Pomagaćemo i posle prijemnog



Violeta Ivanović i Filip Stošić su deo brojne ekipe vranjskih volontera koja je u poslednje dve nedelje bila na nogama dajući doprinos ugroženima od poplava u Srbiji. Iako se ovo dvoje, kao i većina volontera, priprema za proslavu mature i prijemni ispit –  Violeta za hemijski smer na PMF-u a Filip za FON, imali su vremena za humanitarne akcije u kojima će nakon prijemnog i dalje učestvovati:



Koja su bila vaša zaduženja?

– Mi smo bili operativci, a mozak operacije je bio koordinator Nemanja Dejanović. U Vranju je organizovano nekoliko punktova za prikupljanje pomoći za ugrožene – Crveni krst, Generator, Biblioteka, Centar E8, Modus, Učiteljski fakultet, Medicinska škola, Centar za talente i td. Mi smo učestvovali kao volonteri Kancelarije za mlade koja je takođe jedan od punktova. Svako od volontera ko poseduje vozačku dozvolu i automobil u blizini, nakon sortiranja prevozio je pakete pomoći do Crvenog krsta odakle su prosleđivani ka ugroženim opštinama.



Kakav je po vama bio odziv građana?

– Što se tiče donošenja stvari, pogotovo garderobe, bio je zaista dobar. Osim sortiranja i transporta stvari koje su pristizale, imali smo akciju na šetalištu koja je bila informativnog karaktera. Delili smo flajere na kojima su bila uputstva i lokacije punktova za prikupljanje pomoći kao i spisak stvari koje su ugroženima najpotrebnije. Međutim, na ulici često nisu imali vremena da nas saslušaju. Bilo je puno smešnih i zanimljivih situacija, kao na primer cipele sa velikom štiklom koje je neko donirao.

Šta je, po vama, glavni uzrok poplava?

 -Definitivno vremenske prilike, a i ljudi. Oni koji ne vode računa o prirodi, kao i oni koji nisu naložili evakuaciju na vreme.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar