Dva junaka, oba podjednaka



,

Galerija Narodnog muzeja Vranje: Ivan Kocić – ulja na platnu; Galerija Narodnog univerziteta Vranje: Vlado Njaradi – crteži i slike iz ciklusa „Haos“ i „Od stvarnosti do sna“



 



Produkcioni i galerijski zamah u Vranju i pored, reklo bi se, tragičnih okolnosti u vranjskom kulturnom miljeu, ne jenjava. Naprotiv. Tako, sladokusci likovne umetnosti, imaju jedinstvenu priliku da u dvema vranjskim galerijama, Narodnog muzeja i Narodnog univerziteta, ovih dana uživaju u osobenim likovnim ugođajima.

GALERIJA NARODNOG MUZEJA: U toku je izložba ulja na platnu Ivana Kocića. Intrigantan autor u motivima, preciznog crteža i kontrastne palete. O svojoj poetici sam govori:

– Radost, nada, želja, nesigurnost, brige, strast i strast… Ovo su najvažnije stvari koje definišu svakog od nas. Ovi mali trenuci ljudskih duša su ono što sam pokušao da stavim na platno… Tokom studija sam istraživao telo i njegove osobenosti kroz različite načine slikanja i različite medije i moja umetnost evoluirala je sa mnom. Od akademskog realizma preko ekspresionizma, apstraktnog slikarstva i najzad do secesije, do mešavine realizma i simbolizma kojima danas pripadam, nije teško prepoznati moju ljubav za dekorativno u slikama. Pokušavam da pronađem nove puteve za svoju umetnost, ali sam siguran da će moja tema ostati ista – ljudska osećanja i njihov uticaj na nas.

GALERIJA NARODNOG UNIVERZITETA: Izložba crteža i slika Vlada Njaradija. O čemu se ovde radi?

– Njaradijevi crteži – kaže istoričar umetnosti Sreto Bošnjak – pripadaju onoj vrsti vizuelnog iskaza koji istovremeno i brani i razvija ideje kreativne slobode kao primarnog uslova za kreativni čin. Njaradijev crtež ništa ne ponavlja, ništa ne objašnjava, on samo želi sebe da predstavi u sjaju svoje pune autonomije. Njaradi je „vlasnik“ jednog superiornog likovno-jezičkog sistema koji nije unapred definisan ni kao odnos prema fizičkoj stvarnosti sveta, ni kao imaginarna plastička činjenica bez korena: on je začet u dubini bića slikara i iz te dubine dopire njegova poruka. „Haos“ je dobio lik jedne originalne umetničke činjenice koja u estetsku celinu spaja velike suprotnosti našeg vremena.

PROFILI
Ivan Kocić (Trstenik, 1982.); Fakultet Primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku Zidno slikarastvo, student generacije; od 2008. član je ULUS-a, od 2011. član ULUPUDS-a; master diploma zidnog slikarstva  FPU u Beogradu, gde živi i stvara.
Vlado Njaradi (Vrbas, 1966.); završio Školu za dizajn, Grafički odsek u Novom Sadu. Kolektivno izlagao preko 500 puta, a samostalno 44 puta. Nagrađivan za slikarstvo, grafiku, crtež, fotografiju, grafički dizajn, mejl art, dramu i satiru. Već skoro jednu deceniju svoje umetničko znanje i iskustvo prenosi na talente koji su danas uspešni učenici umetničkih škola i dobitnici mnogih nagrada. Živi i radi u Vrbasu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar