Prva dama juga Srbije



Građani nam veruju

Želim da nastavim putem uspeha koji je utabao Novica Tončev, moj, sa ponosom ističem, politički mentor, svesna izazova koji me čekaju



 



Građani nam verujuOd subote, 24. maja,  predsednik opštine Surdulica je Aleksandra Popović, specijalista neurologije tamošnjeg Zdravstvenog centra. Ona je prva žena na tom mestu u istoriji Surdulice i uopšte prva žena predsednik jedne opštine na jugu Srbije. Na tom mestu ona zamenjuje Novicu Tončeva koji je, od parlamentarnih izbora, poslanik Skupštine Srbije U politici je od 2008. godine, od kada je i odbornik lokalnog parlamenta..

– U jednom vrlo opuštenom razgovoru, pre mesec dana, kada je Tončevu potvrđen poslanički mandat, rekao mi je kako  bi bilo dobro da ga ja zamenim na mestu predsednika opštine.

Ponuda koja čoveka ne može ostaviti mirnim. Kako ste reagovali?

– Šta da kažem, a da to ne zvuči pretenciozno? Znate, dogodilo se to kao rezultat međusobnog poverenja, kao rezultat lojalnosti jednoj politici, kontinuiteta jedne politike, kao rezultat podrške jednom projektu koji u Surdulici traje od lokalnih izbora 2008. godine.

EKONOMIJA NA PRVOM MESTU

Jedna dama na mestu prvog građanina opštine?

– Naravno da sam počastvovana. Naravno da sam svesna odgovornosti posla i funkcije koju preuzimam. Ali, ja se uzdam u podršku gospodina Tončeva koji je kreator i inspirator ovog zaokreta koji čini naša sredina, a koji druge sredine  prepoznaju, cene i uvažavaju.

PROFIL
Aleksandra Popović je rođena 16. aprila 1970. u Surdulici, gde je završila osnovnu i srednju školu. Medicinski fakultet je završila u Nišu, a potom specijalizaciju iz neurologije. U surduličkom Zdravstvenim centru radi od 1989. godine. Ćerka je Slavče Aleksandrova, poznatog surduličkog interniste. Sa suprugom, Sašom Popovićem, specijalistom ginekologije, ima dvoje dece: ćerku Lanu (9) i sina Danila (18) koji je za svoj životni poziv odabrao posao svojih roditelja.

Kada ste čuli da ćete biti predsednik, šta vam je tada prvo palo na pamet.

– Prva dilema kod mene je bila hoću li moći i umeti da nastavim onom energijom, onim stilom, lakoćom i neposrednošću, kako to vešto radi Tončev. Želim s ponosom da kažem da je on moj politički mentor. Tončev je neposredan i prirodan čovek, vrlo pristupačan i preduzimljiv. To je ono što bih ja želela da nastavim na ovom mestu.

I, sada ste du gde ste. Ipak, šta ste prvo sebi rekli prvoga dana kada ste postali predsednica?

– Svesna sam težine političkog trenutka i odgovornosti koju preuzimam. Ipak, osnovni zadatak je ekonomske prirode: da zadržimo i sačuvamo sva postojeća radna mesta.

… a sledeći?

– Da u Surdulici nastavimo ono što već radimo, odnosno da završimo ono što smo građanima obećali. Moramo, sredstvima donatora i investitora, ko god i odakle god oni bili, otvorati nova radna mesta, jer će samo veći broj zaposlenih činiti sve nas srećnim i zadovoljnim.

Gospođo Popović, vi niste dugo u politici?

– Do 2008. godine, nisam  se bavila politikom. Onda je gospoodin Novica Tončev oko sebe okupio grupu profesionalno i porodično afirmisanih građana Surdulice, oko ideje da svi pomognu bržem napretku opštine. Bila je to grupa gradjana “Za našu Surdulicu” koja je svoju vrednost i kvalitete potvrdila na lokalnim izborima u maju te godine. Grupa građana “Za našu Surdulicu” na izbore je izašla sa još 13 listi. Sećam se, smelo smo i odvažno izašli na crtu afirmisanim i politički dokazanim partijama koje su i u Surdulici imale veliki broj pristalica kao što su DS, DSS, SPS, G 17 Plus, SRS, NS i druge.

Grupa građana koju je predvodio Novica Tončev, pobedila je sve političke rivale?

– Te godine lideri političkih stranaka u lokalu, svim silama su osporavali kvalitet naše liste i ljudi koji stoje iza nje. Međutim, dogodilo se ono u šta smo svi mi, koji smo prihvatili ideju Novice Tončeva, duboko verovali – naša lista je bila pobednik tih izbora. Ja sam danas posebno ponosna na sve ljude koji su 2008. godine, činili grupu građana. Oni su danas baza lokalne vlasti i stub jedne politike koja sve građane ovu opštinu vodi kvalitetnijem načinu života.

Ipak ste se u postizbornom periodu dobro snašli?

– Te godine nama su opozicija bile partije koje su ozbiljno participirale u republičkoj vlasti. Zbog toga smo bili izloženi stalnom pritisku. Možete onda da zamislite kako i koliko su nam bile dostupne pozicije odlučivanja u republici ili pak neki državni fondovi u šta god da je država investirala.

Poučeni takvim lošim iskustvom, grupa građana uskoro menja poziciju političke borbe?

– Tražeći političku težinu sopstvenom delovanju, mi smo našu listu, na sledećim lokalnim izborima 2012. godine, preveli u Socjalističku partiju Srbije. Zahvajujući lideru liste i nama koji smo svesrdno stali iza te ideje, naš izborni program je na poslednjim lokalnim izborima, trijumfalno dobio skoro plebiscitarnu podršku građana Surdulice. Zato danas SPS u Surdulici vlada samostalo, i ima 27 od ukupno 35 odborničkih mesta. Time su građani naše opštine na najdemokratskiji način rekli šta misle o ljudima koji čine pobedničku listu.

ISPUNjENjE OBEĆANjA

Šta Građani misle o lokalnoj vlasti?

– Mislim da ova politička garnitura, na svim pozicijama lokalne vlasti, ima dokazane profesionalce, osvedočene prijatelje Surdulice. To su ljudi  sa kredibilitetom koji uživaju veliku podršku građana. To je samo potvrda, to je najbolji garant da ćemo u potpunosti ispuniti naša izborna obećanja.

Svi vi u lokalnoj vlasti delujete dosta kompaktno?

– Verujte mi, to je bio i razlog što ja, posle izbora, pred odbornicima nisam želela da držim nekakav politički govor. Mi samo nastavljamo ono što na svim pozicijama u lokalnoj vlasti tako dobro radimo od 2008.

Ipak, ima onih koji se ističu?

– Naravno da najveće zasluge za ovakav rezultat ima nosilac liste, gospodin Novica Tončev. Sve što u Surdulici radimo, potvrda je njegovog dugogodišnjeg političkog iskustva i rejtinga u opštini, regionu i Republici.

S pozicije poslanika još više će biti u funkciji opštih ciljeva Surdulice?

– Nećete mi zameriti da nešto primetim. Surdulica je i do sada imala poslanike, ali sada prvi put iz partije na vlasti. To će samo pomoći ostvarivanju naših planova. Do sada, nažalost, mnogi od poslanika, zarad nekih dnevno političkih interesa, više su radili na štetu građana Surdulice.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar