Doručak za poneti



Prevareni i ojađeni: mlekara Veličković, Umesto na Koridoru, roba završila širom Srbije

Predstavljajući se kao snabdevači hranom radnika na Koridoru 10, Darko Pavlović i Zoran Stoilović, vlasnici firmi iz Kuršumlije i Svilajnca, od Veličkovića su uzeli robu za 2,5 miliona dinara, a kao garanciju plaćanja ostavili mu nenaplative menice. Vlasnik surduličke mlekare zbog toga je protiv ove dvojice podneo krivičnu prijavu



 



Prevareni i ojađeni: mlekara VeličkovićMiodrag Veličković, vlasnik porodične mlekare „Veličković“ iz Surdulice, podneo je krivičnu prijavu protiv Darka Pavlovića, vlasnika firme „FIRMAMENT“ doo iz Kuršumlije i Zorana Stoilovića, vlasnika firme „DURA“ doo iz Svilajnca, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično delo „izdavanje čeka i korišćenje platnih kartica bez pokrića“. Prevedeno na svakodnevni jezik, ove dve firme su, pod lažnim izgovorom da hranom snabdevaju radnike angažovane na krčenju šuma za potrebe izgradnje trase Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru, na prevaru, od mlekare „Veličković“ uzele robu u vrednosti od 2,5 miliona dinara koju nikada nisu platile, prodajući je širom Srbije. Veličković nije jedini koga su ova dvojica „biznismena“ prevarili na jugu Srbije. Među ojađenima je nekoliko poznatih firmi iz Vranja, Hana i Surdulice, ali je Veličković jedini spreman da javno govori o tome šta ga je snašlo:

– Želim da javno progovorim o ovoj prevari zato što znam da nisam jedini koga su opljačkali, ali i da bi na ovaj način skrenuo pažnju drugim vlasnicima firmi da vode računa jer je ovo, ljudi moji, ravno organizovanom kriminalu – počinje svoju priču Veličković, vlasnik mlekare koja posluje po evropskim standardima i dobitnik je više domaćih i inostranih priznanja za kvalitet.

VERA U SISTEM

Prema njegovim rečima, predstavnici jedne od ove dve firme, njih trojica, i kuvar koji je navodno razgledao robu,  pojavili su se krajem marta, predstavljajući se kao vlasnici firme koja zapošljava oko 300 radnika. Za dvadesetak dana, uzeli su sireve, jogurt i druge proizvode mlekare „Veličković“ u vrednosti od oko 650.000 dinara. Samo nekoliko dana posle fantomskih predstavnika preduzeća „Firmament“, pojavila se slična ekipa sa istom pričom – firma „Dura“ koja je za mesec dana uzela robu od 1,5 miliona dinara. Kao garanciju koja bi trebalo da obezbedi naplatu, mlekari su ostavili menice. Proverom u Agenciji za privredne registre, moglo se videti da ove firme poslednje tri godine nisu bile u blokadi, pa je to bilo dovoljno da se otkloni bilo kakva sumnja u ozbiljnost budućih kupaca.

– Verujem u sistem i u zvanične podatke na sajtu APR i nisam mogao ni da sanjam o kakvoj se prevari radi – iskren je Veličković.

Pošto je službeno boravio nešto više od nedelju dana u Sloveniji, Veličković je po povratku je video da  iz dana u dan rastu trebovanja a nema nikakvih uplata za preuzetu robu. To ga je navelo da, zajedno sa svojim saradnicima, pokrene svojevrsnu privatnu istragu koja ga je dovela do poražavajućih informacija i skandaloznog otkrića. Naime, ispostavilo se da Pavlović i Stoilović kupuju po Srbiji firme koje su samo registrovane ali ne i aktivne, pa tako ne postoje nikakvi zvanični podaci da su nekada bile u blokadi ili poslovale sa minusom. Kako je danas firmu moguće kupiti za male pare, već razradjen sistem prevare, gotovo pa savršeno funkcioniše. Veličković je došao do podataka da su ova dvojica bili vlasnici nekih firmi iz Novog Sada i drugih gradova Srbije i to na kratko, što ga je učvrstilo u sumnji da se radi o prevarantima.

Umesto na Koridoru, roba završila širom Srbije– Jednog jutra, zove mene kolega iz Lapova koji ima mlekaru u Velikoj Plani i kaže mi: „Kolega, Lapovo i Plana puni tvojih proizvoda, nema smisla, pa nismo se tako dogovorili, šta ti bi, nikad se ranije jedni drugima nismo mešali u tržište? Evo mi na stolu tvoj sir, jogurt, mrvljeni sir…“ Sve mi je odmah bilo jasno, ovi prevaranti su, ispostavilo se, moju robu prodavali maloprodajnim trgovinama od Niša severno po višestruko nižoj ceni. Saznao sam da su sir u kriškama, koji su kod mene uzimali po 330 dinara, prodavali za 200, naplaćujući ga odmah u kešu. To em što urušava moj i ugled mlekare „Veličković“ kod kolega i na tržištu, doprinosi i sumnji u kvalitet naših proizvoda. Mi ne pravimo tamo neki sumnjivi sir od koječega, naši proizvodi su poznati i priznati u zemlji i celom regionu, pošteno otkupljujemo mleko od svojih dobavljača, u proizvodnji poštujemo sve standarde priznate u svetu pa zamislite nelagodu kad čujete da tamo neko ovakav proizvod švercuje za 200 dinara – ogorčen je naš sagovornik.

MENICE BEZ POKRIĆA

Kada je video da i plaćanje preuzete robe ove firme odlažu uz najrazličitije izgovore, obećavajući najpre da će platiti sutra, pa opet sutra – prekosutra, probao je da u banci aktivira njihove menice. Tu je doživeo novi šok. Menice su bile nenaplative a preduzeća već u blokadi. Kada je probao da o tome razgovara sa Pavlovićem i Stoilovićem, shvatio je iz razgovora da ga oni prosto navode da im uputi neku pretnju ili uvredu kako bi oni imali osnova da ga tuže.

– Znao sam da ne smem da nasednem na provokacije koje bi me od žrtve pretvorile u dželata, pa sam podneo krivične prijave za prevaru. Vidite sad, ispostavlja se da jedna menica vredi manje od rolne toalet papira. Banke su u ovakvim slučajevima kao knjižare, prodaju menice nekome ko možda ima samo 5.000 dinara na računu, ne vodeći brigu o tome da za izdate menice fantomske firme nemaju pokriće. Kad gradjanin hoće da uzme ček iz banke, rade se obimne provere, a u ovakvim slučajevima, važeći Zakon o instrumentima obezbedjenja plaćanja pun je manjkavosti. Bez ikakve logike, prodaju menice ovakvim prevarantima i tu prestaje svaka njihova obaveza, skoro pa da su saučesnici u ovakvim delima – ogorčeno priča Veličković.

Mlekara je sada prinudjena da podigne kredit kod banke kako bi pokrila minus u poslovanju od 2,5 miliona dinara, koji će, naravno, vraćati uz kamatu, dok prevaranti, prema saznanjima Veličkovića, sada već, sa sličnom pričom i kao vlasnici nekih novih preduzća, haraju po Leskovcu i okruženju.

Porodična mlekara „Veličković“ nije jedina koja je u martu i aprilu pretrpela štetu; fantomske firme „FIRMAMENT“ i „DURA“ su robu uzimale i od jedne auto kuće, mesare, benzinske pumpe i veletrgovine suhomesnatim proizvodima, iz Vranja i sa teritorije opština Surdulica i Vladičin Han, ali njihovi vlasnici ne žele javno da govore o tome. Kako smo saznali iz izvora bliskim ovim firmama, oni se nadaju da će na neki „svoj način“ uspeti da naplate izdatu robu, dok je zasad, prema zvaničnim podacima iz Tužilaštva, jedino mlekara „Veličković“ podnela krivičnu prijavu za prevaru.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar