe diplomirana pravnica, smatra da se mora raditi na podizanju nivoa svesti kod žena koje ni po koju cenu ne smeju zaboraviti na njihova prava:

– Diskriminacija žena je prisutna na svakom koraku. Mene su jednom prilikom na razgovoru na posao pitali jesam li udata i da li planiram porodicu jer, kako mi je rečeno na razgovoru, udate žene se manje posvećuju poslu. To je apsurd i takvi komentari ne bi trebalo da budu dozvoljeni – kaže Zlatkovićeva.

Zlatkovićeva se vratila politici nedavno, pre SNS-a bila je bliska DOS-u. Živi u vanbračnoj zajednici.

Marija Stajić, najmlađa od saradnica poverenice ima 24 godine, diplomirala je na Fakultetu poslovne ekonomije Novi Sad i radi kao pripravnica u kompaniji Simpo u finansijskom sektoru. Do sada je bila stranački neaktivna.Njeni su utisci da se mlade žene u najvećoj meri suočavaju sa nedostatkom posla, samim tim i ekonomskom nezavisnošću:

– Mnoge devojke ne žele da se udaju i osnuju porodicu upravo zbog nestabilnog finansijskog stanja – konstatuje.

Vesna Bošković – Stevanović (37), inženjer obrade drveta zaposlena u Simpu, takođe je bila politički neaktivna do sada. Udata je i majka jednog deteta.

– Problemi se ne rešavaju ćutanjem – kaže Stevanovićeva i dodaje da je najbitniječešće javno govoriti o svim problemima sa kojima se suočavaju žene, kao i na tome da se očuva porodica kao stub društva uz pomoć institucija.

Mirjana Dodić, nekadašnja članica SPS-a, sada je portparolka naprednjaka. Ima 40 godina, dvoje dece i radi kao profesorka razredne nastave.

– Ja i ostale članice smo tu kako bismo osnažile nežniji pol da budu osnažene, da ih ima u svim segmentima društva jer su žene stub države.

Ostvarenje ciljeva koje su nam predstavile započeće posetom Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite u Vranju krajem meseca, kada planiraju da doniraju odeću, obuću i dva kreveta sa dušecima i posteljinom korisnicima usluga.

Samo, nije li malo simptomatično to što je većina ovih dama iz Simpa?

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar